Kirjoita myyvästi!

17/9/2018
3
minuuttia
Kirjoita myyvästi!

Qredin tiimi

Jos sinunkin työhön kuuluu (ja kenen yrittäjän ei?) omista tuotteistasi tai palveluistasi kirjoittaminen mahdollisimman myyvästi, tarkista pari asiaa kirjoitustyyliisi liittyen.

Vaikka kirjoittamisesi sujuisikin ilman luomisen tuskaa ja jos tulos vaikuttaisikin mielestäsi hyvältä, arvioi sitä kuitenkin vielä sisällöntuoton johtavien lainalaisuuksien valossa. Saattaa olla, että löydät omasta tekstistäsi kaikesta huolimatta vielä korjattavaa.

Kaiken sisällön ensisijainen tavoite on luonnollisesti tulla luetuksi, mutta lukijan mielenkiinnosta taistelee moni muukin kirjoitus. Kenelläkään ei ole varaa pitkäveteisiin, hitaasti alkaviin myyntiteksteihin. Liiketoiminnan kannalta on tärkeää noudattaa tehokkaan sisällöntuoton tai copywritingin kaavaa. Suomen Digimarkkinoinnin (digimarkkinointi.fi) sivuilta ammennetut ohjeet loistavan myyntikirjeen rakentamiseksi tulevat tässä:

Älä aloita väärin

Tuotteesi tai palvelusi on liiketoimintasi ydin, mutta älä silti aloita myyntipuhettasi sillä. Lukija tai kuulija ei ole vielä valmis arvioimaan, onko myyntiartikkelisi hyvä vai tarvitseeko hän edes sitä, malta siis vielä hetki. Tämä vaihe on vasta lämmittelyä tulevaan.

Ole uskottava

Sinun on saatava luottamus syntymään itsesi ja asiakkaan välille, joten nyt sinun tarvitsee olla uskottava. Keksi, miten sen teet. Kerrot ehkä tuotteesi/palvelusi syntytarinan, miten ja miksi olet päätynyt tekemään sitä, mitä teet. Mikä oli käännekohta, mistä oivalluksista liiketoimintasi sai alkunsa? Osoita olevasi alasi asiantuntija.

Kerro, mitä asiakkaasi hyötyy

Miksi sinun tuote pitäisi ostaa, mihin palveluasi tarvitaan? Miten asiakas hyötyy tuotteestasi? Säästääkö hän sillä rahaa, hermoja, vaivaa...? Tee lupaus siitä, että asiakkaan investoima summa palaa hänelle hyötynä tai rahana takaisin ja aloita lauseesi esim. näin yksinkertaisesti "Kun hankit tämän tuotteen ja noudatat näitä ohjeita, se tuottaa sinulle...".

Vetoa tunteisiin

Myyntipuheesi tulee vedota tunteisiin ja mielikuviin. Herätä asiakkaan mielessä positiivinen mielikuva, joka on helppo tunnistaa. Jos sinulla on ravintola, voit tietenkin mainostaa annostesi hinnoilla ja aukioloilla, mutta tehokkaampaa on kuitenkin saada asiakkaasi ymmärtämään, mitä ravintolassasi piipahtaminen hänelle merkitsee. Millaista on päästä levähtämään kiireiden keskellä, viettää laatuaikaa, sallia itselleen hetki luksusta, tutustua uusiin makunautintoihin... "Älä myy porakonetta vaan reikää seinässä..."

Todista tuotteesi/palvelusi tehokkuus

Sinulla täytyy olla liiketoimintaasi tukevaa todistusaineistoa. Miten yrityksesi on tavoitteissaan onnistunut? Ota esiin asiakkaittesi kertomaa tai heidän jättämiään arvioita, demonstraatioita, uskottavia lähteitä, taulukoita... tms. joka vakuuttaa asiakkaasi siitä, että et puhu palturia.

Anna mielikuva onnistumisesta

Pidä tekstissäsi optimistinen vire yllä koko ajan. Ala maalaamaan heti ensimmäisestä lauseestasi lähtien lukijoittesi mieleen kuvaa onnistumisesta yrityksesi avulla. Mitä kirkkaammaksi osaat mielikuvan luoda, sitä varmemmin asiakkaasi sinua kuuntelevat. Sinulla täytyy olla tarjottavana jotain harvinaista, jonka ainutlaatuisuutta voit korostaa antamalla tuotteellesi tai palvelullesi oma nimi, jolloin vain sinä voit sitä tarjota. Saatavuuden (aika, lukumäärä, sertifikaatti...) rajoittaminen on myös tehokasta tyyliin "nyt tätä on saatavilla rajoitettu määrä ja seuraavan kerran vasta vuoden kuluttua".

Tarvitset avuksesi draamaa

Draamaa tarvitaan aina. Kerro, mitkä vaikeudet jouduit käymään läpi ennenkuin sait älynväläyksen, joka sitten johti tähän nyt tarjoamaasi tuotteeseen tai palveluun. Kerro kivuistasti ja kärsimyksistäsi (tai asiakkaan esimerkkiä käyttämällä) todentuntuisesti ja vertaa entistä tilannetta tähän nykyiseen, helppoon elämääsi. Draamankaarre lisää vahvasti viestisi voimaa.

Riskin otto

Kerro ottavasi (mielelläsi) kaiken riskin kaupankäynnistä omille harteillesi. Asiakas ostaa tuotteen ja voi alkaa käyttää sitä, mutta annat rahat takaisin, jos hän ei ole tyytyväinen. Tai sitten veloitat ensin vaikka 1€ (tai liiketoiminnastasi riippuen 10€ tai 100€, mikä vain on mahdollista) ja sitten kuukauden kuluttua lopun summasta, jos asiakas on tyytyväinen. Osoitat olevasi kaikkien aikojen reiluin myyjä!

Toimintakehote

Toimintakehotteen tulee olla selvä ja ymmärrettävä, jotta asiakas tietää, mihin hän sitoutuu. Kerro, miksi hänen kannattaa tehdä se juuri nyt ja mitä sitten tapahtuu. Kertaa takuu, ehdot ja palautusoikeus.

Kannattaa kokeilla! Kertaus on aina opintojen äiti, mikä pitää täälläkin paikkansa. Toista edelliseen liittyvät tuotettasi tai palveluasi kuvaavat kohdat niin monta kertaa, että voit olla varma, etteivät ne jää huomaamatta. Aloita myyntikirjoitusten hiominen, huomaat pian, että siitä on sinulle liiketoiminannasi apua.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil