Mitä teen, jos en pysty maksamaan?

Odottamattomat muutokset elämässä saattavat aiheuttaa rahahuolia. Vastaan voi tulla tilanteita, joissa raha ei riitä laskujen maksamiseen ajallaan. Velkojen tai laskujen maksamatta jättäminen voi kuitenkin johtaa maksuhäiriömerkintään ja perintätoimiin. Pahimmassa tapauksessa yrityksesi voi ajautua konkurssiin. Mitä teen, jos en pysty maksamaan? Lue alta yhdeksän vinkkiämme!

1. Ota yhteyttä velkojaan

Jos sinulla tai yritykselläsi on lainaa tai laskuja, jota et pysty maksamaan ajallaan, ota pikimmiten yhteyttä velkojaan ja kerro tilanteestasi. Yhteydessä kannattaa olla ennemmin etukäteen kuin myöhässä. Usein velkoja voi tulla vastaan tilanteessasi joustamalla, jos vaan olet ajoissa yhteydessä. Voi olla mahdollista sopia esimerkiksi pitkäaikaisemmasta maksusuunnitelmasta ja saada lainoille lyhennysvapaita kuukausia.

2. Tarkista kiinteät kulut

Useat tekijät aiheuttavat jatkuvia kuukausittaisia kuluja. Kiinteitä kuluja tulee esimerkiksi autosta, vuokrasta ja erilaisista liittymistä. Selvitä, voisitko tehdä muutoksia vähentääksesi kiinteiden kulujen määrää. Olisiko sinun mahdollista luopua jostain tai vaihtaa halvempaan? Kilpailuta sopimuksia ja neuvottele vuokranantajasi kanssa, olisiko sinun mahdollista saada väliaikaista alennusta vuokraan.

3. Karsi tarpeettomat kulut

Kiinnitä huomiota ostostottumuksiisi. Ostatko tuotteita tai palveluita, joita ilmankin pärjäisit? Vältä ylimääräisen ostamista. Tarkkaile myös, voisitko ostaa joitakin asioita vähemmän tai voisiko jostain saada halvemmalla. Etsi vaihtoehtoja ja vältä ylimääräisiin asioihin sijoittamista.

4. Myy mitä et tarvitse

Onko sinulla tai yritykselläsi jotain ylimääräistä omaisuutta? Myy se, niin saat lisärahaa. Ylimääräisiä tavaroita voi myydä yksinkertaisesti verkkisivustoilla ja erilaisissa sovelluksissa. Tällaisia ovat esimerkiksi verkkokirpputorit, Facebook, Tori ja Mascus.

5. Tarkista saatavasi

Oletko lähettänyt asiakkaille laskuja, joita he eivät vielä ole maksaneet? Ota asiakkaisiin yhteyttä ja selvitä, miten saisitte tilanteen ratkaistua molemmille osapuolille edullisella tavalla. Jos asiakkaiden maksut tulevat jatkuvasti myöhässä, tulee asiaan kiinnittää enemmän huomiota.

6. Etsi uusia asiakkaita

Kaipaisiko liiketoimintasi lisää asiakkaita? Älä istahda odottamaan, että tuotteesi tai palvelusi löydetään. Nouse ylös ja tuo asiakkaita yrityksesi luokse. Mieti missä ja miten voisit tavoittaa potentiaalisia asiakkaita paremmin. Pyydä vanhoilta asiakkailta palautetta ja kannusta heitä suosittelemaan yritystäsi. Tarjoa demoja, tarjouksia ja ilmaisia näytteitä uusien asiakkaiden houkuttelemiseksi. Kokeile uusia tapoja tuotteesi myyntiin ja panosta markkinointiin.

7. Verkostoidu

Etsi toisia yrittäjiä, yrityksiä ja verkostoja, jotka voisivat auttaa yritystäsi. Voisiko paikkakunnaltasi löytyä sopivia tahoja yhteistyökumppaneiksi? Hyvä yhteistyökumppanuus on sellainen, josta molemmat osapuolet hyötyvät. Etsi yrityksellesi kumppaneita, joiden avulla voit kasvattaa liiketoimintaasi ja saada uusia asiakkaita. Jaa käyntikorttejasi, jätä ilmoituksia paikallisille ilmoitustauluille, liity Facebook-ryhmiin, selvitä järjestetäänkö paikkakunnallasi yrittäjien verkostoitumistoimintaa… Keinoja on monia, käytä niistä niitä, jotka tuntuvat sinulle luontaisilta.

8. Pyydä apua perheeltä ja ystäviltä

Mitä haastavammalta tilanne tuntuu, sitä tärkeämpää on puhua asiasta. Keskustele tilanteestasi perheesi ja ystäviesi kanssa. Tulet hämmästymään siitä, kuinka paljon hyviä vinkkejä voi saada toisilta ihmisiltä, jotka osaavat katsoa tilannetta hieman ulkopuolelta. Voit myös hakea vertaistukea tai ammattiapua avuksi.

9. Ota rauhallisesti

Ota rauhallisesti. Monille yrittäjille stressi on lähes päivittäistä, etenkin haastavina aikoina. Pitkittynyt stressi on kuitenkin haitaksi terveydelle. Opettele käsittelemään stressiä, jotta saat pidettyä sen siedettävällä tasolla.

Jos sinulla on maksuvaikeuksia, tärkeintä on toimia ajoissa. Kerro tilanteestasi avoimesti osapuolille tarvittavien järjestelyjen tekemiseksi. Puhu myös perheellesi ja ystävillesi hyvien vinkkien sekä henkisen tuen saamiseksi.

Onnea liiketoimintaan!
Qred

Jaa artikkeli

Sinulle suositeltuja artikkeleita