Miten lomasta saa rentouttavan?

6/7/2020
3
minuuttia
Miten lomasta saa rentouttavan?

Ulla Helanti

Marketing Manager
Qred

Lomakausi! Tänä vuonna osalle voi olla vaikeaa nauttia lomastaan sataprosenttisesti, sillä sen viettämiseen vaikuttavat matkarajoitukset ja sosiaalisen etäisyyden suositukset ovat ehkä muuttaneet aiemmin luotuja suunnitelmia. Monet saattavat myös kokea huolta omasta tai läheistensä terveydestä. Rentoutumiseen voi kuitenkin valmistautua ja sitä voi tietoisesti edistää.

Osa ei aio pitää lomaa

Koronavirus on muuttanut monien aiemmin tekemiä lomasuunnitelmia. Kaukomatkat ja muut hauskat seikkailut on täytynyt perua. Monet ovatkin päättäneet siirtää lomapäiviään myöhemmäksi. Ajalle, jolloin ulkomaanmatkailu on taas mahdollista.

Mutta onko se hyvä idea?

Vuosiloman pitäminen on tärkeää jaksamiselle ja palautumiselle. Kaikkea lomaa ei kannata siirtää tulevaisuuteen, vaan lomapäiviä kannattaa pitää, vaikkei matkustamaan pääsisikään.

Monet tutkimukset osoittavat, että tarvitsemme pidemmän yhtäjaksoisen loman voidaksemme ladata akkumme. Muuten olemme vaarassa palaa loppuun.

Toiset tutkimukset puolestaan esittävät, että olisi parempi pitää useampia lyhyitä lomia. Näiden tutkimusten mukaan loman jälkeinen levänneisyyden tunne katoaa suhteellisen nopeasti, etenkin toimistotyöntekijöillä. Tämän ajatusmallin mukaan on parempi jakaa lomat ennemmin useammaksi pitkäksi viikonlopuksi. Tällöin täytyy kuitenkin osata päästää todella nopeasti irti töihin liittyvistä ajatuksista, jotta loman aikana ehtii rentoutumaan.

Vietit lomasi sitten yhtenä putkena tai useammissa pätkissä, on loman aikana tärkeää rentoutua.

Näin autat itseäsi rentoutumaan loman aikana

  • Laske odotuksiasi
  • Sammuta työpuhelin
  • Kirjaudu puhelimellasi ulos työsähköpostista
  • Sammuta töihin liittyvät muistutukset
  • Siivoa töihin liittyvät paperit näköpiiristäsi

Älä mieti mitä menetät – keskity siihen mitä saat!

Pandemia on muuttanut monien lomasuunnitelmia. Ulkomaanmatkat ja festarit ovat peruuntuneet. Lomareissujen peruuntuminen luonnollisesti harmittaa, mutta yritä nähdä myös asian positiiviset puolet. Oletko aina halunnut käydä Hangossa, Kolilla tai Lapissa, mutta sinulla ei ole koskaan ollut tähän aikaa, sillä olet aina lomallasi suunnannut ulkomaille? Tämä on loistava tilaisuus viettää loma kauniissa kotimaassa. Nauti Suomen upeasta luonnosta ja tutustu niihin paikkoihin, joissa olet aina halunnut käydä, mutta tähän ei ole koskaan ollut sopivaa hetkeä.

Vinkki: Lue aikaisempi kirjoituksemme Tänä kesänä kotilomaillaan!

Rentoudu... ja rentoudu!

Rentoutuminen on tärkeää heti loman alkajaisiksi, mutta älä unohda rentoutumisen tärkeyttä myös loman päätteeksi! Muuten töihin palatessa saattaa tuntua siltä, että tarvitsisit vielä toisen loman rentoutuaksesi. Voit lukea lisää stressinhallinnasta aikaisemmasta kirjoituksestamme Näin selätät stressin.

Töihin paluuta voi helpottaa aloittamalla loman keskeltä viikkoa. Tällöin lomalta palatessa saa kevyen aloituksen, kun ensimmäinen työviikko on lyhyempi. Tämän lisäksi kannattaa töihin palatessa muistaa, että pitkiä kesäiltoja hyödyntämällä voi saada arki-iltoihinkin loman tuntua!

Viisi vinkkiä rentouttavaan lomaan

1. Tee kompromisseja

Ne henkilöt, joiden kanssa vietät lomasi, eivät välttämättä rentoudu samalla tavalla kuin sinä. Joku saattaa nauttia riippumatossa makoilusta, toinen pitkistä kävelylenkeistä luonnossa. On tärkeää, että saat tarpeeksi aikaa rentoutua omalla tavallasi. Tee kuitenkin myös kompromisseja, jotta myös puolisosi, perheesi tai ystäväsi saa rentouduttua. Ole avoin itsekin myös uusille asioille!

2. Valmistaudu lomaan ajoissa

Aloita lomaan valmistautuminen hyvissä ajoin, jotta ehdit varmasti suorittaa tarvittavat työtehtävät lomaan mennessä ja stressitasosi ehtii laskea.

3. Vaihtelu

Tee erilaisia asioita lomasi aikana. Rentoutumisen ei aina tarvitse tarkoittaa paikallaan tekemättömänä löhöämistä. Uudet harrastukset voivat auttaa sinua rentoutumaan virkistämällä kehoasi ja mieltäsi.

4. Unohda "pakko"

Priorisoi pakolliset asiat, kuten siivoaminen ja muut välttämättömät asiat, ja lisää päiviisi enemmän asioita, joista todella nautit.

5. Kuuntele itseäsi

Oletko joskus aikaisemminkin kärsinyt väsymyksestä vai onko se sinulle uutta? Oletko iältäsi vanha? Onko työsi vaativaa?

Saatat tarvita lomaa enemmän kuin toiset. Älä vertaa itseäsi muihin, vaan tunne itsesi ja omiin tarpeisiisi. Usein ikääntyessämme tarvitsemme lomaa enemmän kuin tarvitsimme 20-vuotiaana.

Yrittäjän voi olla haastavaa pitää pitkiä lomia, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että yrittäjäkin tarvitsee lomaa. Yrittäjän jaksaminen ja hyvinvointi on elintärkeää yritykselle. Mikäli pitkän yhtäjaksoisen loman pitäminen tuntuu haastavalta, kannattaa yrittäjän lomailla edes lyhyemmin.

Hyvää kesää toivottaen
Qredin tiimi

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil