Mikset kokeilisi aistimarkkinointia?

Vaikka silmissämme on yli 100 miljoonaa valoherkkää ja värisävyjä käsittelevää reseptoria, emme tarvitse niistä kuin pientä murto-osaa eri mainosten katseluun. Kuvien paketointi vähentää hurjasti vivahteita ja väriskaalaa eritoten netissä, mutta silti ilmoitukset, mainokset, videot, kuvat, tekstit ja muu markkinointimateriaali vetoaa vahvasti juuri näköaistiimme.
Mutta aistimarkkinoinnilla ei haluta vaikuttaa pelkästään näkökenttäämme vaan se kohdistetaan myös kaikkiin muihinkin aisteihimme. Emme välttämättä edes huomaa, että kyse on markkinoinnista vaikka olemme sen kohteita.
Tunnemme houkuttelevia tuoksuja, miellyttäviä ääniä, hyvältä tuntuvia materiaaleja sekä kotoisiksi koettuja mielikuvia. Tuo hyvän olon tuntemus jää positiivisena muistona elämään paikasta, jossa sen koimme. Ja kestää pitkään, ellei ikuisesti. Jos joku asia/paikka/tuote miellyttää meitä syystä, jota emme osaa selittää, voi olla, että syynä ovat juuri aisteihimme monimutkaisesti vaikuttavat kytkökset. Heräteostoksiin sortumista onkin myöhemmin vaikea puolustaa...
Taitavat markkinoijat osaavat käyttää alitajuntaamme ovelasti hyväkseen.
Näin aistimarkkinointia käytetään
Vastustamattomat tuoksut
Jos sinulla on kahvila, leipomo tai ravintola, käytä kursailematta omaan liiketoimintaasi sopivaa tuoksua hyväksesi. Jos pullat tulevat valmiina myyntipisteeseesi, liikkeessäsi ei voi leijua juuri uunista tulleen kanelipullan tuoksua. Kun sitä ei synny luonnollisesti, käytettävissäsi on eri tuoksulaitteita, jotka pölläyttävät sopivaa tuoksua asiakkaiden sieraimiin.
Ei haittaa vaikka pullan, kahvin, glögin, yrttien, hedelmien jne tuoksu ei olisikaan aitoa, sillä se toimii. Kaikissa McDonald's -ravintoloissa leijuu sama vahva (tilauksen kokoon oleellisesti vaikuttava) hampurilaisten haju. Voi vain miettiä, tuleeko se keittiöstä vai tuoksulaitteista.
Mutta ei tuoksumarkkinointi tietenkään ole yksinomaan ravintola-alan yksinoikeutta. Hotelli- ja kauppaketjut ovat ääni- ja tuoksumarkkinoinnin käyttöönotossa edelläkävijöitä.
Kivijalkaliikkeet myyvät mielikuvilla
Ei ole sattumaa, että Applen liikkeissä kiiltävät putipuhtaat pinnat, tilat ovat tyylikkäät, tuotteet taitavasti esillä, kattokorkeus on näyttävä ja valaistus huoliteltu.
Liiketilan on vahvistettava mielikuvaa, jota omista tuotteista halutaan antaa. Mielikuvia, tunnelmaa, kosketeltavaa, kokeiltavaa, elämyksiä... asiakkaalle on rakennettava liiketoimintaa tukeva mielikuvitusmaailma, josta hän ei heti kiirehdi pois.
Musiikki
Kaikki tietävät, miltä kauppakeskus-musiikki kuulostaa ja vaikka siitä voi olla montaa mieltä, se lunastaa tehtävänsä ja synnyttää mielikuvan tavarakeitaasta.
Jos soittaa liikkeessään taustamusiikkia, se ei voi olla mitä vain, mistä itse sattuu pitämään. Ei ole sama, soittaako hiphoppia, countrya, iskelmää, chansoneita, klassista, rockia...
Miellyttävässä ääniympäristössä viihtyy, paikka jää mieleen ja luultavasti siellä tulee käyneeksi toisenkin kerran, koska muistaa tunnelman olleen leppoisa.
Henkilökunta
Kuinka paljon henkilökunnan tulee heijastaa yrityksen imagoa, on jokaisen yrittäjän oma päätös, mutta liikkeen ilme muodostuu myös henkilökunnan ilmeestä.
Ilman, että ketään halutaan loukata tai kannustettaisiin rekrytoimaan pelkästään ulkonäön perusteella, on suotavaa, että henkilökuntaa yhdistävät yrityksen brändiin liittyvät ominaisuudet. Yrityksen omat tuotteet henkilökunnan päällä tai käytössä on mainio yhtenäisen ilmeen luoja, jonka ansiosta liikkeestä jää muistiin selkeä muistikuva vaikka sen nimi unohtuisikin.
Mielikuvat eri makumaailmoista
Myös maulla voidaan markkinoida. Jokaiseen kulttuuriin kuuluvat omat makunsa ja niiden välittämää mielikuvaa voi markkinoinnissa käyttää. Yritykset kustantavat tapahtumia, joissa jaetaan muun ohjelman lisäksi tarkoin harkittua syötävää ja juotavaa, minkä on tarkoitus rakentaa halutulla tavalla positiivista mielikuvaa yrityksestä.
Tuoksulaitteiden puhaltamat aromit liikkeesi ulko-ovella voi olla tehokas keino ohjata houkuttelevan aistimuksen havainneet ohikulkijat sisään.
Ei tarvitse olla kummoinenkaan tutkija, että ymmärtää asiakkaiden viihtyvän paremmin miellyttävän tuoksuisessa ja kiinnostavassa tilassa paremmin kuin paikassa, jossa tällaiseen ylimääräiseen hemmotteluun ei ole panostettu.
Miten sinun yrityksesi voisi käyttää aistimarkkinointia hyväkseen? Pienellä mielikuvituksella siihen voi vaikuttaa hyvinkin yksinkertaisin keinoin. Kyse on siitä mielikuvasta, jonka haluat itsestäsi ja yrityksestäsi vierailijoiden muistiin jäävän. Sitä kannattaa miettiä!