Miten myyn tuotettani verkossa?

Jo vuosia on sanottu, että liiketoiminta on siirtymässä verkkoon. Koronakriisi on vauhdittanut tätä kehitystä entisestään. Verkkopohjaiseen myyntiin ja näkyvyyteen panostamisesta on tullut usealle yritykselle suorastaan elinehto. Monet ovat ottaneet digiloikan ja laittaneet nettisivut pystyyn tai perustaneet oman verkkokaupan.

Mikäli yritykselläsi on jo verkkosivusto tai verkkokauppa, kannattaa siihen panostaa. Jos et tiedä, mistä lähteä liikkeelle, lue tästä yksinkertaiset vinkkimme verkkokaupan myynnin kasvattamiseen. Jos verkkosivustoa ei vielä kuitenkaan ole, kannattaa pohtia, tulisiko sellainen luoda. Verkkokaupan kanssa voi päästä alkuun hyvin nopeasti.

Verkkokauppa vai kivijalka?

Olisiko yrityksesi mahdollista luoda lisäarvoa olemassa oleville asiakkaille tai tavoittaa suurempi asiakaskunta verkkokaupan avulla? Markkinatutkimus ei ole pahitteeksi, kun mietit, miten tavoitat asiakkaasi parhaiten. Mitä paremmin tunnet asiakkaasi, sitä paremmin tunnistat, missä tavoitat potentiaaliset asiakkaasi parhaiten. Tähän voivat vaikuttaa monet seikat demografisista tekijöistä alkaen. Jos asiakaskuntasi on iäkästä, arvostavat he ehkä perinteistä kivijalkamyymälää, jossa he voivat päiväkävelyllään piipahtaa ja jossa he pääsevät tutustumaan tuotteisiin fyysisesti. Jos asiakkaasi ovat nuoria, ovat he ehkä tottuneet hoitamaan asian jos toisen netissä ja olettavat pääsevänsä käsiksi myös yrityksesi tarjontaan muutamalla klikkauksella.

Verkkokauppa ja kivijalkamyymälä eivät kuitenkaan ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja, vaan usein molempien hyödyntäminen voi olla paras vaihtoehto. Vaikka sinulla olisi menestyvä kivijalkamyymälä, voi verkkokauppa lisätä liiketoimintasi kasvua entisestään. Netin avulla voit tavoittaa niitä asiakasryhmiä, joita kivijalkamyymäläsi ei esimerkiksi maantieteellisistä syistä tavoita. Jos sinulla on esimerkiksi nahkakauppa Rovaniemellä, voi lohjalaisen asiakkaan olla hankala asioida myymälässä fyysisesti, mutta verkkokaupan avulla hänkin voi tilata itselleen laadukkaan nahkalaukun.

Miten myyn tuotettani tai palveluani netissä?

Kauppa tai putiikki

Jos omistat kivijalkamyymälän, harkitse tuotteidesi viemistä myös verkkoon. Tämä on hyvä mahdollisuus kasvattaa asiakaskuntaa, kun ostaakseen tuotetta asiakkaan ei tarvitse enää matkustaa myymälääsi, vaan hän voi tehdä ostoksia käsin kotisohvalta. Tällöin asiakaskuntasi ei ole maantieteellisesti yhtä rajattua. Erityisesti, mikäli myyt jotain erikoisempaa, voi tuotteellesi olla kysyntää laajemminkin, jolloin verkkokaupan rooli on merkittävä.

Ravintola tai kahvila

Vaikka ravintolasi onkin kivijalka, ovat asiakkaasi myös verkossa ja viettävät siellä enemmän aikaa kuin arvaatkaan. Useat uudet asiakkaat tekevätkin valinnan illallispaikasta jo netissä ja varaavat pöydän. On tärkeää, että ravintolallasi on verkkosivut, joilta potentiaaliset asiakkaat löytävät olennaiset tiedot ravintolastasi ja näkevät sen menun. Sen lisäksi, että tarjoat asiakkaille nettisivuilla lisätietoa ja mahdollisuuden tehdä pöytävaraus, voit tehdä myös itse myyntiä verkossa. Voit myydä esimerkiksi lahjakortteja ravintolaasi tai ravintola-annoksia kotiinkuljetuksella. Mikäli ravintolallasi tai kahvilallasi on jotain oheistuotteita, onnistuu näidenkin myynti näppärästi netissä. Tee lisämyyntiä laittamalla verkkoon myyntiin myös brändätyt kahvikuppisi tai kahvilasi kotitekoinen mehu.

Palvelu

Oletko palveluyrittäjä? Sinulle on tällöin varmaan selvää, että palvelua kannattaa mainostaa netissä ja omilla verkkosivuilla. Palvelua voi kuitenkin myös myydä verkossa. Mikäli lisätietojen hankkimisen ohella palveluasi voi ostaa jo suoraan verkosta, olet askeleen edellä. Tämä vähentää liiketoimintasi ylimääräisiä ja käyttämättömiä ajanvarauksia sekä säästää niiden käsittelyyn kuluvaa aikaa.

Voit laittaa nettiin myyntiin myös lahjakortin palveluusi. Lahjakortti voi usein olla mieluisa ostos, mutta pelkästään sen ostamiseksi ei välttämättä jakseta lähteä paikan päälle. Jos tarjoat lahjakortteja, lisää nämä tarjolle myös nettiin, niin et menetä lahjakorteista kiinnostuneita asiakkaita.

Tapahtuma

Useita suuria tapahtumia myydään ja markkinoidaan netissä. Myös pienempien tapahtumien järjestäjien kannattaa hyödyntää verkon mahdollisuudet liiketoiminnassaan. Voit kerätä netissä esimerkiksi ilmoittautumisia ja osallistumismaksuja. Netti tarjoaa sinulle myös mahdollisuuden järjestää tapahtumia pienemmillä kustannuksilla. Osan tapahtumista voi järjestää kokonaan netissä esimerkiksi valmennuksen tai webinaarin muodossa.

Useat tapahtumat tänä vuonna on täytynyt olosuhteiden pakosta siirtää kokonaan verkkoon. Joidenkin tapahtumien osalta verkkoa voi ja kannattaa kuitenkin jatkossakin harkita ensisijaiseksi kanavaksi.

Miten lähden liikkeelle?

1. Suunnittele

Lähde liikkeelle määrittämällä odotuksesi ja tarpeesi verkkokauppaan liittyen. Mieti mitä myyt, missä ja kenelle. Miksi tuotettasi on ostettu kivijalasta? Verkossa kilpailu on kovaa, joten pyri säilyttämään tuotteesi ainutlaatuisuus myös verkkokaupassa. Netissä voit myös erikoistua lisäksi esimerkiksi ekologisuuteen tai nopeuteen panostamalla pakkausmateriaaleihin tai tarjoamalla nopean toimituksen.

2. Valitse alusta

Verkkokaupan pystyttäminen ei ole kovin monimutkaista, mutta se vaatii jonkin verran valmistelua. On monia asioita, joita tulee ottaa huomiooon, mutta onneksi tätä helpottamaan löytyy erilaisia palveluita.

Budjettisi vaikuttaa olennaisesti verkkokauppaasi. Edullisin ja yksinkertaisin valinta on hyödyntää valmista verkkokauppa-alustaa. Tällöin sinun ei tarvitse rakentaa itse verkkokauppaasi alusta alkaen, vaan riittää, kun lisäät yrityksesi ja tuotteidesi tiedot. Tarjolla on useita alustoja, joita voit ottaa käyttöön maksutta. Ilmaisia kokeilujaksoja tarjoavat esimerkiksi Vilkas ja MyCashflow. Eri alustoilla on erilaisia vahvuuksia, mieti siis, mitkä ovat verkkokaupan tärkeimmät ominaisuudet sinun liiketoimintasi kannalta. Voit tarvittaessa kokeilla useampaa etsiessäsi juuri sinun yrityksellesi sopivaa alustaa.

