Näin järjestät onnistuneen tiimipäivän työntekijöille

7/8/2019
4
minuuttia

Ulla Helanti

Marketing Manager
Qred

Syksyllä moni yritys järjestää tiimipäiviä. Osalle kesä on ollut kiireistä sesonkia. Toiset ovat saaneet hengähtää lomien merkeissä. Syksyn alku merkitsee siis uusia aikoja monelle tiimille. Silloin on hyvä aika pysähtyä hetkeksi ja tehdä jotain yhdessä. Näin järjestät onnistuneen ja innostavan tiimipäivän työntekijöille

Tiimipäivä parantaa työviihtyvyyttä

Yhteen hitsautunut tiimi toimii paremmin. Kun on vietetty rentoa ja hauskaa aikaa yhdessä, ei arjen haasteet tunnu yhtä isoilta. Tiimin välille kasvaa tärkeä luottamuksen tunne. Konfliktien määrä laskee ja työviihtyvyys paranee. On tutkittu, että luottamus on tiimin menestyksen tärkein määrittävä tekijä. Älä siis jätä välistä tiimipäivää, se maksaa itsensä takaisin moninkertaisena.

Ohjelman suunnittelu

Valitse aktiviteetit, jota vie tiimin mukavuusalueen ulkopuolelle

Yleensä tiimissä jokaisella on omat roolinsa. Töissä tehdään asiat tietyllä tavalla. Tätä kuviota on hyvä sekoittaa välillä, sillä se tuo ihmisistä esiin uusia puolia. Valitse siis sellaista ohjelmaa, jossa työntekijät eivät voi pysyä omassa tutussa ja turvallisessa roolissaan. Esimerkiksi toimistotyöntekijät voi kutsua yhteiselle kokkauskurssille tai melontaretkelle. Fyysistä työtä tekevät taas voit haastaa pakohuonepelin ääreen ratkaisemaan pohtimista vaativia haasteita.

Unohda tylsä illallinen

Vahvat yhteiset kokemukset luovat luottamusta. Onhan sekin mukavaa, että mennään yhdessä syömään. Mutta siitä ei synny sen enempää luottamusta kuin normaalista työpäivästä. Silloin kyseessä on enemmän työnantajan kiitollisuuden osoitus työntekijöille, kuin tiimipäivä. Illallisen voi yhdistää esim. johonkin vauhdikkaaseen aktiviteettiin tai tiimihaasteeseen.

Valitse monipuolista ohjelmaa

Luultavasti tiimissäsi on monenlaisia persoonia. On mahdotonta rakentaa ohjelmaa, josta kaikki pitäisivät yhtä paljon. Siksi kannattaakin suunnitella monipuolinen ohjelma. Liikunnallisen aktiviteetin jälkeen voi käydä stand up -esityksessä tai kokeilemassa suklaan valmistusta.

Yrittäjä tai esimies - laita itsesi likoon!

Näytä tiimin vetäjänä esimerkkiä ja laita itsesi likoon koko tiimin puolesta. Voit esimerkiksi kutsua tiimipäivän päätteeksi työntekijät luoksesi illalliselle. Näin luot henkilökohtaisen suhteen heihin ja luottamus kasvaa.

Esimerkkejä aktiviteeteista:

 • Melonta
 • Kaupunkiseikkailu Amazing Race -tyyliin
 • Sushikurssi
 • Soutukisat
 • Viininmaistelu
 • Luovan maalauksen työpaja
 • Crossfitin yksityistunti
 • Laserseikkailu
 • Yksityinen joogatunti
Joogaavia ihmisiä

Tiimipäivän kustannukset

Verottaja ei määrittele tarkasti, paljonko tiimipäivä saa maksaa. Kyseessä on kuitenkin oltava kohtuullinen kustannus yritykselle. Jää siis sinun päätettäväksi, paljonko rahaa haluat budjetoida virkistystoimintaan.

Tiimipäivän voi järjestää ilman suuria kustannuksia

Eikö budjettia tiimipäiville meinaa löytyä? Se ei kuitenkaan ole syy jättää välistä mukavaa yhdessäoloa. Yleisesti ajatellaan, että tiimipäivät maksavat maltaita. On kuitenkin monta edullista aktiviteettia, jotka sopivat mainiosti tiimipäiville.

Edulliset aktiviteetit

 • Frisbeegolf
 • Metsäretki
 • Grillaus yhdessä
 • Mölkyn pelaaminen

Makkaranpaistoa nuotiolla

Tiimipäivä on työntekijälle verovapaa etu

Koko henkilökunnalle yhteisöllisesti järjestetty tiimipäivä on työntekijälle verovapaa etu.

Päivästä käytettävällä nimityksellä ei ole merkitystä sen arvioinnissa, onko kyseessä laissa tarkoitettu verovapaa virkistystoiminta. - vero.fi

Työnantaja saa myös palkita työntekijöitä tiimipäivän mahdollisten kisailujen yhteydessä. Palkinto saa olla enintään 100 euron arvoinen esinepalkinto.

Kulut saa vähentää verotuksessa

Kun tiimipäivä on työnantajan järjestämä ja tarkoitettu koko henkilöstölle, ovat kulut vähennyskelpoisia verotuksessa.

Käytännön kysymyksiä ja vastauksia

Pitääkö alkoholia olla tarjolla?

Perinteinen suomalainen tapa viettää virkistyspäivää on ollut humaltuminen yhdessä. Tästä on kuitenkin tultu pitkä matka kohti aktiviteettien ja yhdessä tekemisen maailmaa. Illallinen tai juhlat ilman alkoholia saattavat tuntua monelle hassuilta. Iltaohjelmaan kuuluu siis yleensä alkoholijuomia. Varaudu kuitenkin siihen, että moni saattaa haluta alkoholittoman vaihtoehdon. Mikäli et toivo tiimipäivää, jossa nautitaan alkoholia, kannattaa järjestää se päiväsaikaan.

Onko tiimipäivän tunnit työaikaa työntekijöille?

Mikäli tiimipäivä tai tykytoiminta tapahtuu työajalla, on se luonnollisesti työaikaa. Jos tiimipäivä järjestetään työajan ulkopuolella, voi työnantaja päättää haluaako hän korvata ajan palkkana tai muilla vapailla.

Voiko henkilökunta kieltäytyä osallistumasta tiimipäivään?

Mikäli tiimipäivä järjestetään normaalin työajan puitteissa ei siihen ole pakko osallistua. Työntekijä voi jäädä tekemään normaaleja töitä työpaikalle. Jos virkistystoimintaa järjestetään vapaa-ajalla on osallistuminen vapaaehtoista. Poikkeuksena tilanne, jossa työnantaja korvaa ajan työaikana. Tällöin osallistuminen on pakollista.

Onko työntekijä oikeutettu päivärahaan, jos järjestän tiimipäivän toisella paikkakunnalla?

Virkistystoiminnan merkeissä tehdyistä matkoista ei makseta päivärahaa.

Tiimipäivän jälkeen

Mittaa tiimipäivän onnistuminen pyytämällä palautetta

Voit mitata tiimipäivän onnistumista kahdella tavalla.

 1. Palautteen pyytäminen heti päivän jälkeen. Voit tehdä tämän esimerkiksi juttelemalla yhteisen kahvitauon merkeissä. Anonyymi palautelomake on myös hyvä vaihtoehto.
 2. Työviihtyvyyden seuraaminen pitkällä tähtäimellä

Säännölliset työviihtyvyys kyselyt tai juttelut antavat tärkeää tietoa siitä, miten viihtyvyys koetaan työpaikalla. Voit esimerkiksi seurata onko viihtyvyys parempaa tiimipäivän jälkeisenä kuukautena, kuin muulloin.

Löydä lisää aktiviteetteja täältä:

Venuu on listannut eri palveluntarjoajien aktiviteetteja

Eventon 20 ideaa tiimipäiville

Tarvitsetko yrityslainaa? Klikkaa Hae lainaa, niin katsotaan, miten Qred voisi auttaa yritystäsi.

Jaa artikkeli

Sinulle suositeltuja artikkeleita