Kännykkä mukaan sisällöntuotantoon

11/10/2018
4
minuuttia
Kännykkä mukaan sisällöntuotantoon

Qredin tiimi

Voit aloittaa koska tahansa. Et kai luullut, että korkealaatuisen visuaalisen sisällön tekeminen vaatii kalliita laitteita? Väärin!

Helpolla alkuun

Se, mitä tarvitset on luultavasti jo taskussasi ja jolla luet tälläkin hetkellä tätä kirjoitusta - älypuhelimesi. Kun jo toimittajatkin käyttävät puhelimiaan haastatteluihin ja kuvien ottamiseen niin mikset sinäkin pärjäisi. Puhelimiin voi sitten halutessaan ostaa joitain lisälaitteita, jos ajattelee, että laatu ei muuten ole tarpeeksi hyvä.

Istu ensin alas ja suunnittele, minkälaista sisältöä tarvitset. Yrityksesi tai tuotteitesi esittely, vlogi, tutoriaali, opas, haastattelu vai joku muu? Valinnastasi riippuu, miten ja millä rahkein jokaiseen projektiin tulee ryhtyä ja käytettävissäsi oleva budjetti määrittelee luonnollisesti lisätarvikkeiden määrän ja laadun. Haarukka on laaja, nollabudjetista Hollywood-tason elokuvaprojekteihin (esim. Steven Soderbergh)!

Ota huomioon:

Ei tietenkään voi sanoa, että kännykällä videoiminen antaisi yhtä hyvän tuloksen kuin ammattikameralla, mutta pääset silti hyviin tuloksiin, kun muistat pari seikkaa motivaation ja hyvän suunnittelun lisäksi.

Pystyvideo

YouTube ilmoitti aloittavansa pystyvideon tukemisen. Videoalueen koko mukautuu toistettavan videon mukaan niin, että pystyvideo ei näy enää vain pienikokoisena mustien palkkien keskellä. Sen sijaan video ottaa näytöltä sen tilan, minkä se tarvitsee ja videosi tulee näyttämään huimasti paremmalta.

Käytä luonnollista valoa

Luonnon valolle ei löydy vertaistaan. Ota kuvasi ulkona ellei sinulla ole tarpeeksi isoja ikkunoita tai kunnollista studiota. Kuvattavan tuotteen ympärille syntyy sisällä tavallisten lamppujen valossa vääjäämättä kiusallisia varjoja ja valkoinen näyttää keltaiselta.

Ole perfektionisti

Älä tyydy ensimmäisiin otoksiin tai "melko hyvään". Videoillasi mahdollisesti esiintyvät henkilöt ovat toivottavasti sen verran kärsivällisiä, että eivät ota pahakseen, vaikka sessio pitkittyykin. Kaikkien etu kuitenkin on, että tulos on onnistunut.

Lyhyestä virsi kaunis

Yleisin virhe on, että ei pystytä lopettamaan ajoissa. Lyhyen ja yksinkertaisen tekeminen onkin vaikeaa, jos on itse innostunut omasta aiheesta, mutta yritä silti pitää itsesi aisoissa.

Tekstitys

Kännyköillä netin selaaminen tapahtuu usein ilman ääntä. Jos haluat, että videosi näyttäytyy kaikille kiinnostavalta, älä unohda lisätä tekstitystä.

Äänitys puhelimella

Puhelimeesi sisäänrakennettu mikrofoni toimii hyvin vain täydellisissä olosuhteissa, kuten sisällä hiljaisessa huoneessa. Äänitettävän henkilön täytyy silloin myös olla aivan puhelimen vieressä. Jos käytät äänittäessäsi kuulokkeittesi mikrofonia, kuulet samanaikaisesti äänen korvatyynyjen kautta. Se on erityisen hyödyllistä, jos olet liikkeellä tekemässä esim. vlogia.

Muussa tapauksessa, sinun kannattaa investoida kunnolliseen ja erilliseen mikrofoniin, joka soveltuu sellaisiinkin tilanteisiin tai sää- ja tuuliolosuhteisiin, jotka eivät sovi sisäänrakennetulle mikrofonille.

Vinkkimme:

Suosikkimme on Rød Microphones, joka on useimmissa hintaluokissa hyvin kilpailukykyinen. Haluat sitten nauhoittaa haastattelun, vloggata tai tallentaa pelkän taustaäänen, Rødin tuotteet ovat todella käyttäjäystävällisiä, edullisia ja hyviä. Löydät varmasti sopivan myös podcastien tallentamiseen suoraan puhelimeen.

