Yrityksen luottotiedot

30/11/2017
4
minuuttia
Yrityksen luottotiedot

Qredin tiimi

Vaikka yrityksen luottotiedot ovat periaatteessa salaisia, eivät ne piilossa pysy. Utelias etsijä kyllä löytää haluamansa tiedon netistä kaikesta huolimatta, vaikka kuka tahansa ei saisikaan mitä tahansa tietoja lain mukaan penkoa.

Luottotietoja päivittää Suomessa kaksi suurta toimijaa Bisnode ja Suomen Asiakastieto. Heidän työnsä on pitää yllä rekisteriä suomalaisista yrityksistä ja päivittää jatkuvasti niistä koskevaa tietoa. Esim. Bisnoden sivuilla sanotaan heidän luottoluokitusjärjestelmänsä olevan automaattinen ja jatkuvasti päivittyvä. Se arvioi yritysten luottokelpoisuutta ja kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä velvotteista. Tämä vuorokaudet ympäri tehtäväänsä suorittava järjestelmä on siis kone, joten sen käsittelemä tieto ja johtopäätökset ovat kaiketi objektiivisia. Se kerää ja analysoi järjestelmällisesti yritysten toimintaa, taustaa, taloutta sekä maksutapaa koskevaa informaatiota.

Yrityksen maksuhäiriömerkinnät

Maksuhäiriö- ja muita luottotietomerkintöjä on erilaisia ja -pituisia. Jos yrityksen luottotiedoissa näkyy niistä yksikin, on selvää, että monet arkisetkin liiketoimintaa eteenpäin vievät prosessit hankaloituvat. Esimerkiksi yrityslainaa hakiessa. Pankin kanssa asioidessa lainamahdollisuuksien eteen nousee seinä siinä vaiheessa, kun pankki huomaa yrityksellä tai sen toimintaa vetävällä yrittäjällä olevan maksuhäiriömerkintä. Mekään emme voi merkintää noin vain ohittaa, mutta selvitämme ensin kokonaistilanteen. Yrityksen liiketoiminnassa on saattanut olla jonain vuonna ymmärrettävistä syistä paha aallonpohja, mutta jos se on sieltä selvinnyt ylös ja tulevaisuus näyttää hyvältä, emme rankaise yrittäjää enää yhtään lisää eväämällä hänen hakemuksensa automaattisesti. Mennyt on mennyttä, tärkeintä on nykyisyys ja ainakin meidän huomiomme on liiketoiminnan tulevaisuudessa.

Yrityksen luottoluokitus

Yritysten luottoluokitus kirjataan alimmasta parhaimpaan seuraavanlaisesti: C, B, AN, A, AA ja AAA. AN annetaan uusille yrityksille automaattisesti, joten se muuttuu jonkin ajan kuluttua joko parempaan tai huonompaan suuntaan. Yrityksen luottoluokitus perustuu yrityksen toimintaan ja kuten jo mainittu, sitä päivitetään koko ajan. Onko liiketoiminta tasaista ja vakiintunutta? Samoin siihen vaikuttaa yrityksen tausta ja omistusrakenne. Vaihtuvatko vastuuhenkilöt usein? ketä he ovat? Yrityksen talousasiat ovat luonnollisesti luottoluokituksen syvintä olemusta, joka pyörii paljolti tilinpäätöstietojen ja muiden tunnuslukujen ympärillä. Mahdolliset maksuhäiriöt ja muut julkiset merkinnät sekä maksutapakokemus, joka yrityksestä näkyy, vaikuttavat myös olennaisesti luottoluokituksen tasoon.

Samalla tavalla kuin yksityishenkilötkin, jokaisella yrityksellä on halutessaan oikeus selvittää, mitä tietoja siitä ja sen vastuuhenkilöistä on tallennettu luottotietorekisteriin.

