Lue nämä 7 vinkkiä, jos tarvitset yrityslainaa

10/7/2017
5
minuuttia
Lue nämä 7 vinkkiä, jos tarvitset yrityslainaa

Qredin tiimi

Oletko yrittäjä? Silloin ei kannattaisi jättää tätä lukematta:

Sinulla voi olla vaikka kuinka menestyvä liiketoiminta, mutta silti eteesi tulee varmasti tilanteita, jolloin yrityksesi käyttöpääoma ei tunnu millään riittävän kaikkiin suunnitelmiisi.

Olet yrittäjänä takuulla kokenut myös sen turhauttavan tunteen, kun sinulle tarjottuun kiinnostavaan työmaahan, projektiin tai mallistoon ei löydykään kassasta tarvittavaa tukea. Uusiin välineisiin investoiminen tai ulkopuolisen työvoiman palkkaaminen saa jäädä, ellei rahaa jostain löydy.

Yrityksen etsiessä rahoitusta, helpoin ja tutuin tapa on tietenkin kävellä pankkiin. Pankit ovat kuitenkin niin hidas taho auttamaan kiireellisissä tilanteissa, etteivät ne voi aina tulla kyseeseen.

Pankkien vaatimat vakuudet lainojensa vastineeksi muodostavat myös mahdottoman yhtälön monelle yrittäjälle. Perinteiset pankit ovat siis usein käytettävissä olevien vaihtoehtojen ulkopuolella. Muista, että EU-rahoituskaan ei ole poissuljettu. Suomalaiset yritykset hakevat sitä paljon laiskemmin kuin muut eurooppalaiset.

Jokikinen yrittäjä haluaisi pyörittää toimintaansa ainoastaan omin voimin, mutta joskus on pakko ottaa hattu kouraan ja hakea ulkopuolista rahoitusta. Jos/kun tällainen tilanne tulee ajankohtaiseksi, huomioi seuraavat asiat:

1. Ota selvää

Ensimmäinen neuvo on johdanto seuraaviin: ota asioista selvää. Vaikka et olisikaan hakemassa satojen tuhansien eurojen EU-lainaa (jos toisaalta olet, eihän sitä tiedä, saatat pitää tätä linkkiä mielenkiintoisena), niin pienempääkin lainaa täytyy osata hakea. Mitä enemmän itse tiedät siitä, miten yrityslainojen myöntäminen yleensä sujuu ja minkälaiset toimintatavat ovat sille tyypillisiä, sen paremmin osaat perustella lainahakemuksesi.

Tämä taas antaa erinomaisen pohjan sille, että hakemuksesi saa toivomasi lopputuloksen.

Infografia: miten hakea yrityslainaa

2. Harkitse, mistä otat lainasi

Oletamme, että kyseessä ei ole juuri aloittanut tai kenties vielä perustamisvaiheessa oleva yritys, koska tällöin rahoituskanavatkin ovat erilaiset - ja silloin kannattaa kaiketi aloittaa Finnverasta.

Pian perustettaville yrityksille, juuri perustetuille tai jo pidempään toimineillekin, täältä löytyy hyödyllisiä vinkkejä liiketoiminnan pyörittämiseen: http://yrityksen-perustaminen.net/opas/

Jos yrityksesi on juuri aloittanut -tai vaihtanut yritysmuotoa- sinun on vaikea todistaa liiketoimintasi aktiivisuus tai vakuuttaa muut uskomaan uuteen ideaasi. Tästä syystä yrityslainan saaminen saattaa olla vaakalaudalla. Voi myös olla, että saat lainaa, mutta riskin ollessa rahoittajan näkökulmasta melkoinen, joudut maksamaan velastasi enemmän kuin olit suunnitellut.

Keskitymme tässä siis jo kassavirtaa jonkin aikaa tuottaneisiin pienyrityksiin. Näiden kohdalla ulkopuolista rahoitusta voi etsiä joukkorahoituksen ja vertaislainojen kautta tai sitten hakemalla vakuudetonta yrityslainaa. Jos termit eivät ole selvillä, niin lue lisää täältä: joukkorahoituksesta ja täältä: vertaislainoista.

Kaikissa näissä kategorioissa on useampi yritys tarjoamassa omia tuotteitaan, joten lue tarkoin kohta 5.

3. Laske tarvitsemasi summan suuruus tarkoin

Laske tarkasti yrityksesi tarvitseman summan suuruus. Sitä ei kannata turhaan paisutella ajatellen, että kerrankos tässä ja samalla vaivalla... vaan hae vain sen suuruista lainaa, jonka voit aiheellisesti perustella ja joka varmasti auttaa liiketoimintaasi toivomallasi tavalla.

Lainan suuruus määrittelee myös sen, mistä sitä olisi järkevintä hakea. On lainantarjoajia, jotka ovat selvästi keskittyneet vain suurempiin yrityksiin suuremmin lainasummin ja toisia, jotka Qred Yrityslainan tavoin myöntävät lainoja enimmäkseen pienemmille 1-4 henkilön yrityksille.

Lainan suuruus määrittelee tietenkin myös takaisinmaksusuunnitelman ja kuukausittaiset lyhennykset. Ole näiden kanssa tarkka. Minkä summan tarvitset yrityksesi pyörittämiseen kuukaudessa? Laske, mikä on se määrä rahaa, joka menee kuukausittain kaiken pakollisen maksamiseen ja ota se huomioon.

Kun laina on käytössäsi voi olla, että jokunen kuukausi ehtii vierähtää ennenkuin se alkaa vaikuttamaan suunnitellulla tavalla liikevaihtoon.

