Googlen hauskat hakutulokset


Huumori. Tuo viestinnän muoto joka piristää ja purkaa jännitystä. Keino, joka edesauttaa esimerkiksi ihmissuhteiden rakentamista ja paremman olon saavuttamista. Huumori on keino, joka voi olla hyvin toimiva lisäys myös yritystoimintaan. Se on tehokeino, joka voi auttaa sinua erottumaan joukosta sekä luomaan mieleenpainuvia asiakaskokemuksia ja pysyviä asiakassuhteita.
Monet yritykset ovat hieman varovaisia huumorin käytössä, mutta erityisesti aprillipäivänä useat yritykset uskaltautuvat “luvan kanssa” vitsailemaan ja hyödyntämään humoristisempaa kieltä viestinnässään. Etenkin isoilla, kansainvälisesti tunnetuilla yrityksillä on tapana panostaa näyttäviin pilakampanjoihin huhtikuun ensimmäisenä päivänä.
Huumoria voi kuitenkin hyödyntää myös aprillipäivän ulkopuolella. Näin tekeekin esimerkiksi Google. Google tarjonnut käyttäjilleen erinäisiä hauskoja hakutuloksia niin aprillipäivinä kuin niiden ulkopuolellakin. Googlen tiimi on laittanut näissä oman luovuutensa peliin ja hyödyntänyt ideoidensa taustalla usein myös esimerkiksi yleisiä trendejä ja ilmiöitä.
Tämä kirjoitus ei ehkä suoraan auta sinua kehittämään tai kasvattamaan liiketoimintaasi, mutta se saattaa tuoda sinulle inspiraatiota. Inspiraatiota hyödyntää huumoria yrityksesi viestinnässä. Tai ideoita omaan aprillipilaan ensi vuodelle. Toivottavasti se tuo sinulle ainakin saman, minkä huumori usein tuo – hymyn huulille!
Ross Gellerin sohva
Komediasarja Frendit on meistä monille tuttu. Erityisesti niille, jotka ovat syntyneet joko 70-luvulla, 80-luvulla tai 90-luvun alussa. Frendit kertoo New Yorkissa asuvasta kuuden hengen ystäväporukasta: Rossista (David Schwimmer), Rachelista (Jennifer Aniston), Monicasta (Courteney Cox), Chandlerista (Matthew Perry), Phoebesta (Lisa Kudrow) ja Joeysta (Matt LeBlanc). Sarjaa alettiin esittää vuonna 1994 ja sitä tuotettiin yhteensä kymmenen tuotantokautta. Sarja on ollut suosittu koko esitysaikansa – ja on yhä vuosia sen jälkeenkin. Kymmenen tuotantokauden ja useiden vuosien myötä sarjan alkaessa vielä tuntemattomista näyttelijöistä on kasvanut maailmankuuluja tähtiä. Frendeissä vieraili myös useita kuuluisia henkilöitä, kuten Brad Pitt, George Clooney, Susan Sarandon ja Robin Williams.
Yhdessä Frendien jaksossa Ross ja Chandler kantavat sohvaa Rossin kerrostaloasuntoon. Rakennuksessa ei ole hissiä, joten heidän täytyy kulkea portaita. Hyvin pian tilanne osoittautuu ongelmalliseksi sohvan ollessa liian suuri porraskäytävään. Ross huutaa “Pivot!” (suomeksi käännös) useita kertoja, mutta he jäävät porraskäytävään jumiin sohvan kanssa. Loppujen lopuksi heidän on leikattava sohva kahtia. Tästä kohtauksesta on muodostunut klassikko. Siitä on tullut niin suuri klassikko, että se on saanut jopa Googlelta kunnianosoituksen hakutuloksissa haulle Ross Geller.

Fidget spinner
Muistatko vielä tämän muutaman vuoden takaisen supertrendin? Fidget spinnerit eli sormihyrrät nousivat vuonna 2017 nopeasti valtavaan suosioon sosiaalisen median kautta. Niistä tuli yllättäen suuri hitti siitä huolimatta, että vastaavia hyrriä on ollut markkinoilla jo vuodesta 1993 lähtien. Nyt googlatessasi fidget spinner saat todennäköisesti mainoksia myytävistä fidget spinnereistä, mutta näiden alla myös pienen yllätyksen Googlelta. Googlen tiimi on kehittänyt iloksemme digitaalisen fidget spinnerin, jonka saa klikkauksella pyörimään. Tämä on hauska tapa reagoida ilmiöön, eikö?

Do a barrel roll
Do a barrel roll on suoraan suomennettuna tee tynnyripyörähdys. Se on iskulause, jolla kehotetaan tekemään 360 asteen horisontaalinen pyörähdys. Itse tällainen pyörähdys on alkujaan lentokoneen taistelutekniikka, jota on alettu käyttää jo ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta kehotus Do a barrel roll on tullut konsolipelimaailmasta 90-luvulta.
Sen lisäksi, että iskulauseella halutaan saada jokin henkilö tai pelihahmo pyörähtämään, on siitä muodostunut myös sarkastinen tapa vastata verkossa esitettyihin kysymyksiin. "What should I do?" - Do a barrel roll!
Jos teet Googlessa haun Do a barrel roll, pyörähtää hakutulossivun sisältö 360 astetta.

Anagrammi
Mikä on anagrammi? Jos sinulla menee anagrammit, palindromit ja muut sanaleikit sekaisin, olet joskus saattanut googlata, mikä olikaan anagrammi. Anagrammi tarkoittaa sanaa tai lausetta, joka muodostuu, kun alkuperäisen sanan tai lauseen kirjaimet järjestellään uudelleen.
Jos googlaat sanan anagrammi, näyttää Google kekseliäästi sanan merkityksen sinulle myös käytännössä ja kysyy “Tarkoititko: manga rima”. Kokeile!

Google Gravity
Google Gravity eli Google painovoima. Kun kirjoitat Googlessa hakukenttään Google Gravity, mutta tavallisen haun tekemisen sijaan klikkaatkin “Kokeilen onneani”, pääset näkemään, miten tämä toimii. Heti liikuttaessasi hiirtä tai yrittäessäsi kirjoittaa jotain koko ikkuna romahtaa “painovoimasta” ruudun alareunaan yhdeksi sotkuiseksi kasaksi. Voit testata Google Gravitya myös tästä!

Rekursio
Google hyödyntää tässäkin vitsissään hakukoneensa Tarkoititko-ominaisuutta.
Rekursio tarkoittaa toistoa tai matemaattista funktiota, jossa jokin määritellään itsensä kautta. Tässäkin asiassa Googlella on käytännönläheinen tapa antaa käyttäjälleen esimerkki rekursiosta. Kun googlaat rekursio, Google kysyy sinulta Tarkoititko: rekursio.

Googlen aprillipilat
Kuten jo kirjoituksen alussa mainitsimme, Googlella on ollut tapana toteuttaa aprillipiloja huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Katso täältä luettelo vitseistä, joita Google on tehnyt vuosien varrella.
Vuonna 2021 Google kuitenkin ilmoitti jo toista vuotta putkeen, ettei vitsiä tulla kuluvana vuonna näkemään. Google on tehnyt tämän päätöksen vallitsevan koronapandemian vuoksi. Se tehtiin kunnioittamaan kaikkia pandemian parissa taistelevia. Päätöstä on ylistetty ja siitä on kiitetty, mutta samanaikaisesti on uskottu, että vallitsevassa tilanteessa huumori olisi juuri se, mitä tarvitsemme jaksaaksemme näiden haastavien aikojen yli.