Miten estää luottoluokituksen heikentyminen

Jotta mahdollisilla yhteistyökumppaneilla ja rahoittajilla olisi aina positiivista luettavaa yritystoimistasi, on tietyistä periaatteista pidettävä kiinni. Luottoluokitusjärjestelmien arvioihin ei juuri voi vaikuttaa muutoin kuin:

Maksa laskusi ajoissa

Kuulostaa itsestään selvältä. Silloin, kun laskuja ei voida maksaa, kannattaa ottaa suoraan niiden perijään yhteyttä ja sopia yhdessä myöhäisempi ajankohta. Ei ole suositeltavaa antaa laskujen maksua odotuttaa ainakaan ilman mitään erikoista syytä, sillä juuri tästä on kyse luottoluokituksen kohdassa "maksutapa". Vaikka kuinka vakavaraisen yrityksen luottotiedot voivat tältä osin mennä, jos se systemaattisesti jättää laskujen hoitamisen liian myöhäiseen.

Laskuta ajoissa

Et halua, että kassavirtasi tyrehtyy, kun omat asiakkaasi maksavat liian myöhään, joten laskuta ajoissa. Jos asiakkaillasi on pitkä maksuaika ja sinun pitää siinä välissä pystyä itse maksamaan omia laskujasi, ota yhteys meihin. Älä päästä tässäkään tilanteessa merkintää syntymään. Esim. rakennusalan asiakkaillamme on usein tämä tilanne, kun tehdystä työstä odottaa kyllä hyvä palkkio, mutta vasta monen kuukauden päässä.

Arkistoi ja järjestä

Ole järjestelmällinen ja pidä laskuistasi samoin kuin kuiteistasi hyvää huolta. Käytännöllisiä kirjanpito-ohjelmia on olemassa aivan ilmaiseksi, kannattaa kokeilla, sillä niistä on valtava apu. Toiminnan kasvaessa ulkopuolisen kirjanpitäjän palvelut muodostuvat pakollisiksi, jotta langat pysyvät käsissä eivatkä tärkeät päivämäärät unohdu.

Yrityksen vastuuhenkilöt

Yrityksen vastuuhenkilöt ja heidän taustansa tutkitaan ainakin lainaa hakiessa tarkasti. Henkilövaihdokset yrityksen johdossa ovat aivan normaalia ja luontaista yrityskäytäntöä, mutta niiden ajankohtaan kiinnitetään huomiota. Jos muutokset ovat tapahtuneet juuri edellisellä viikolla kun yhteistyökumppanuudesta tai yrityslainasta on tarkoitus sopia, ne herättävät epäluuloa ja joutuvat tarkastelun alaisiksi.

Älä unohda maksaa verojasi

Veroista ja muista lakisääteisistä maksuista on syytä huolehtia. Vero.fi:n sivuilla on yritysten maksukalenteri, josta löytää eri veroista lähemmät maksuaikataulut. Sieltä löytyy myös numero, jonne kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä, mikäli on maksuvaikeuksia. Verohallinto ei ole tunnetusti kovin lämminsydäminen näissä asioissa, mutta maksujärjestelyyn pääseminen on usein mahdollista.

Tyytyväiset asiakkaat

Emme varmasti ole ainoita, jotka ollessaan tekemisissä yrityksesi kanssa tarkistavat luottoluokituksesi lisäksi myös, mitä asiakkaasi ovat palveluistasi tai yrityksestäsi sanoneet. Kuinka monta tähteä yleisesti saat ja kuinka moni on ylipäätään viitsinyt sellaisen jättää? Asiakkaittesi tyytyväisyys ja aktiivisuus vaikuttavat positiiviseen suuntaan yritystäsi arvioidessa monissa yllättävissäkin yhteyksissä.

Qred

Luottotietojen kanssa ei kannata riskeerata, sillä niissä näkyvät merkinnät tekevät yritystoiminnan hyvin vaikeaksi. Jos on tiukka tilanne, kannattaa mieluummin ottaa muutaman kuukauden laina meiltä ja maksaa sillä ajoissa pois se summa, joka on vaarassa lähteä perintään. Sitten maksaa rauhassa laina takaisin meille, kun odotetut tilitykset ovat saapuneet.

Jos kiinnostaa, täältä voit lukea hinnoittelustamme. Tulet huomaamaan, että nopeat täsmälainat ovat yksinkertaisia hakea ja nopeita saada. Kun et maksa kuluja kuin vain niistä kuukausista, jolloin laina on avoinna (vaikka maksaisit sen pois sovittua aikaisemmin) etkä mistään muusta, yrityslainasi kokonaiskustannukset pysyvät edullisella tasolla ja riski maksuhäiriömerkinnöistä samalla katoaa.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil