Yrityksen brändi

11/12/2017
4
minuuttia
Yrityksen brändi

Qredin tiimi

Joillain yrityksillä on niin vahva brändi, että siihen ei tarvitse viitata kuin ohimennen ja heti kuultu/nähty yhdistetään halutulla tavalla yritykseen. Tämä on kullanarvoista esim. savukkeita tai alkoholia valmistaville yhtiöille, joiden varsinainen mainonta on monissa yhteyksissä laitonta. Mutta on se tärkeää muillekin. Mielikuva, joka yrityksestä ihmisten mieliin nousee, ei muodostu yhdessä yössä. Se on pitkän, yhdenmukaisen prosessin tulos, johon vaikuttaa monta tekijää ja joskus vähän hyvää tuuriakin.

Vahva brändi

Olemme varmaan kaikki nähneet mainoksen, joka on ollut niin hyvin, älykkäästi tai ovelasti suunniteltu, että sen muistaa vielä monien vuosien jälkeenkin.

Itselleni tällainen oli HSBC pankin "Different values" mainoskampanja. Sillä vahvistetaan katsojan mielikuvaa HSBC:stä kansainvälisen pankkimaailman suunnannäyttäjänä, koska se on ymmärtänyt, että eri kulttuureissa voi toimia ja tehdä kauppaa vain, jos tuntee ja kunnioittaa paikallisia tapoja.

Tästä esimerkkinä mainos, jossa näkyi rivissä kolme samaa kuvaa kaljuksi ajetusta takaraivosta, joista ensimmäisen yli oli painettu teksti "trendikäs", seuraavan teksti olikin "sotilas" ja viimeisen "henkiinjäänyt". Tai kaksi vierekkäin asetettua samaa kuvaa jalat tuolille nostaneen matkustajan saappaiden pohjista, joista ensimmäisen päällä luki "UK: unelias" kun taas toisen päällä luki "Thaimaa: töykeä".

Mainonnalla vaikutetaan aina brändin rakentamiseen.

Blogikuva: HSBC:n mainoksesta esimerkki

Tuote

Ennenkuin voi keskittyä markkinointiin ja brändäykseen, täytyy kaikkein tärkeimmän olla kunnossa, siis itse tuotteen tai palvelun. Tuotteen/palvelun ominaisuudet on ensin hiottava täydellisiksi niin, että niiden takana voi seistä ja vakuuttaa niiden erinomaisuudesta muutkin. Jokaisen tuotteen on oltava omassa kategoriassaan yksilöllinen, mutta samalla kuulua omaan perheeseensä välittäen ja vahvistaen yrityksen taustalla vaikuttavaa liikeideaa ja filosofiaa.

Tuotteiden tulisi olla hengeltään ja visuaalisuudeltaankin samankaltaisia, mutta silti selvästi edustaa, kaikkien yhdessä tai erikseen, samaa asiaa. Täydellinen esimerkki tästä on tietenkin Apple.

Yritysfilosofia

Yritysfilosofian määrittäminen ja sen ohjeistaminen työntekijöille on tätä päivää. Kilpailu on koventunut niin, että erottuakseen muista, yrityksen täytyy kommunikoida myös arvoistaan ja kertoa, ketä he ovat ja miksi.

Samoin on päätettävä, miten yrityksessä käyttäydytään, pukeudutaan, puhutellaan toisia ja miten hoidetaan kaikki päivittäiset rutiinit. Jotta yrityksen toimintatavat eivät suuressakaan yrityksessä unohdu, ne on hyvä olla esillä. Vaikka ruokailutilan seinällä, mutta ainakin mukana jokaisessa sisäisessä tiedotteessa, eri puheissa ja tilaisuuksissa jne.

Jos taustalla olevaan asenteeseen voi yhtyä, yrityksen politiikka tuntuu oikealta ja sitä on helppo noudattaa. Tämän seurauksena työntekijät tuntevat kuuluvansa yhteen, jakavansa samoja arvoja ja tulevat näin luonnollisesti vahvistaneeksi yrityksen viihtyvyyden kannalta tärkeää me-henkeä. Kun se on saavutettu ja omaan yritykseen uskotaan, on aika laittaa ulkoinen organisaatioviestintä kuntoon.

Blogikuva esimerkkinä Apple

Yrityksen brändi-identiteetti

Vaikka emme puhuisikaan HSBC:n kaltaisista suuryrityksistä, kahdenkin hengen liiketoiminnassa on sovittava yhteisistä pelisäännöistä. Yrityksen tapa kommunikoida pitää sekin nähdä kokonaisuutena, jonka tyylistä tulee sopia. Sovitun kielenkäytön on oltava kaikille työntekijöille yhteinen ja noudatettava jokaisessa viestintäkanavassa samoja sääntöjä ja värejä.

Uudet tulokkaat samoin kuin jo pitkään talossa olleet tulee ohjeistaa, miten ulkopuolelle kommunikoidaan, millä äänensävyllä ja milloin. Asiakaspalvelu ja sen saama palaute on ensiarvoisen tärkeää. Tapa, jolla siihen reagoidaan noudattaa aina samaa yhdessä sovittua linjaa.

Kuka tahansa työntekijöistä voi vahingossa ja tahtomattaan rikkoa käyttäytymisellään omalta osaltaan palasen yrityksen imagoa, ellei yrityskulttuurin sisäistämiseen ole panostettu. Huolenaihe voi vaikuttaa teennäiseltä, mutta sitä se ei ole. Epäselvästä ja rikkonaisesta tai rönsyilevästä imagosta ei synny kenellekään positiivista mielikuvaa. Voi myös olla, että mielikuva muuttuu negatiiviseksi tai että yritys ei ole kiinnittänyt itseensä huomiota, jolloin sitä ei jälkeenpäin edes muisteta.

Mitä brändi-identiteetistä on hyötyä?

Brändi-identiteetin toimiminen toivotulla tavalla on yrittäjälle lottovoitto. Jos liiketoiminnallasi on vahva tuotemerkki, olet jo huomannut sen vaikuttavan myyntiin. Ei tarvita Googlea silloin avuksi, kun nimesi tai logosi assosioituu kuin taikaiskusta kuluttajan mielessä nopeasti tuotteeseen tai palveluun, jota he ovat sillä hetkellä vailla.

Kivijalkakaupassasi käy enemmän ihmisiä, jolloin siitä myös puhutaan enemmän, mainoksiasi klikataan, jolloin hakukonetuloksesi paranevat, asiakaskirjeesi luetaan, jolloin sana leviää tarjouksistasi nopeammin, mutta ennen kaikkea olet monien mielessä alasi ykkönen.

Olet onnistunut luomaan itsestäsi, yrityksestäsi ja tuotteestasi/palvelustasi brändin silloin, kun kuluttajat tuntevat logosi värit, reagoivat viesteihisi, erottavat sinut kilpailijoistasi, tuntevat tarinasi ja odottavat uutuuksiasi. Ellet mene itse rikkomaan mitään tästä yhtälöstä, sinulla on yrittäjänä tiedossa onnen päivät.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil