Miten koronavirus vaikuttaa yritykseesi?

27/2/2020
2
minuuttia
Miten koronavirus vaikuttaa yritykseesi?

Jukka Alestalo

Koronavirus leviää maailmalla ja uutisilta viruksen uusista käänteistä ei voi välttyä. Vaikka Suomessa on toistaiseksi todettu vain yksittäisiä koronavirustapauksia, vaikuttaa virus Suomeen ja suomalaisiin eri tavoin. On selvää, että virus voi vaikuttaa esimerkiksi matkustamiseen ja henkilöiden liikkuvuuteen. Oletko pohtinut, miten koronavirus vaikuttaa yritykseesi?

Business Finland toteutti kyselyn, jossa se tutki koronaviruksen vaikutuksia suomalaisiin yrityksiin. Kyselyn tuloksista on nähtävissä, että kolmasosa yrityksistä arvioi epidemian vaikuttavan liiketoimintaansa negatiivisesti. Osa koronaviruksen vaikutuksista liiketoimintaan on helposti pääteltävissä, mutta vielä ei ole selvää, mihin kaikkeen virus tulee vaikuttamaan. Olemme kuitenkin koonneet tähän kirjoitukseen joitakin vaikutuksia, joita koronaviruksella on suomalaisiin yrityksiin.

Kysynnän lasku

Suomessa ehkä ensimmäinen todettu koronaviruksen vaikutus liiketoimintaan on ollut kysynnän lasku matkailualalla. Viruksen takia asetetut kiinalaisten matkustuskiellot ovat iskeneet Lapin turismiin. Koronan pelko on laskenut kysyntää muidenkin ulkomaisten turistien osalta Lapin hiihtokeskuksissa. Myös hotellit ovat kokeneet äkillisiä varausten peruutuksia.

Koronavirus vaikuttaa kuitenkin kysyntään eri tavoin eri toimialoilla. Jollain yrityksillä korona on jopa lisännyt kysyntää. Näin on tapahtunut esimerkiksi suomalaiselle ilmanpuhdistimia valmistavalle yritykselle Genanolle. Lännen Media uutisoi, kuinka yritys on viruksen myötä saanut Kiinasta valtavan määrän uusia tilauksia.

Saatavuusongelmat

Koronavirus on jo aiheuttanut joillekin yrityksille materiaalien ja laitteiden saatavuusongelmia. Matkustusrajoitukset ja työvoiman karanteenit Kiinassa saattavat lisätä saatavuusongelmia useilla aloilla. Usean yrityksen tuotteiden tai niiden osien valmistus tapahtuu Kiinassa. Mikäli tuotanto Kiinassa keskeytyy, voi Kiinasta riippuvaisten yritysten tuotanto hidastua tai jopa pysähtyä, jos korvaavia toimittajia ei löydy. Toimitusten uudelleenjärjestelyt voivat tulla kalliiksi ja olla etenkin pienyrityksille hankalaa järjestää ilman rahoitusta.

Tapahtumien peruutukset

Koronaviruksen vuoksi kansainvälisesti on jo peruutettu joitakin suuria tapahtumia, kuten messuja. Erilaiset messut ja tapahtumat voivat kuitenkin olla merkittävä tulonlähde monille yrityksille, kuten esimerkiksi käsityöalalla toimiville pienyrityksille. Mikäli yritys on suunnitellut toimintaansa paljon erilaisten tapahtumien ympärille ja käyttänyt niihin valmistautumiseen paljon rahaa, voivat muutokset tapahtumissa vaikuttaa merkittävästi yritykseen.

Työntekijöiden poissaolot

Koronavirus ei ole Suomessa vielä epidemia, mutta mikäli tauti leviää Suomessa, aiheuttaa tämä todennäköisesti entistä enemmän sairauspoissaoloja. Myös esimerkiksi tartunta-alueilla olleiden ja olevien karanteenit voivat lisätä työntekijöiden poissaoloja. Esimerkiksi Kanariansaarilla karanteeniin on asetettu suomalaisiakin alueella todetun koronavirustartunnan vuoksi.

Kuten koronaviruksen leviämisen suuruutta, on myös sen pitkän aikavälin vaikutuksia liiketoiminnalle hankala ennustaa. Aika näyttää, miten virus tulee pidemmällä aikavälillä Suomeen ja suomalaisiin yrityksiin vaikuttamaan. Business Finland on avannut sivun, jonne se kerää suomalaisille yrityksille tietoa koronaviruksesta. Sivulle pääset tästä.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil