Näin selätät stressin!


Yrittäjälle stressi on usein arkipäivää. Se on läsnä illalla nukkumaan mennessä ja aamulla herätessä. Lyhyellä ajanjaksolla stressi voi olla voimavara, joka auttaa pitämään ajatukset kirkkaana ja säilyttämään fokuksen toiminnassa. Pitkittyessään stressi kuitenkin alkaa häiritsemään työkykyä ja muuttuu voimavarasta taakaksi. Pahimmillaan stressi voi jopa aiheuttaa burnoutin eli työuupumuksen. Stressinhallinnan kannalta olennaista on tunnistaa se hetki, jolloin stressi alkaa kuormittaa. Stressinhallintaa opettelemalla stressin saa pidettyä siedettävällä tasolla.
Selätä stressi kuuden vinkkimme avulla!
1. Tunne myötätuntoa
Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Älä vello virheissäsi ja heikkouksissasi, vaan tunne empatiaa itseäsi kohtaan ja puhu itsellesi kannustavasti. Keskitä energiasi niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa, ja hyväksy ne, joita et voi muuttaa. Tämän tehdäksesi sinun tulee olla valmis laskemaan itsellesi asettamiasi vaatimustasoja ja hyväksyä sekä fyysiset että henkiset rajasi. Olennaista on myös opetella sanomaan “ei”, jottei tule luvanneeksi liikoja itselleen tai muille.
2. Liiku
On selvää, että liikkuminen on hyväksi terveydelle. Liikunta auttaa jaksamaan niin fyysistä kuin henkistäkin kuormitusta. On olemassa lukuisia erilaisia väitteitä siitä, mikä olisi optimaalisin määrä ja tapa liikkua. Jotkut sanovat, että liikkua tulisi vähintään kolme kertaa viikossa tunnin sykleissä. Toiset ovat sitä mieltä, että joka päivä tulisi liikkua vähintään puoli tuntia. Tärkeintä kuitenkin on, että liikkuu.
Löydä itsellesi mieluisa tapa liikkua. Tällöin liikunta ei tunnu pakkopullalta, vaan sen hyvät vaikutukset virtaavat kehoosi kuin huomaamatta tehdessäsi jotain sellaista, josta myös nautit. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun täytyisi heti aloittaa uusi harrastus. Omaa aktiivisuutta on helppoa lisätä arjessa myös pienin teoin. Valitse portaat hissin sijasta. Jätä auto kotipihaan ja pyöräile töihin. Tauota työpöydän ääressä istumista tekemällä töitä seisten.
3. Syö ja nuku hyvin
Ravinnolla ja unella on merkittävä vaikutus hyvinvointiin ja stressitasoon. Tärkeää on syödä monipuolisesti, ravintorikkaasti ja säännöllisesti. Se, miten syöt, on kuitenkin lähes yhtä tärkeää kuin se, mitä syöt. Kiinnitä siis huomiota myös ruokahetkesi muihin olosuhteisiin. Pidä töissä kunnon lounastauko, äläkä jää työpöytäsi ääreen syömään. Syö rauhassa, äläkä hotki. Keskity ajattelemaan jotain aivan muuta kuin työasioita. Nauti näin ruokahetkestä kokonaisuudessaan, ja tankkaa sekä kehosi että mielesi täyteen energiaa.
Myöhäiset illat töiden tai vapaa-ajan rientojen parissa voivat jättää yöunet lyhyiksi. Pidä siis menojasi suunnitellessa huolta, että sinulla jää säännöllisesti myös aikaa nukkua riittävästi. Nukahtaminen iltaisin voi kuitenkin olla vaikeaa, jos on stressaantunut. Nukahtamiseen auttaa iltarutiinien asettaminen. Iltarutiineilla nukahtamiseen aletaan valmistautua jo selvästi ennen peiton alle käpertymistä ja silmien sulkemista. Rauhoita iltasi, luovu turhista virikkeistä ja sammuta osa valoista jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Muodosta itsellesi iltarutiineja, joihin totutat mielesi ja kehosi, niin nukahtaminen helpottuu.
4. Lepää oikein
Vapaa-aika ei tarkoita samaa kuin lepo. Sinulla voi olla paljon vapaa-aikaa, mutta lepo saattaa silti jäädä vähäiseksi, jos olet täyttänyt vapaa-aikasi ja lomasi erilaisilla aktiviteeteilla. Kunnolla palautuaksesi sinun tulee jättää kalenteriisi myös tyhjiä aukkoja. Aikataulutetun arjen vastapainona jo aikatauluttomuus itsessään voi tuntua vapauttavalta ja vähentää stressiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tulisi makoilla nuo hetket kotona sohvalla tekemättä mitään. Voit näinä hetkinä päättää spontaanisti, mitä mielesi tekee tehdä. Mene kävelylle, piipahda kahvilla sinulle tuntemattomassa kahvilassa ja tutustu uusiin paikkoihin. Virkistä mieltäsi uusilla kokemuksilla ja mukavilla ajatuksilla. Vältä myös näyttöaikaa, eli aikaa puhelimen, tietokoneen tai tabletin selailua. Näin annat aivojesi ja silmiesi levätä.
5. Tee muistilistoja
Listat toimivat apuna ajatusten jäsentelyssä ja tulevien toimien valmistelussa. Muistilistoja voi tehdä mille tahansa aikavälille. Tee muistilistoja esimerkiksi päiville, viikoille, kuukausille ja vuosineljänneksille. Listat vähentävät aivojesi kuormitusta. Voit esimerkiksi kirjoittaa illalla listan siitä, mitä sinun tulisi seuraavana päivänä tehdä. Tällöin sinun ei tarvitse enää silloin miettiä, miten priorisoida toimesi, vaan voit vaan käydä listasta tehtäviäsi läpi kohta kohdalta. Suoritettujen kohtien ruksiminen listasta tuo sinulle onnistumisen ja hyvänolontunteen.
6. Löydä rentoutumiskeinosi
Jokaisella on omat keinonsa rentoutumiseen. Löydä omasi! Mieti, mikä saa mielesi levolliseksi, ja kokeile erilaisia vaihtoehtoja, kunnes löydät itsellesi sopivan. Paina tämä keino sitten mieleesi, niin sinulla on valmiina ase stressiä vastaan tulevaisuudessakin.
Toivottavasti sait näistä vinkeistä apua stressinhallintaan. Muista myös levätä, olet ansainnut sen!
Terveisin Qredin tiimi