Valaistus

Sama juttu kuin äänen kanssa, voit käyttää puhelimeen sisäänrakennettua salamaa/lamppua, mutta valo saattaa olla hieman liian terävä lähellä kuvaamiseen ja toisaalta kauas se ei todennäköisesti kanna. Tämän vuoksi kannattaa ostaa erillinen lamppu matkapuhelimeesi. Hyvällä valaistuksella teet kuvistasi ja niiden taustoista korkealuokkaiset.

LED-lamput ovat edullisia. Voit valita kylmän valkoisen tai lämpimämmän ja pehmeämmän valon haluamasi tunnelman mukaan.

Vinkkimme:
Aputuren uusi Amaran AL-MX on uskomattoman hyvä ja pieni. Se ei ole juurikaan luottokorttia suurempi ja vain muutaman sentin paksuinen, mutta silti siitä saa luotettavan valonlähteen kaikelle videotuotannolle. Jos budjetistasi ei liikene tällaiseen, niin löydät edullisempia muita malleja selatessasi Claes Ohlsonin, Verkkokaupan, Bilteman jne. tuotevalikoimaa.

Objektiivit

Objektiivin käytöllä pääset aivan uudelle tasolle kännykkälläsi filmatessa. Moment-linssi iPhoneen on erinomainen valinta, mutta riippuuu omista tarpeistasi, minkälaisen linssin tarvitset. Eri vaihtoehdoissa on enemmän tai vähemmän hyödyllisiä filttereitä, jotka niiden omiin ladattaviin sovelluksiin yhdistettyinä antavat sinulle todella laadukkaat edellytykset sisällöntuotantosi optimoimiseen.

Pidä puhelin vakaana

Älypuhelimen vakauttamiseen riittää usein mikä tahansa alusta tai taso, jos otat vain kuvia. Vaikka kuvittelet voivasi pitää puhelintasi vakaana eikä käsi tärise, niin käytä silti jotain alustaa. Jos taas videoit, akselin ympärillä kääntyilevä jalka on ilman muuta paras.

Kaikki yhdessä paketissa

Jos haluat kaiken edellisen samaan pakettiin, sekin on mahdollista! Puhelin, jalusta, mikrofoni ja ääni kätevästi samassa telineessä säästää valtavasti aikaa eri säätämisiltä. Jos sinun ei tarvitse ottaa videoita kännykälläsi kovinkaan usein, investointi tällaiseen luksukseen ei ehkä ole markkinointibudjetin kannalta kaikkein kiireellisintä, pärjäät mainiosti ilmankin.

Vinkkimme:
Jos kuitenkin innostuit, niin vilkaise esimerkiksi Shoulderpodin sivuja. (huom. Meillä ei ole heidän kanssaan mitään kaupallista yhteistyötä - eikä muidenkaan tässä mainittujen merkkien kanssa.)

Hyödyllisiä sovelluksia

Tässä muutamia sovelluksia, joista sinulle voisi olla apua. Tarkista, sopivatko ne puhelimeesi.

Moment
Vaikkei sinulla olisikaan Momentin objektiivia, heidän sovellus on yksinäänkin hyödyllinen valokuvaukseen ja videointiin.

Filmic Pro
Filmic Pro tarjoaa laajan valikoiman toimintoja kuvan ja äänen taltiointiin ja editointiin.

VSCO
Tämä sovellus on bloggajien suosikki, mikä johtunee sen suuresta määrästä suodattimia ja käyttäjäystävällisiä muokkaustoiminntoja.

Lightroom
Adoben suosittu sovellus toimii yhtä hyvin puhelimessa kuin tietokoneella.

iMovie
Vanha kunnon iMovie sopii kännykällekin mainiosti, mutta varsinainen editoimistyö on kyllä helpompi tehdä tietokoneen isolla ruudulla.

PS Express
Photoshop ei ole koskaan ollut näin helppo käyttää.

Vizmato
Lisää suodattimia ja paljon enemmän suoraan sovelluksessa.

Levitykseen!

Kaikki valmista? Sitten vain maksimoimaan näkyvyytesi parhaaksi katsomallasi tavalla. Instagram sopii hienosti upeille kuville tai videolle, LinkedIn tai Twitter ammattimaisempaan käyttöön ja Facebookkiin voi laittaa melkeinpä mitä vain.

Aloita testaaminen eri tekniikoilla ja sovelluksilla. Lue netistä lisää tietoa ja vertailuja, YouTubesta löytyy videotutoriaaleja. Googlaa eri hintavaihtoehtoja ja käy eri verkkokauppojen tarjonta läpi. Onnea yritykseen!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil