10 vinkkiä etätyöskentelyyn


Osalle etätyö on juhlaa. Kotoa työskennellessä voi säästää paljon aikaa, jos työmatka on pitkä. Kotona voi olla myös helpompi keskittyä omassa rauhassa. Monet saavat kotona enemmän aikaiseksi, kun työskentelyyn tulee vähemmän keskeytyksiä kuin työpaikalla.
Kaikille etätyö ei kuitenkaan ole helppoa tai mieluisaa. Alkuun pääseminen voi tuntua hankalalta ja kotiympäristöön voi olla vaikea suhtautua työympäristönä. Sopivan työtilan järjestäminen voi tuntua hankalalta, mikäli ei ole aikaisemmin tehnyt etätöitä. Etätyöhön kuitenkin tottuu ja etätyötaitojaan voi tietoisesti parantaa.
Kuinka työskennellä tehokkaasti kotoa?
Tässä sinulle 10 vinkkiä etätyöskentelyyn. Luo kodistasi itsellesi toimiva työympäristö vinkkiemme avulla.
1. Nuku tarpeeksi
Pidä huolta, että saat riittävästi unta, jotta pystyt keskittymään töihin täysillä myös kotiympäristössä. Kunnolla levättyäsi sinun on helpompi pitää ajatuksesi töissä kodin askareiden sijaan. Riittävä unen määrä pitää vireystasosi yllä työpäivän ajan. Vältä myöhään valvomista, vaikka sinun ei tarvitsisikaan seuraavana aamuna suunnata toimistolle.
2. Nouse ylös sängystä
Sängyllä tai sohvalla loikoillen työnteko ei ole hyväksi kehollesi. Etenkään silloin, jos työskentelet etänä säännöllisesti. Järjestä itsellesi työpiste pöydän äärestä, jotta voit istua selkä ja niska suorassa.
3. Järjestä tarvittavat työvälineet
Mikäli teet etätyötä säännöllisesti, on tärkeää panostaa välineisiin. Istutko kannettavan tietokoneen ääressä? Tällöin hartiat pyörähtävät helposti eteenpäin ja ryhti ei ole suorassa. Tähän auttaa, jos voi käyttää ainakin erillistä hiirtä ja näppäimistöä. Käytä läppärin ruudun tuijottamisen sijaan myös erillistä näyttöä, mikäli se on mahdollista. Saat näytön tällöin paremmalle korkeudelle työn ergonomian kannalta. Mikäli erillistä näyttöä ei ole saatavilla, voit myös asettaa läppärin alle jotain korokkeeksi.
4. Varmista verkkoyhteys
Hyvä verkkoyhteys on ehdoton kotoa käsin työskennellessä. Näin et päädy paiskaamaan konettasi seinään latausaikojen ollessa pitkiä tai yhteyden pätkiessä kesken tärkeän videoneuvottelun. Jos kotonasi ei ole laajakaistaa, voit myös jakaa netin puhelimestasi. Puhelin kannattaa tällöin yhdistää tietokoneeseen USB-johdolla, jottei sen akku tyhjene jatkuvasti. Useisiin liittymiin Suomessa kuuluu rajaton netti. Muista kuitenkin varmistaa, kuinka paljon dataa omaan puhelinliittymääsi kuuluu, jottei data pääse loppumaan kesken yllättäen.
5. Löydä rutiinit
Rutiineihin pääseminen voi tuntua alkuun haastavalta, mikäli ei ole tottunut etätyöskentelyyn. Tässä auttaa, kun pyrkii noudattamaan mahdollisimman hyvin tavallista arkirutiiniaan. Herää samaan aikaan kuin yleensäkin, tee normaalit aamutoimesi ja työskentele tavallisen työaikasi mukaan. Vaikka asuntosi onkin etätöitä tehdessäsi sekä työ-, että kotiympäristösi, pyri vapaa-ajallasi irtautumaan töistä mahdollisimman hyvin. Urheile, vietä aikaa perheesi kanssa ja rentoudu.
6. Hyödynnä teknologia
Älä takerru käyttämään pelkkää sähköpostia. Hyödynnä Slackia, Google Suitea, Dropboxia, Microsoft Teamsia ja muita näppäriä työkaluja työkavereillesi, yhteistyökumppaneille ja asiakkaille viestimiseen. Kun puhut videopuheluita sähköpostiviestittelyn sijaan, tuntuu etätyö vähemmän etäältä, säästät aikaa ja uusien sähköpostien määrä ei paisu kolminumeroiseksi.
7. Suunnittele työsi
Tee itsellesi to do -listoja, joita noudatat, niin sinun on helppo seurata edistystä tehtävissäsi. Listat auttavat sinua myös kertomaan työkavereillesi tai esimiehellesi, mitä kaikkea olet saanut aikaan. Mieti myös, mihin kellonaikaan olet yleensä tehokkain ja milloin luovin. Jaa tämän perusteella listasi tehtävät sopivimmille kellonajoille.
8. Pidä taukoja
Kotona sinua ei ehkä olla muistuttamassa tauoista, jolloin lounastauko saattaa helposti venyä pitkälle iltapäivään tai jopa unohtua. Muista kuitenkin etätöitä tehdessäsi rytmittää työsi niin, että tauot tulevat pidettyä. Älä pelkää myöskään ylimääräisten taukojen pitämistä. Jos sinusta tuntuu, ettet pääse eteenpäin tehtävässäsi, on hyvä pitää pieni tauko. Usein hetkeksi etäisyyden ottaminen ja hieman myöhemmin asiaan palaaminen auttaa.
9. Ole sosiaalinen
Säilytä yhteys työkavereihisi pitämällä palavereja. Jos työskentelet esimerkiksi projektien parissa, on hyvä pitää säännöllisesti lyhyitä palavereja. Näiden ei tarvitse olla pitkiä tai keskittyä suuriin päätöksiin. Jo alle 15 minuutin mittaiset aamukokoukset voivat olla todella mukava tapa vaihtaa kuulumiset ja päästä kartalle siitä, missä mennään.
10. Maksimoi vapaa-aikasi multitaskaamalla
Kotoa käsin työskennellessä voit hyvin hoitaa joitakin kodin askareita työpäivän lomassa. Näin järjestät itsellesi lisää vapaa-aikaa työpäivän päätyttyä. Laita taukosi yhteydessä pesukone päälle. Seuraavalla tauolla voit ripustaa pyykit. Kun työpäivä on ohi, on joitakin tärkeitä kodin askareita jo hoidettu ja sinulle jää enemmän aikaa hauskemmille asioille.
Onnea yrittäjyyteen ja kotoa työskentelyyn!
Qred