Apua stressinhallintaan

10/8/2018
4
minuuttia
Apua stressinhallintaan

Qredin tiimi

Yrittäjänä tottuu nopeasti elämään stressin kanssa. Sen kanssa joutuu menemään usein nukkumaan ja se on taas läsnä aamulla herätessä. Lyhyellä ajanjaksolla stressi on voimavara, joka nostaa keskittymiskykyä ja auttaa pitämään ajatukset fokuksessa, mutta pitkittyessään se alkaa haitata työntekoa ja muuttuu positiivisesta voimasta negatiiviseksi.

Stressinhallinta tarkoittaa, että tunnistaa itsessään tuon hetken, jolloin stressi ei olekaan enää rakentavaa ja muuttuu kuormittavaksi sekä työntekoa haittaavaksi. Stressinhallintaa opettelemalla stressi pysyy tasolla, jolloin sen haittavaikutukset eivät häiritse.

Maailmassa, jossa muutos ja jatkuva kehitys ovat yritysten ja organisaatioiden elinehto, työnteko on käynyt monelle yrittäjälle yhä hektisemmäksi. Kokeile näitä vinkkejä pitääksesi stressin aisoissa:

1. Myötätunto

Suo itsellesi myötätuntoa. Jos et ole liian ankara itsellesi, pystyt unohtamaan heikkoutesi ja puutteesi, joista sinun ei kuulu itseääsi alati muistutella. Keskity itseesi, tunne empatiaa ja ymmärrä tilanteesi. Ethän ole tyly muitakaan kohtaan, älä ole sitä itsellesikään. Terve itsetunto tarkoittaa myös sitä, että osaa laskea omaa vaatimustasoaan ja hyväksyy henkiset ja fyysiset rajansa. Tähän kuuluu myös se, että opettelee sanomaan "ei", jolloin ei tule luvanneeksi muille (tai itselleen) liikoja.

2. Liikkuminen ja liikunta

On selvää, että liikunta auttaa jaksamaan päivän paineet fyysisesti, mutta myös henkisesti. Ei tarvitse aloittaa kokonaan uutta liikuntaharrastusta, vaikka se olisikin erinomainen keino siirtää ajatukset säännöllisesti muualle, riittää, että käyt vaikka kävelylenkillä. "Hapen haukkaaminen" ei ole hatusta vedetty sanonta, sillä verenkiertomme janoaa todellakin uutta, hyvää happea. Erilaisista tutkimuksista voi lukea, kuinka usein päivässä pitäisi urheilla, mutta itse tiedät parhaiten, mikä tahti sinulle sopii. Liikunnasta saa myös hyvän mielen, voit olla ylpeä itsestäsi!

Jos istut koko päivän ja tuijotat tietokonenäyttöä, kuten moni nykyään, sitä suuremmalla syyllä on tärkeää pitää taukoja. Silmiä voi rentouttaa hyvin helpolla tekniikalla: tuijota vain jonkin aikaa mitä tahansa pistettä niin, että näkökenttä "sekoittuu". Silloin silmälihakset lepäävät. Arkiliikuntaa on mahdollista harrastaa joka päivä eikä se edes vaadi juurikaan lisäaikaa. Pyörällä ennemmin kuin autolla, kävellen ennemmin kuin hissillä, seisten ennemmin kuin istuen jne.

3. Ruokavalio ja uni

Ruualla ja unella on valtava vaikutus jaksamiseesi ja siten stressin tasoosi. Kukapa ei olisi nälissään huonotuulinen! Se, miten syöt, on miltei yhtä tärkeää kuin se, mitä syöt. Lounasaikasi lähestyessä, suunnittele itsellesi oikea tauko äläkä jää näyttösi eteen vaan siirry muualle. Ja käytä syömiseen se aika, jonka se kestää ilman, että joudut kiirehtimään. Tee lounastauostasi itsellesi rauhallinen ja stressitön hetki. Älä hotki ruokaasi ja pakota itsesi ajattelemaan muita kuin työasioita. Nauti siitä harvinaisesta hetkestä ja kerää itseesi voimia!