3. Käytä aikaa tuotekuvauksiin

Tuotteiden lisääminen valmiille alustalle ei ole monimutkaista. Kauppa on hyvä saada käyntiin nopeasti lisäämällä aluksi tärkeimmät ja myydyimmät tuotteet. Valikoimaa voi tämän jälkeen täydentää.

Käytä aikaa tuotekuvausten kirjoittamiseen. Ole luova ja mieti tarkkaan, mikä tekee juuri sinun tuotteestasi erityisen. Yritä avata tuotteen koon ja värin lisäksi myös sen tuomaa lisäarvoa asiakkaalle. Kirjoita siitä, millä tavalla tuotteesi helpottaa arkea tai tuo elämään luksusta. Asiakkaan on helpompi tehdä ostopäätös, kun tuotekuvaus sisältää sekä tarvittavat perustiedot että havainnollistaa tuotteen käyttöä.

Useat asiakkaat perustavat ostopäätöksensä myös kuviin tai videoihin, joten älä unohda niitä. Tuotetta kannattaa kuvata sekä itsekseen että käytössä. Tuotekuvien ohella verkkosivustollasi kannattaa olla muutama muu fiiliskuva luomassa haluttua tunnelmaa brändistäsi. Jos sinulla ei ole mielessä tiettyä kuvaajaa, löydät verkosta kohtuuhintaisia freelancer-valokuvaajia, joille voit lähettää tarjouspyyntöjä.

4. Valitse maksutavat

Valitse verkkokauppaasi asiakkaillesi mieluisat ja turvalliset maksutavat. Ota selvää siitä, millaisia maksutapoja asiakkaasi suosivat, ja pyri tarjoamaan nämä. Nyrkkisääntönä maksutapoja kannattaa tarjota ennemmin liikaa kuin liian vähän.

Kuluttajakaupassa suosittuja maksutapoja ovat esimerkiksi verkkopankkimaksu, korttimaksu ja osamaksu. Yritysten välisessä kaupassa tyypillisesti maksutapana toimii laskutus.

B2B-markkinoilla toimivat yritykset voivat parantaa konversiotaan lisäämällä sivuilleen maksutavaksi Qredin. Qredin maksutavaksi valitessaan asiakas saa joustavasti maksuaikaa jopa 18 kuukautta, mutta myyjä rahansa heti kaupan yhteydessä. B2B-markkinoilla toimiva yritys voi alkaa tarjoamaan Qrediä maksutavaksi liittymällä partneriksi yksinkertaisesti, nopeasti ja täysin kuluitta.

5. Markkinoi

Voit kasvattaa myyntiäsi verkkokaupan avulla, mutta potentiaaliset asiakkaat eivät löydä verkkokauppaasi itsellään. Verkkokauppasi tarvitsee markkinointia. Markkinoi verkkokauppaasi siellä, missä asiakkaasi ovat. Panosta hakukonenäkyvyyteen, jotta verkkosivusi löytyvät orgaanisten hakutulosten joukosta. Tue orgaanista markkinointia maksetulla mainonnalla. Pääset hyvin alkuun markkinoimalla sivustoasi esimerkiksi Google Adsissa ja sosiaalisessa mediassa.

6. Järjestä rahoitus

Mikäli yrityksesi kassavirta ei riitä verkkokaupan perustamiseen tai sen markkinointiin, voit hakea tätä varten myös ulkopuolista rahoitusta.

Qred myöntää yrityslainaa liiketoiminnan kasvattamiseen. Qrediltä yrityslainan hakeminen onnistuu yksinkertaisesti ja nopeasti netissä. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain minuutin ja saat lainatarjouksen tunnissa. Rahat siirretään maksuun vielä samana päivänä, kun olet hyväksynyt lainatarjouksen. Voit jättää meille koska tahansa ei-sitovan lainahakemuksen klikkaamalla “Hae lainaa”.

Onnea onlineen toivottaen
Qredin tiimi

Jaa artikkeli

Sinulle suositeltuja artikkeleita