4. Laita yrityksesi profiili kuntoon

Rahoittajat etsivät kaiken mahdollisen tiedon yrityksestäsi harkitessaan lainapäätöstään ja arvioidessaan, minkälaisen vastauksen he antavat hakemuksellesi. Tämä ei suinkaan tarkoita pelkästään tilinpäätöstä ja muita tunnuslukuja, vaan myös esim. yrityksesi mahdollisia nettisivuja ja sosiaalisen median tilejä. Ne kertovat liiketoimintasi luonteesta yllättävän paljon.

Facebook, LinkedIn, Twitter ja muut, ovatko ne ajan tasalla?

Kannattaisiko tehdä muutama ohjausliike? Lisätä muutama postaus tai päivittää otsakekuvat? Onko yrityksesi nettisivujen ilme kunnossa ja näyttääkö se ammattimaiselta? Vahvistavatko ne sitä kuvaa, jonka haluat yrityksestäsi välittyvän? Päivitä tarvittaessa verkkosivusi kuvat ja tarkista, että tekstistä varmasti selviää heti liiketoimintasi ydin ja idea. Olisiko aika lisätä pari uutta blogikirjoitusta? Anna vaikutelma, että yrityksesi seuraa aikaansa ja sillä on annettavaa.

5. Vertaile eri lainantarjoajia

Samalla tavoin kuin yritystäsi syynätään mahdollisena tulevana asiakkaana, tulisi sinunkin ottaa samat menetelmät käyttöön ja syynätä lainaa tarjoavat yritykset.

Voit aloittaa samoin asein: sosiaalinen media ja nettisivut. Kun luet rahoittajien antamaa kuvaa itsestään, tuleeko sinulle tunne, että juuri sinua puhutellaan? Onko mielestäsi nettisivujen takana oleva yritys sellainen, että se sopisi rahoituskumppaniksesi? Miten asiakkaat ovat kommentoineet yrityksen palveluja? Välitetäänkö palautteesta ja vastataanko siihen?

"Tuleeko sinulle tunne, että juuri sinua puhutellaan?"

Tämän jälkeen tarkastele faktat: löytyykö tietoa kuukausikuluista/koroista?

Entä muista mahdollisista kuluista, kuten aloitusmaksusta, järjestelypalkkiosta tms.? Entä voiko lainan maksaa takaisin aikaisemmin kuin, mitä sopimuksessa lukee? Ja jos voi, miten vanhan sopimuksen kanssa menetellään? Kuinka kauan lainan saaminen yrityksesi tilille kestää? Jos kysymyksiisi ei löydy vastauksia, salailu saattaa olla aiheellista.

Vertailu todella kannattaa, mutta tee se itse omista lähtökohdistasi käsin. Netti on pullollaan yrityslainavertailuja, joissa voittajaksi julistetun ansioilla saattaa olla vain kyseenalainen yhteys omiin tarpeisiisi, mutta sitäkin tiiviimpi vertailun suorittajaan.

6. Vertaile lainan hintoja

Kun tarvitset vakuudetonta yrityslainaa ja tarkastelet eri tuotteita, aivan kuten missä tahansa muussakin kaupankäynnissä, hinnalla on tietenkin väliä.

Melkein kaikkien lainan tarjoajien sivuilla on lainalaskuri. Se antaa kuitenkin vain viitteellisen, vaikkakin jo hyvin suuntaa antavan kuvan lainasi hinnasta ja kuukausittaisista maksueristä.

Lopullinen hinta määräytyy paljolti yrityksesi liikevaihdon ja luottohistorian pohjalta eli siitä, kuinka luotettavana rahoittaja yritystoimintaasi pitää. Ja siihen taas vaikuttaa osaltaan kaikki edellä mainitut seikat.

Hankalinta eri lainojen hintoja vertaillessa on kuitenkin se, että kaikista laskutettavista elementeistä ei ole mainintaa saati sitten hintaa. Tällaisia ovat mm. kohdassa 5. mainitut ominaisuudet. Pyytämällä lainatarjouksen monesta eri paikasta, lopullisen hinnan, kuukausikulujen ja mahdollisten lisämaksujen tulisi selvitä niin, että vertailu onnistuu. Lainatarjouksen pyytämisen ei pitäisi olla maksullinen eikä sitova. Jos vieläkään et löydä etsimiäsi hintoja, jotain on vialla. Näitä kuluja kun ei turhaan kutsuta piilokuluiksi, mutta soittamalla rahoittajan asiakaspalveluun asia selvinnee viimeistään.

"Hankalinta eri lainojen hintoja vertaillessa on kuitenkin se, että useimmiten mukaan lasketaan yllättävän monia elementtejä, joita ei kuitenkaan ole missään eritelty tai selitetty."

7. Tarkista asiakaspalvelu

Luultavasti sinulle tulee matkan varrella lisäkysymyksiä lainaasi koskien tai muuta asiaa lainasi tarjonneen yrityksen asiakaspalveluun.

Tarkista siis jo etukäteen, että valitsemallasi yrityksellä on kunnollinen asiakaspalvelu, jossa vastaa ihan oikea ihminen.

Hienoa olisi, jos hän vielä kuulostaisi siltä, että yrityksesi liiketoiminta merkitsee hänelle jotain. Plussaa tulee myös, jos puhelun hinta ei ole ylihinnoiteltu kohtuuttoman kalliiksi.

Kun kerran on, mistä valita, niin olisi hullua, jos ei näkisi hiukan vaivaa itselleen parhaimman vaihtoehdon esille penkomiseen. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua liiketoimintaasi sopivan yrityslainan valinnassa.

Oikein hyvää ja yritteliästä jatkoa kaikille!

Jos haluat lukea lisää toimintatavoistamme, niin lue tästä.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil