Yritysrahoituksen standardit, mitä ne ovat?

17/10/2017
3
minuuttia
Yritysrahoituksen standardit, mitä ne ovat?

Qredin tiimi

Yritysrahoituksen standardeja etsiessä saattaa aika käydä pitkäksi, sillä niitä ei ole. Ja se on todella harmi.

Standardien ollessa olemassa eri yrityslainojen vertaileminen sujuisi helposti ja heti näkisi, miten itselleen tärkeät seikat näyttäytyvät eri rahoittajien valikoimissa. Onhan netti pullollaan "vertaa yrityslainoja" -sivustoja, mutta niiden kytkökset yritysrahoittajiin on niin ilmiselvä, että vertailujen tuloksiin on syytä suhtautua suurella varauksella.

Kannamme oman kortemme kekoon ja ehdotamme seuraavia näkökohtia tulevien yritysrahoitusta säätelevien standardien rungoksi.

Ja sitten, koska työskentelen Qred Yrityslainassa, mikään ei voi estää minua lisäämästä, miten me asiat täällä Qredissä hoidamme. Blogistamme löytyy jo vinkit, mitä eri asioita lainanhakijan kannattaa ottaa huomioon yrityslainaa hakiessaan, mutta tässä sukellamme teemaan vielä yksityiskohtaisemmin.

1. Lainan kuukausikulut/-korko

Siis lainan varsinainen hinta. Tämä on tietenkin kaikilla lainantarjoajilla jo ihan pakkokin olla esillä, sillä siihen mahdollisen tulevan asiakkaan huomio ensimmäisenä kohdistuu. Lainattua summaa lyhennetään joka kuukausi ja nämä kulut tulevat sitten sen osuuden päälle.

Qred Yrityslaina: Kiinteät kuukausikulumme sovitaan puhelimessa yrittäjän kanssa.

2. Avausmaksu tai perustamismaksu

Blogi: yritysrahoituksen standardit | Qred Yrityslaina


Tämä maksu on yleinen ja se lankeaa usein lainan hakijan maksettavaksi. Jos avausmaksua peritään, sen pitäisi olla jossain suhteessa nostettavan lainan suuruuteen, mutta oikeasti se voi olla mitä vain nollasta jopa 500€:aan.

On aivan selvä, että jos avausmaksu peritään, sen suuruus pitää olla esillä.

Qred Yrityslaina: Emme peri avausmaksua

3. Tilinhoito -tai lainanhoitomaksu

Jos kerran kuukausikuluja jo peritään, tuo tilinhoitomaksu saattaa olla vaikeasti perusteltavissa. Mutta sitä kuitenkin peritään ja asiakkaan tehtäväksi usein jää salapoliisityö sen olemassaolon selvittämiseksi.

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos yritys ei mainitse siitä verkkosivuillaan tai muualla viestinnässään erikseen, voi olla aika varma, että tilinhoito on maksullinen palvelu.

Qred Yrityslaina: Emme peri tilinhoitomaksua

4. Lainan nostokulu

Lainan nostokulu peritään tietyissä tapauksissa.

Ota selvää, laskuttaako suunnittelemasi luoton myöntäjä lainasi nostoon liittyviä kuluja. Kuten edellinenkin maksu, sen mahdollista olemassaoloa joutuu hieman kaivelemaan.

Qred Yrityslaina: Emme peri lainan nostokulua

5. Paperilaskukulu ja laskutuslisä

Blogikirjoitus: yritysrahoituksen standardit | Qred Yrityslaina


Laskutuslisä maksetaan silloin, jos asiakas valitsee jonkun poikkeavan maksutavan, mutta usein se merkitään perittävän joka tapauksessa.

On asiakkaita, jotka edelleen haluavat paperisen laskun postissa lähetettynä. Paperilaskut ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia ja siksi siitä, että yksittäinen lasku ensin tulostetaan ja sitten viedään postiin, peritään kulu.

Qred Yrityslaina: Emme lisää laskutuskulua muussa tapauksessa kuin silloin, kun lähetämme paperilaskun. Veloitamme toimenpiteestä 5€.

6. Viivästyskulu

Kuten yleensäkin (liike)elämässä on tapana, kun jostain on sovittu ja allekirjoituksin oma suostumus annettu, siitä on jo seurausten uhallakin pidettävä kiinni. Jos lainaa ei maksetakaan sovitun mukaisesti takaisin, lähetetään maksumuistutus, joka sisältää usein myös viivästyskulun.

Tämä muistutus postitetaan paperisena ja siitä peritään useimmiten maksu.

Qred Yrityslaina: Laskutamme erääntyneen lainan maksumuistutuksesta 20€.

7. Lainan ennenaikainen takaisinmaksu

Tämä on mielenkiintoinen kohta eri sopimuskäytännöissä. Useimmiten kerrotaan, että lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta ei kerry ylimääräisiä kuluja.

Tällöin on syytä tarkistaa, että loppuuko vanha sopimus siihen, kun laina on maksettu ennenaikaisesti pois vai jatkuuko se kaikesta huolimatta loppuun asti. Yrittäjä joutuu tässä tapauksessa maksamaan kuukausikulut aiemmin sovitun mukaan.

Qred Yrityslaina: Asiakas voi maksaa lainansa ennenaikaisesti pois milloin vain, minkä jälkeen meitä yhdistävä sopimus raukeaa. Kuukausikulut maksetaan ainoastaan jo kuluneilta kuukausilta.

8. Maksuohjelman muutos

Yritysten tilanne voi vaihtua nopeasti. Ei ole ollenkaan harvinaista, että lainan takaisinmaksusopimukseen joudutaan sitten kuitenkin tekemään muutoksia.

Laina-ajan pidentäminen, lyhennysvapaa kuukausi jne. ovat mahdollisia keinoja päästä vaikeasta tilanteesta yli. Tähänkin kannattaa varautua ottamalla selvää yrityksen käytäntötavoista etukäteen.

Qred Yrityslaina: Emme peri kulua maksuohjelman muutoksesta.

Blogi: yritysrahoituksen standardit | Qred yrityslaina

9. Saldotodistus

Saldotodistuksen toimittamisesta peritään yleensä maksu, mutta ei systemaattisesti. Tämäkin on tarkistuksen arvoinen asia.

Qred Yrityslaina: Emme peri kulua saldotodistuksen toimittamisesta.

10. Puhelinsoiton hinta

Puhelumaksut eivät voi muodostaa korkeimmillaankaan kovinkaan suurta kuluerää, mutta kyllä puhelinkeskustelujen (yli)laskuttaminen kertoo tietystä yritysfilosofiasta.

Qred Yrityslaina: Puhelinnumeromme on tavallinen 09-alkuinen ja -hintainen

Meillä kaikilla on kokemusta perinteisisten pankkien kanssa asioinnista ja näiden toimintatavoista. Niinpä olemme tottuneet mitä yllätyksellisimpiin maksuihin ja samalla unohdamme protestoida niitä vastaan. Olisi hienoa, jos yritysrahoitusta sääntelevät standardit joskus näkisivät päivänvalon. Silloin perinteisten pankkienkin yrityslainoitus saattaisi joutua ihan uudenlaiseen valoon, kun sitä pääsisi vertailemaan yksityisen sektorin kanssa.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil