Oman yrityksen perustaminen - Miten se tehdään vaihe vaiheelta?

Yhteenveto

Oman yrityksen perustaminen vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua. Tässä artikkelissa opastamme sinua alusta alkaen ja annamme hyödyllisiä vinkkejä yritystoiminnan käynnistämiseksi. Qred voi auttaa sinua rahoituksen kanssa, jotta pääset käynnistämään ja kasvattamaan yritystäsi.

Oletko perustamassa omaa yritystä? Oman yrityksen perustaminen edellyttää hyvää suunnitelmaa ja valmistautumista. Me Qredillä opastamme sinua jokaisessa vaiheessa ideasta yrityksen käynnistämiseen.

Mikä on tärkein asia, joka tulee huomioida? Hyvä valmistautuminen on supervoimasi, kun olet perustamassa omaa yritystä. Tässä artikkelissa opastamme sinua koko prosessin läpi ja jaamme sinulle arvokkaita vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua menestymään. Oletko siis valmis hyppäämään yrityksen perustamisen maailmaan?

Lue artikkelimme alle 10 minuutissa ja opi lisää siitä, miten voit aloittaa oman yrityksesi ja miten Qredin palvelut voivat auttaa yritystäsi kasvamaan.

Vinkkejä oman yrityksen perustamiseen

  • Osa-aikaisesti vai kokopäiväisesti: Päätös siitä, aloitatko yritystoiminnan osa- vai kokopäiväisesti, on tärkeä harkita huolella. Jos mahdollista, voit aloittaa yritystoiminnan osa-aikaisesti toisen työn ohella, jotta voit minimoida riskit ja nähdä, miten liikeideasi kehittyy, ennen kuin ryhdyt kokopäiväiseksi yrittäjäksi.
  • Valitse oikea aika oman yrityksen perustamiselle: Ajoitus on kaikki kaikessa. Tutki markkinoita huolellisesti ja odota oikeaa hetkeä, jolloin liikeideasi on tarpeeksi kypsä ja kysyntä on mahdollisimman suurta. Kärsivällisyydellä ja oikean ajankohdan valinnalla voi olla suuri merkitys pitkällä aikavälillä. Tärkeintä on kuitenkin itse tekeminen - oikean hetken odottaminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on aloittaminen.
  • Yrityksen pyörittäminen perheen tai ystävien kanssa: Onko parempi olla yksinyrittäjä vai perustaa yritys yhdessä perheen tai ystävien kanssa? Yritystoiminta läheisten kanssa voi olla palkitsevaa ja lisätä perheen yhteistä aikaa. On kuitenkin tärkeää asettaa selkeät rajat ja roolit, jotta tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä säilyy. Kommunikaatio ja yhteinen visio ovat avainasemassa, kun perustat yrityksen yhdessä lähipiirisi kanssa.


Vaihe 1: Idea ja liiketoimintasuunnitelma

Kaikki alkaa tietenkin ideasta tai ajatuksesta, josta voi tulla tulevan yrityksesi kulmakivi. Mikä on intohimosi? Mikä on kiinnostuksesi kohde? Ajattele isosti ja luovasti! Paras liikeidea on sellainen, jolle löytyy kysyntää markkinoilla ja ennen kaikkea kiinnostaa sinua henkilökohtaisesti.

Tutki ja ymmärrä markkinaa

Kun sinulla on idea, kaiva syvemmälle. On tärkeä ymmärtää, millainen on kohdeyleisösi ja markkinasi. Mitä mahdolliset asiakkaasi haluavat? Onko kilpailijoita? Opi kaikki mahdollinen alastasi - tämä auttaa sinua löytämään markkinaraon ja tekemään ideastasi entistäkin vahvemman.