Nukahtaminen iltaisin on vaikeaa, jos on stressaantunut. Mikä siinä onkaan, että juuri pyrkiessä nukahtamaan mieleen tulvii kaikki ne tärkeät asiat, joita ei ole koko päivän ajan muistanut? Ota sänkysi viereen paperilehtiö ja kynä, tee itsellesi palvelus ja kirjoita muistiin päätäsi vaivaavat asiat. Silloin tiedät, että et tule unohtamaan niitä ja voit rauhoittaa mielesi ainakin näiden osalta. Ei kannata myöskään yrittää nukahtaa heti, kun on sulkenut tietokoneen. Sen sijaan voi rauhoittaa huoneen, sammuttaa suurimman osan valoista ja aloittaa iltarituaalit. Jos niitä ei vielä ole, kannattaa ottaa ne käyttöön. Valmistele samalla tavalla nukkumaanmeno iltaisin, jolloin siitä tulee itsellesi tapa. Olemme tottumustemme vankeja ja se pitää paikkansa näinkin päin.

4. Lepää

Jos teet itsellesi liian kunnianhimoisen päivä/viikko/kuukausiohjelman, et selviä. Vaikka oletkin omasta mielestäsi jäljessä tavoitteistasi, ei auta ollenkaan, että pyydät itseäsi vielä kiristämään jo ennestään mahdotonta aikataulua. Suvaitse itsellesi aikaa levolle ja palautumiselle ilman kelloa, kursseja, tapaamisia tai ennakoitua ohjelmaa. Jätä meilit vastaamatta, anna puhelimen soida. Ei maailma kaadu muutamassa päivässä, kollegasi, ystäväsi ja hoidettavat asiat voivat yleensä odottaa. Olemme vain tottuneet olemaan saavutettavissa 24/7, mikä on raakaa silloin, kun on aivan puhki.

Lepää ja tee jotain, missä et tarvitse kännykkääsi. Mene kävelylle, piipahda kahvilla jossain kivannäköisessä, mutta sinulle tuntemattomassa kahvilassa, käy katselemassa uusia paikkoja, vaeltele ja turisteeraa omalla paikkakunnallasi! Anna mielesi virkistyä uusilla ajatuksilla ja mietteillä.

5. Tee muistilistoja

Muistilistoista olikin jo nukahtamisen yhteydessä kyse, mutta niitä tarvitaan myös pitkin päivää. Kuinka stressaavaa onkaan, kun tietää unohtaneensa jotain, mutta ei muista mitä. Muistilistoja voi tehdä ihan mille aikavälille vain. Oma työpöytäkin voi olla päivä- tai viikkokalenteri kunhan jokaiselle asialle on oma post-it -lappunsa, jota voi siirtää aina sen mukaan, missä vaiheessa työ on, kunnes koko lappua ei tarvita enää. Tai koko ajan silmien alla auki oleva kalenteri, toimiston fläppi- tai tussitaulu, mikä vain, kunhan sinne voi helposti merkitä työn alle saatavat tehtävät ja joista ne koko ajan näkee. Työ- ja henkilökohtaiset asiat on hyvä pitää eri kalentereissa.

Samaan aikaan, jätä pois listoiltasi ja aikatauluistasi kaikki turha ja keskity olennaiseen. Tee muistilistoistasi sellaisia, että tulet tehneeksi ikävimmät asiat ensin silloi, kun energiaa on vielä jäljellä.

6. Mikä saa sinut rentoutumaan?

Jokaisella on oma keinonsa rentoutumiseen. Mieti, mikä saa sinut levolliseksi. Kokeile eri vaihtoehtoja ja kun tehokkain on löytynyt, pidä se mielessä seuraavaa vaikeaa hetkeä varten. Tällöin sinulla on hyvä ase stressiä vastaan. Stressi voi olla rakentavaa, jos sitä tuntee jonkin verran, mutta kun sitä on liikaa, se lamauttaa. Koita taltuttaa ahdistus heti. Pakota itsesi jättämään varsinainen stressinaihe vähäksi aikaa ja rentouta itsesi.

Toivottavasti sait näistä vinkeistä ideoita stressinhallintaasi. Älä unohda hellittää ja ole itseäsi kohtaa oikeidenmukainen. Onnea liiketoimintaan!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil