8 vinkkiä sinulle, nuori yrittäjä

Olet nuori ja haluat perustaa yrityksen tai ehkä olet jo aloittanut uuden liiketoimintasi? Onnittelut! Olemme keränneet tähän asoita, joita sinun kannattaa pitää mielessä, jotta uusi yrityksesi saa parhaimman mahdollisen alun. Rahoitus on yksi niistä, mutta on paljon muitakin:

1. Varaudu hiljaiseen alkuun

Usein alku on hiljaisempi kuin mitä uusi yrittäjä on mielessään olettanut. Silloin ei saa menettää uskoa omaan liiketoimintaansa vaan hyväksyä se tosiasia, että näin yleensä käy. Siksi monet aloittavat yrittäjyytensä sivutoimisena, mikä on monesta syystä hyvä vaihtoehto, mutta eritoten taloudellisesta näkökulmasta. Yrityslainaa ei juuri myönnetä vasta-aloittaneille yrityksille, joten kun aloitat 100%:sti yrittäjyyden, sen on pystyttävä kattamaan kaikki kulut.

2. Luota asiantuntijoihin

Nuorena, eikä juuri vanhempanakaan, ole aivan yksinkertaista ryhtyä yrittäjäksi. Aluksi olet melko yksin yrityksesi kanssa ennenkuin eri kontaktien verkosto vuosien varrella kehittyy ja vahvistuu. Ja juuri liiketoiminnan alussa mielessäsi saattaa pyöriä monia kysymyksiä, joihin et itse osaa antaa vastauksia. Luota alasi asiantuntijoihin, mentori löytyy ottamalla yhteyttä eri alueesi Ely-keskukseen.

3. Käy läpi liiketoimintasuunnitelmaasi säännöllisesti

Valmistele huolella liiketoimintasuunnitelmasi ja mieti, mikä markkinointi- ja viestintästrategia voisi tukea liiketoimintaideaasi ja budjettiasi. Netistä löytyy paljon apua ja tietoa suunnitelman laatimiseksi, jotta mikään tärkeä ei jää huomaamatta. Siitä saa myös hyvän pohjan ns. hissipuheelle, joka kannattaa harjoitella etukäteen ettei vain sen takia menetä potentiaalisen liikekumppanin mielenkiintoa. Toista mahdollisuutta harvoin tulee.

4. Käytä vahvuuksiasi hyväksesi

Jos olet nuori, osaat varmasti tuottaa mielenkiintoisesti sisältöä esim. sosiaaliseen mediaan. Tunnet ehkä joitain uusiakin kanavia, jotka eivät ole kyllästetty kilpailijoittesi viesteillä? Ota ne menetelmät ja viestintäkanavat käyttöön, jotka ovat sinulle luontaisia. Kun tekee sitä, mistä pitää ja missä tuntee olevansa hyvä, se näkyy tuloksessa.

5. Uskalla!

Uskalla kokeilla ja seurata sisäistä ääntäsi! Jos sinulla on mielestäsi mieletön liikeidea, toiminimen perustaminen on vaivatonta ja nopeaa. Et varmaankaan halua myöhemmin katua katsoessasi taaksepäin sitä, mitä olisit halunnut tehdä, mutta et koskaan uskaltanut kokeilla. Tai vielä ikävämpää, huomaat, että odottaessasi oikeaa hetkeä joku toinen ehti napata ideasi – ja asiakkaasi.

6. Älä alihinnoittele

Älä ole vaatimaton hinnoittelussasi. Liiketoiminnan alussa ei ole helppo tietää, mikä on millekin tuotteelle/palvelulle oikea hinta ja aivan liiketoimintasi alussa voi olla, että sinun pitää tehdä tiettyjä uhrauksia. Varaudu siihen, että alkutaipaleella et ehkä voi nostaa itsellesi ollenkaan palkkaa. Liiketoimintasi hinnoittelu on kuitenkin se, joka tulee elättämään sinut, joten se on pakko asettaa niin, että pystyt elämään työlläsi ja vetämään sen avulla liiketoimintaasi.

7. Verkostoidu

Suomessa yrittäjyyttä tuetaan monin tavoin. Eri Ely-keskuksista kannattaa ottaa kaikki irti ja kannattaa käydä paikan päällä tapaamassa yritysneuvojia. Sosiaalisen median eri ryhmiin, oman alueen ja toimialan yhdistyksiin... googlaamalla löytyy. Toisten yrittäjien kanssa verkostoituessa inspiroituu, kuulee hyvistä vinkeistä ja saa uusia ideoita.

8. Älä lannistu

Älä anna ensimmäisten vastoinkäymisten lannistaa tekemisiäsi. Olet varmasti oikeillä jäljillä eikä vika ole sinussa. On luonnollista, että vastoinkäymisiä sattuu. Onneksi niistä oppii ja siinä samalla lopullinen lähestymistapa hioutuu yhä paremmaksi. Pääasia, että pysyt kiinni alkuperäisessä ideassasi, mutta mikään ei estä sinua olemasta joustava ja myös muuttaa hienoisesti kurssia, jos tosiasiat siltä näyttävät.

Qred uskoo suomalaisiin nuoriin yrittäjiin. On elintärkeää taloudellemme, että meillä on nuoria yrittäjiä tätä yhteiskuntaamme tulevaisuudessakin pyörittämään. Yrittäjyys on raskasta ja vie usein yöunetkin, mutta samalla se antaa paljon. Ne, jotka ovat lopulta päättäneet jättää kokonaan päivätyönsä ja ryhtyvänsä kokopäiväisiksi yrittäjiksi monen vuoden empimisen jälkeen, harmittelevat vain sitä, että päätöksenteko kesti niin kauan.

Jaa artikkeli

Sinulle suositeltuja artikkeleita