Luo toimiva liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma on kuin kartta, joka näyttää yrityksesi suuntaa. Kirjoita ylös tavoitteesi, alustava strategia ja se, miten aiot saavuttaa ne. Mikä on yrityksesi myyntivaltti? Miten aiot markkinoida yritystäsi? Huolellisesti laadittu liiketoimintasuunnitelma on avainasemassa, jotta pysyt oikealla tiellä. Liiketoimintasuunnitelma ei kuitenkaan ole kiveen kirjoitettu - suunta voi muuttua monestikin. Se antaa kuitenkin hyvän syyn ja suunnan tekemiselle.

Aseta realistiset tavoitteet

Unelmat voivat olla suuria ja niille ei kannata asettaa turhia rajoja. On kuitenkin tärkeä asettaa tavoitteita, jotka ovat realistisia. Liian vaikeasti saavutettavat tavoitteet voivat johtaa turhautumiseen ja epäonnistumiseen. Aseta tavoitteet, jotka ovat haastavia, mutta saavutettavissa. Tämä pitää sinut motivoituneena ja keskittyneenä, kun siirryt seuraavaan vaiheeseen matkallasi kohti oman yrityksen perustamista.

Vaihe 2: Taloudellinen suunnittelu

Liiketoiminnan aloittamiseen voi olla saatavilla erilaisia avustuksia ja starttiohjelmia. Nämä on hyvä kartoittaa ennen yritystoiminnan aloittamista, sillä niistä voi olla suuri apu. Avustuksille on erilaisia vaatimuksia ja hakuprosesseja, joten niihin on hyvä tutustua tarkasti etukäteen. 

Valitse yrityslaina

Jos tarvitset lisärahoitusta aloittaaksesi toimintasi, on järkevä kartoittaa monia eri rahoitusmahdollisuuksia. Mahdollisuudet vaihtelevat yrityslainoista henkilökohtaisiin lainoihin ja sijoittajiin. 

Laadi budjetti 

Yrityksesi budjetti auttaa sinua seuraamaan tuloja ja menoja, jotta voit välttää mahdolliset taloudelliset vaikeudet. Muista sisällyttää mukaan kaikki menot toimintakuluista markkinointimenoihin. Hyvin suunniteltu budjetti on tärkeä osa menestyvää yritystä. 

Vaihe 3: Oikeudellinen rakenne ja rekisteröinti

Nyt kun liikeidea ja yrityksen talouteen liittyvät asiat ovat järjestyksessä, on aika miettiä yrityksen perustamisen laillisia velvoitteita. Ensimmäinen askel on valita yrityksellesi oikea oikeudellinen muoto. Haluatko perustaa toiminimen, osakeyhtiön tai jotakin muuta? Jokaisella yritysmuodolla on omat hyvät ja huonot puolensa, joten on tärkeä valita omiin ja yrityksen tarpeisiin sopivin vaihtoehto.

Yrityksen rekisteröinti

Kun olet päättänyt yritysmuodon, yritys tulee rekisteröidä virallisesti. Tämä tarkoittaa, että on huolehdittava tarvittavista paperitöistä ja muodoollisuuksista valitsemastasi rakenteesta riippuen.

Veroasiat kuntoon

Yrityksen verotus on tärkeä osa yrityksen arkea. On tärkeä tuntea yrityksen verotukseen liittyvät asiat ja ymmärtää, miten tulot ilmoitetaan ja verot maksetaan. Pidä lisäksi kirjaa kaikista toimialallasi vaadittavista yritysrekisteröinneistä ja toimiluvista.

Vaihe 4: Liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma on kuin kartta, jonka avulla voit navigoida eteenpäin liiketoiminnan pyörittämisessä. On tärkeä varmistaa, että kaikki liiketoiminnan osa-alueet ovat hyvin suunniteltuja ja organisoituja aina varastonhallinnasta asiakaspalveluun saakka. 

