Uupumus voi paljastua lomalla

Yrittäjä, pyöriikö työasiat mielessä lomalla? Se voi olla merkki uupumuksesta

Useat yrittäjät tekevät todella pitkää työviikkoa. Loma on siis monelle yrittäjälle tervetullut hengähdystauko. Pysähtyminen saattaa kuitenkin olla odotettua vaikeampaa. Kun ei olekaan tekemistä, alkaa työasiat pyöriä mielessä. Irti päästämisen vaikeus saattaa olla merkki uupumuksesta. Loma on oiva aika kuunnella itseä ja huomata orastava uupumus.

Myös nämä asiat voivat viestiä uupumuksesta:

Olet jatkuvasti väsynyt, vaikka nukkuisitkin hyvin

Loman alkaessa sitä odottaa piristyvänsä muutamassa päivässä. Jos tätä ei kuitenkaan tapahdu, vaan väsymys seuraa päivästä toiseen, voi kyseessä olla työuupumuksen oire. Olet saattanut tehdä töitä niin kovalla vaihteella jo pitkään, ettei muutaman päivän lepo riitä palautumiseen.

Jatkuva touhuaminen

Etkö pysty rauhoittumaan? Saatat lomallakin ottaa harteillesi projekteja, kuten kodin tai kesämökin remontoimista, siivoamista tai järjestelyä. Normaali touhuaminen on mukavaa. Uupunut ihminen alkaa kuitenkin helposti touhuta vain touhuamisen takia. Pelko, että kaikki romahtaa, jos pysähtyy, saattaa viedä jopa yöunet.

Ärtyneisyys

Uupuneella ihmisellä on lyhyempi pinna ja ongelmien sietokyky. Jokainen pieni  vastoinkäyminen saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä.

Konfliktit läheisten kanssa

Uupunut ihminen tarvitsee paljon tukea, lepoa ja aikaa parantua. Jos uupumusta ei tiedosta, se voi hämmentää paitsi itseä että läheisiä. Läheiset saattavat vaatia uupuneelta asioita, joita hän ei kykene tekemään. Uupunut haluaisi tukea ja ymmärrystä, samalla kun muut pettyvät, kun et pysty vastaamaan heidän odotuksiinsa.

Mitä tehdä, jos huomaa olevansa uupunut?

Olet päässyt jo pitkälle, jos olet huomannut olevasi uuvuksissa. Moni on huomaamattaan uupunut vuodesta toiseen. Pelko siitä, miten oman yrityksen käy, jos astuu sivuun uupumuksen takia, on suuri.

Tässä vinkkejä sinulle, joka huomaat olevasi uupunut:

Hanki tukea

Yrittäjä on monesti kovin yksin, ja tämä itsessään saattaa olla koko uupumuksen syy. Ensimmäinen asia, joka kannattaa siis tehdä, on hankkia tukea. Tarvitset luultavasti tukea sekä läheisiltäsi, että mahdollisilta yhtiökumppaneilta tai työntekijöiltä. Ammattilaisen terapeutin tai työnohjaajan juttusilla käyminen voi myös antaa hyviä näkökulmia tilanteen ratkaisemiseksi. Voit selvittää asuinkuntasi keskusteluavun tarjonnan, tai hakeutua yksityiselle vastaanotolle. Esimerkiksi osoitteesta vastaamo.fi voi varata keskusteluaikoja moneen kaupunkiin ja jopa samalle päivälle.

Käy lääkärissä

Mikäli koet olevasi todella uupunut ja sinulla on ahdistusta, masennusta, univaikeuksia tai fyysisiä stressiperäisiä oireita, on hyvä käydä lääkärissä. Lääkäri arvioi uupumuksesi vakavuuden ja määrää tarvittaessa lääkkeitä.

Laita itsesi etusijalle

Luultavasti olet laittanut yrityksesi itsesi edelle jo pitkään. Nyt on kuitenkin aika kääntää huomio itseen ja omaan hyvinvointiin. Jos sinä et voi hyvin, ei yrityksesikään voi voida hyvin pitkällä tähtäimellä.

Anna parantumiselle aikaa

Olet varmasti tottunut olemaan ohjaksissa ja asettamaan itsellesi kunnianhimoisia tavoitteita. Parantumiselle ei voi laittaa aikatavoitetta, vaan sen on annettava tapahtua omassa tahdissa. Siihen saattaa mennä viikosta jopa muutamaan vuoteen, riippuen uupumuksen vakavuudesta.

Tee tarvittavat järjestelyt, jotta voit astua sivuun liiketoimintasi pyörittämisestä

Työuupumusta ei voi hoitaa tekemällä töitä. Jos kyse on lievästä uupumuksesta, voit vähentää työntekoja. Monessa tapauksessa on kuitenkin tärkeää ottaa kunnon tauko ja astua sivuun yrittäjän arjesta. Tämä voi vaatia, että annat liiketoimintasi toisen hoidettavaksi tai laitat sen tauolle. Mikäli olosi ei parane, tai haluat pysyvämmän elämänmuutoksen, voi liiketoiminnasta luopuminen olla hyvä vaihtoehto. Ovat järjestelyt mitä vain, on ne tärkeä tehdä. Mitä aikaisemmin ne uskallat tehdä, sitä suurempi on mahdollisuus, että jaksat palata pyörittämään liiketoimintaasi. Ja mikä kaikista tärkeintä, saat hyvinvointisi takaisin.

Jaksamista yritystoimintaan toivottaen
Qredin tiimi

Jaa artikkeli

Sinulle suositeltuja artikkeleita