Black Friday

Black Friday on rantautunut Suomeen jäädäkseen. Kuluttajana voi vain ihmetellä kauppojen pitkiä kassajonoja tuona päivänä ja joka marketissa aistittavaa ostohumun tuntua. Mutta yrittäjänä tämä on hienoa aikaa, josta pitää ottaa kaikki irti.

Mikä on Black Friday

Black Friday -päivää vietetään aina marraskuun neljäntenä perjantaina. Tänä vuonna se siis on 24.11. Black Fridaysta on muodostunut Yhdysvalloissa vuoden vilkkain ostospäivä ja siitä on kovaa vauhtia tulossa sellainen täälläkin. Black Fridayn alku on historian kirjoissa vielä hieman hämärän peitossa, mutta se sijoittunee 1960-luvulle.

Miksi ihmeessä sitä kutsutaan mustaksi perjantaiksi? Siitäkään ei ole ihan varmaa tietoa, mutta sen oletetaan johtuvan siitä, että tuona päivänä kauppiaiden tilinpito nousee punaiselta takaisin mustaksi.

Jotkut selittävät nimen tulevan siitä ihmismassasta, joka kaupoissa velloo. Ne kun ovat koko perjantain mustana väkeä.

Joka tapauksessa tuon yhden marraskuisen perjantain aikana kaupat tekevät valtavaa bisnestä. Joulusesonki tulee julistettua epävirallisesti alkaneeksi ja vaikka kuluttajien pankkitilien saldot hupenevatkin, asiakkaat saavat vastineeksi nauttia hurjistakin alehinnoista ja joululahjansa takuulla huomattavasti edullisemmin. Ei tarvitse kuin klikata itsensä esim. suurimpien kodinkoneliikkeiden sivuille, esim. tästä tai tästä, niin saa aavistuksen tulevasta.

Euroopassa Black Friday ei ole vielä saavuttanut samoja mittoja kuin Atlantin toisella puolen, mutta kauppa käy yhä vilkkaammin täälläkin ja nimenomaan vuodesta 2014 lähtien. Silloin nimittäin Amazon lanseerasi verkkosivuillaan Black Friday -alennusmyynnit massiivisesti ensimmäisenä ja antoi niiden kestää tuona vuonna koko seuraavan viikon.

Miten yrittäjänä/kauppiaana suhtautua Black Fridayn mahdollisuuksiin

Tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä, sillä tuollaiset päivät, jolloin asiakkaat ovat joukolla liikkeellä ja vielä ostoaikeissa ovat harvinaista herkkua kaikille myyjille.

Muista ilmoittaa mahdollisista pidennetyistä aukioloista ja ennen kaikkea omista Black Fridayn tempauksistasi hyvissä ajoin ennen varsinaista päivää. Toisaalta liian aikaisinkaan ei kannata asiasta ilmoitella, sillä viesti tuskin saa aikaan toivomaasi tehoa ennenkuin ilmassa on jo jonkin verran "joukkohysteriaa".

  • Älä yritä päästä eroon ylijääneistä, edellisvuoden malleista tai kappaleista Black Fridayn kustannuksella. Saat ne myytyä paremmin jossain alelaarissa, jossa niiden oikea paikka onkin, ja varaa jotakin todella hauskaa/uutta/erikoista tuon varsinaisen alepäivän vetonaulaksi.
  • Ota sosiaalinen media mukaan markkinointiisi. Järjestä vaikka peli tai arvonta, joka sitten huipentuu juuri tuohon perjantaihin. Facebook-mainonta ei paljon maksa, jos haluat satsata postaukseesi hieman enemmän kuin tavallisesti. Jos sinulla on iso ja aktiivinen seuraajakunta, maksetulla mainoksella voit varmistua, että he näkevät ilmoituksesi. Tavallinen orgaaninen näkyvyys jää Facebookissa ikävä kyllä heikoksi.
  • Sosiaalisessa mediassa on syytä käyttää sopivia ja ajankohtaisia hashtageja ja ottaa ne SEO:ssa huomioon. Käytä niitä yhdessä tuotteesi kanssa esim. "Black Friday käsilaukku".
  • Lähestymistapasi riippuu tietenkin siitä, onko sinulla kivijalkaliike vai pelkästään nettikauppa. Nettikauppa avaa mahdollisuudet aloittaa alennusmyynti millä tahansa kellonlyömällä ja antaa sen jatkua vaikka keskiyöhön.
  • Black Fridayn kaltaisia ostospäiviä ei ole montaa vuodessa, tee kaikkesi, jotta liiketoimintasi näkyy tarjonnassa mukana. Ole innovatiivinen, harkitse kaikkien mahdollisten kanavien käyttöönottoa ja yritä keksiä parhaasi mukaan uusia. Älä unohda paikallisia järjestöjä, verkostoja, yhdistyksiä...
  • Muista tarkistaa, että sivusi/alennuksesi/tempauksesi näyttää mobiilissa hyvältä ja varmasti toimii. Tilastojen mukaan, kuluttajat käyttävät kännyköitään netissä selailuun, mutta tekevät ostoksensa paljolti pöytäkoneellaan. Kaikki eivät ilmeisesti vielä luota puhelimiinsa pankkien kanssa asioidessaan. Maksusivusi tulee joka tapauksessa toimia molemmissa ympäristöissä.
  • Black Fridayn aikana sivuillasi on oletettavasti käynyt paljon uusia vierailijoita. Black Fridayn jälkeisellä viikolla kannattaa aloittaa remarketing-mainonta, jotta pysyt uusien tuttavuuksiesi mielessä pidempäänkin.

Yrityslaina Black Fridayn tarpeisiin?

Jos tiedät etukäteen, ettei kassavirtasi veny tänä vuonna varastosi täydentämiseen niihin mittoihin kuin haluaisit, niin ota meihin yhteyttä.

Otat yrityslainaa, ostat sillä varastosi ja maksat meille lainan pois Black Fridayn tuotoilla ja alkaneen joulumyyntisi vilkastuttamalla myynnillä.

Yrittäjien on vaikea saada pankeista tällaista nopeaa täsmälainaa ja vaikka sen saisikin, kaikkien alkumaksujen ja -kulujen vuoksi, se tulee kalliiksi. Tässä onkin juuri yksi syy siihen, miksi me olemme olemassa.

Me tarjoamme yrittäjille 1 kk - 6 kk:ksi ja mahdollisesti vuodeksi yrityslainaa, jonka saantiin riittää, että yritys on aktiivinen ja sillä on kassavirtaa. Tarvittavat muut tiedot yritystoiminnasta selviää puhelimessa. Laina on yrittäjän käytettävissä noin tunnissa siitä, kun hän on hyväksynyt tarjouksemme.

Vielä ajatellen Black Fridayta ja sen tyylisiä muita ostospäiviä/-kausia: me veloitamme lainoistamme kuukausikulua vain käytetyiltä kuukausilta. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka olisit sopinut kanssamme 6 kk:n maksuajan, mutta sitten haluatkin maksaa lainasi pois vaikka jo ensimmäisen kuukauden aikana, tulet maksaneeksi kuluja vain yhdeltä ainoalta kuukaudelta! Lue täältä hinnoittelustamme lisää.

Emme veloita mitään muitakaan kuluja lainoistamme. Jos haluat tietää, paljonko lainasi oikein tulisi maksaneeksi, soita meille: 09 - 424 503 99. Lähetämme sinulle (ei-sitovan) tarjouksen.

Jaa artikkeli

Sinulle suositeltuja artikkeleita