Palkkaa henkilökuntaa ja hallinnoi tiimiäsi

Jos ja kun yrityksesi kasvaa, sinun täytyy mahdollisesti miettiä lisäkäsien palkkaamista. Rekrytointi ja henkilöstöhallinto ovat avainasemassa menestyvän liiketoiminnan kannalta. Rakenna vahva tiimi ja varmista, että kaikilla on yhteinen ymmärrys yrityksen tavoitteista.

Varmista vahva toimitusketju

Jotta yrityksesi pyörät pysyvät käynnissä, tarvitset tehokkaan toimitusketjun. Varmista, että sinulla on luotettava toimitusketju, joka pystyy toimittamaan tarvitsemasi resurssit ja materiaalit ajallaan. Näin vältät pullonkaulat ja viivästykset, jotka voivat vaikuttaa kielteisesti liiketoimintaasi.

Vaihe 5: Markkinointi ja myynti

Nyt on aika tehdä yrityksestäsi tunnettu! Rakenna yrityksellesi mieleenpainuva brändi-identiteetti, joka on ainutlaatuinen markkinoilla. Mieti värejä, logoja ja viestejä, jotka heijastavat sitä, mitä yrityksesi edustaa. Vahva brändi luo luottamusta ja uskollisuutta asiakkaidesi keskuudessa.

Suunnittele markkinointistrategia

Hyvä tuote tai palvelu tarvitsevat rinnalleen tehokkaan markkinointistrategian. Mikä on sinun yrityksesi kohdeyleisö? Miten tavoitat heidät? Mitä kanavia ja menetelmiä sinun tulisi käyttää? Kehitä selkeä markkinointistrategia, jonka avulla tavoitat potentiaaliset asiakkaat ja lisäät tietoisuutta yrityksestäsi.

Nykypäivän digitaalisessa maailmassa näkyvyys verkossa on välttämätöntä. Luo verkkosivusto ja ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa tavoittaaksesi laajemman yleisön. Käytä hakukoneoptimointia ja digitaalista mainontaa, jotta voit näkyä korkealla hakutuloksissa ja houkutella näin asiakkaita.

Vaihe 6: Taloudellinen vastuu ja kirjanpito

Taloudellinen vastuu kuuluu jokaiselle yritykselle. Kirjanpidon pitäminen kunnossa on ratkaisevan tärkeää, jotta voit pitää yrityksen talouden hallinnassa, niin käytännön asioiden kuin myös velvoitteiden takia. Muista aina dokumentoida tarkasti kaikki tulot, menot ja tositteet. Näin saat käsityksen yrityksesi taloudellisesta kokonaiskuvasta, jonka perusteella voit tehdä tulevaisuudessa päätöksiä.

Kirjanpitäjä vai oma tekemä?

Yrittäjät valitsevat joko kirjanpitäjän palkkaamisen tai he tekevät kirjanpidon itse. Tässä voit käyttää jotakin sopivaa kirjanpito-ohjelmaa tai toisille pelkkä Excel-taulukko riittää. Kirjanpitoon liittyy valtavasti muistettavaa ja se vie yrittäjältä yllättävän paljon aikaa. Tästä syystä kirjanpitäjän palkkaaminen ei ole laisinkaan huono idea. Kirjanpitäjä voi varmistaa, että kirjanpitosi on tarkka sekä lakien ja määräysten mukainen. 

Säästä ja investoi tulevaisuutta varten

Ajattele pitkälle tulevaisuuteen, kun kyse on yrityksesi taloudesta. Pidä huoli, että kassasta löytyy varoja myös odottamattomien menojen kattamiseen ja investoi yrityksesi kasvuun. Säästämällä ja investoimalla järkevästi voit varmistaa yrityksesi vakaan tulevaisuuden ja luoda mahdollisuuksia laajentumiseen ja kehittymiseen.

Yksi tapa hallita yrityksen kuluja yksinkertaisesti ja helposti on käyttää  Qred VISA -yrityskorttia. Kaikki kortilla tehdyt ostokset näkyvät yhdellä kuukausilaskulla ja saat sähköpostiin kuukauden päätteeksi raportin, jossa on kaikki yrityksesi kulut ja kuitit koottuna. Tämän voi kätevästi laittaa suoraan kirjanpitäjälle. 

Vaihe 7: Seuraa ja tee muutoksia

Sitten, kun yritystoimintasi on käynnissä, on tärkeä seurata ja arvioida säännöllisesti sen edistymistä. Analysoi myyntiä, asiakastyytyväisyyttä ja muita keskeisiä mittareita, jotta näet, mikä toimii ja mitä voidaan parantaa.

Joustava liiketoimintastrategia

Liiketoimintastrategian tulee olla helposti muokattavissa, jotta suuntaa voi muuttaa tarvittaessa. Markkinat voivat muuttua nopeastikin ja strategian pitää olla riittävän joustava, jotta yritys voi mukautua uusiin olosuhteisiin. Kyky sopeutua nopeasti voi olla kriittinen tekijä menestyksen ja epäonnistumisen välillä.

Hyödynnä asiakaspalautetta

Asiakkaasi ovat paras tietolähteesi! Kuuntele heidän palautettaan, toiveitaan ja puhetyyliään ja käytä näitä tietoja parannusten tekemiseen. Tämä voi olla mitä tahansa tuoteparannuksista markkinointiviestintään ja asiakaspalvelun muutoksiin. Asiakastyytyväisyys ja asiakkaiden kuunteleminen ovat avain pitkän aikavälin menestykseen.

Kasvata yritystäsi Qredin yrityslainan avulla

Kun yritystoimintasi on käynnissä ja etsit rahoitusmahdollisuuksia kasvuun tai tilapäisiin investointitarpeisiin, Qred on luotettava kumppanisi matkasi varrella. Qred on pienyrittäjien pankki, joka tarjoaa 1 000-500 000 euron suuruisia yrityslainoja, joiden avulla voit esimerkiksi  investoida uusiin laitteisiin, parantaa markkinointia tai laajentaa liiketoimintaasi. Yksinkertaisen hakuprosessin ansiosta saat pääomaa yrityksesi tarpeisiin sujuvasti ja nopeasti. Jos kaikki näyttää meidän puolelta hyvältä ja päätät hyväksyä lainatarjouksen, rahat siirtyvät yrityksesi tilille minuuteissa. 

Usein kysytyt kysymykset oman yrityksen perustamisesta

Kuinka paljon oman yrityksen perustaminen maksaa?

Oman yrityksen perustamisen kustannukset vaihtelevat suuresti toimialasta ja yrityksen koosta riippuen - mutta ne voivat vaihdella muutamasta sadasta eurosta useisiin satoihin tuhansiin euroihin. 

Mitä oman yrityksen perustaminen vaatii?

Oman yrityksen perustaminen edellyttää liiketoimintaideaa, suunnitelmaa, yrityksen rekisteröimistä, mahdollisia lisenssejä, riittävää rahoitusta ja tarvittavia laitteita tai resursseja liiketoiminnasta riippuen.

Voiko yrityksen perustaa ilman rahaa?

Jossain määrin kyllä! On mahdollista aloittaa liiketoiminta hyvinkin pienellä budjetilla valitsemalla ala, jossa aloituskustannukset ovat yleisesti alhaiset. Jonkin verran rahoitusta voi kuitenkin tarvita peruskulujen kattamiseksi.

Kuinka paljon starttirahaa tai muita aloittavan yrityksen rahoitusta voi saada?

Yrityksen käynnistysrahoitukset vaihtelevat maittain ja alueittain. Itse starttiraha on vuonna 2023 37,21 €/pv ja se lasketaan saajan henkilökohtaiseksi, veronalaiseksi tuloksi. Muita rahoitusmahdollisuuksia löytyy esimerkiksi Finnveralta, erilaisilta investoijilta ja pankeilta, kuten Qrediltä. 

Jaa artikkeli

Sinulle suositeltuja artikkeleita