Luottotiedot ovat yrityksesi tärkein mittari

25/2/2020
3
minuuttia
Luottotiedot ovat yrityksesi tärkein mittari

Jukka Alestalo

Yrityksen luottotiedot ovat yksi sen tärkeimmistä taloudellisista mittareista yrityksen ulkopuolisille toimijoille. Luottotiedot kertovat yrityksen talouden vakaudesta ja tietojen perusteella arvioidaan luoton antamiseen liittyviä riskejä. Luottoluokitustiedot vaikuttavat siihen voiko yritys saada rahoitusta, kuinka paljon ja mihin hintaan. Lisäksi yrityksen luottotiedoilla on vaikutusta siihen kuinka kumppanit ja asiakkaat arvioivat sitä kaupantekotilanteissa.

Luottotietoja päivittää Suomessa kaksi suurta toimijaa Bisnode ja Suomen Asiakastieto. Heidän työnsä on pitää yllä rekisteriä suomalaisista yrityksistä ja päivittää jatkuvasti niistä koskevaa tietoa.

Esimerkiksi Bisnode kertoo luottoluokitusjärjestelmänsä olevan automaattinen ja jatkuvasti päivittyvä. Järjestelmä arvioi yritysten luottokelpoisuutta ja kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä velvoitteista. Luottoluokitus tuotetaan koneellisesti ja se on siten aina objektiivinen ja helpottaa eri yritysten keskinäistä vertailua.

Mikä on rating?

Bisnoden Rating eli AAA-yritysreittaus kuvaa yrityksen luotettavuutta ja vahvuutta ulkopuolisten toimijoiden näkökulmasta. Rating on erityisen tärkeä pienyrittäjille. Jos olet esimerkiksi toiminimiyrittäjä, rating on ainoa julkisesti ja nopeasti saatavilla oleva informaatio yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

Seuraavassa taulukossa on esitetty Bisnode Rating-luokat:

Tarkemmin Bisnoden reittauksen muodostumiseen voit tutustua täällä:

Mihin Bisnoden Rating perustuu?

Bisnode kerää ja analysoi järjestelmällisesti yritysten toimintaa, taustaa, taloutta sekä maksutapaa koskevaa informaatiota. Yrityskohtainen luottoluokitus perustuu näiden neljän osa-alueen perusteella. Seuraavassa käymme lyhyesti läpi näitä neljää eri kohtaa ja kuinka sinä voit pyrkiä vaikuttamaan niiden kautta oman yrityksesi ratingiin.

Yrityksen toiminta

Yrityksen toiminnalla tarkoitetaan tässä yhteydessä sen toimintahistorian pituuden ja aktiivisuuden vaikutusta ratingiin. Jokaisen tulee aloittaa jostain, siksi uusi yritys saakin luokitukseksi AN, joten tässä kohtaa sinua auttaa vain aika. Tämän jälkeen jatko onkin isolta sinun omissa käsissä. Pidä siis hyvää huolta yrityksestäsi.

Yrityksen tausta

Myös yrityksen taustalla on vaikutusta sen reittaukseen. Laaja omistuspohja sekä yrityksen vastuuhenkilöiden positiivinen luottohistoria vaikuttavat yrityksesi luottoluokitukseen. Helpoin tapa vaikuttaa tähän onkin pitää huolta omista henkilökohtaisista luottotiedoistasi ja varmistua siitä, että kumppanisi ovat luotettavia.

Yrityksen talous

Yrityksen taloutta arvioidaan isolta osin sen tunnuslukujen avulla, joista tärkeimpiä ovat kannattavuus, maksuvalmius sekä vakavaraisuus. Osittain kyse on siis yrityksen menestymisestä, joka on varmasti jokaisen yrittäjän tavoite. Toisaalta se on monien ulkoisten tekijöiden summa, johon vaikuttavat kilpailijoiden toiminta, taloustilanne tai kuluttajien ailahteleva mieli.

Maksuvalmiuden osalta voit myös tutustua aiempaan aihetta käsitelleeseen blogiimme: 10 vinkkiä yrityksen maksuvalmiuden parantamiseen.

Yrityksen maksutapa

Neljäs merkittävä tekijä bisnoden ratingin taustalla on yrityksesi maksutapa. Yrityksen maksutavalla tarkoitetaan lyhyesti sitä kuinka lähellä eräpäivää yritys keskimäärin hoitaa laskunsa.

Tähän yrittäjänä voitkin vaikuttaa kaikkein helpoiten maksamalla omat laskusi ajoissa! Toki joskus tämä on helpommin sanottu kuin tehty, sillä oma maksuvalmius riippuu usein myös omien asiakkaiden maksutavasta. Pidä siis huoli että laskutat ajoissa, sovit etukäteen isompien saatavien maksuehdoista ja pyri tunnistamaan ongelmat omissa saatavissa.

Näiden lisäksi on muitakin tekijöitä joiden kautta voit vaikuttaa yrityksesi luottoluokitukseen. Olemme koonneet näistä oppaan, jonka pääset lataamaan täältä.

Yrityksen maksuhäiriömerkinnät

Maksuhäiriöt johtavat luonnollisesti heikkoon luokitukseen. Pyri siis välttämään asioiden ajautuminen huonoon tilanteeseen. Maksuhäiriö- ja muita luottotietomerkintöjä on erilaisia ja eripituisia. Jos yrityksen luottotiedoissa näkyy niistä yksikin, monet arkisetkin liiketoimintaa eteenpäin vievät prosessit hankaloituvat. Tämä näkyy esimerkiksi yrityslainaa hakiessa. Pankin kanssa asioidessa lainamahdollisuuksien eteen nousee seinä siinä vaiheessa, kun pankki huomaa yrityksellä tai sen toimintaa vetävällä yrittäjällä olevan maksuhäiriömerkintä.

Mekään Qredillä emme voi merkintää noin vain ohittaa, mutta selvitämme ensin yrityksen kokonaistilanteen. Yrityksen liiketoiminnassa on saattanut olla jonain vuonna ymmärrettävistä syistä paha aallonpohja. Mutta jos se on sieltä selvinnyt ylös, ja tulevaisuus näyttää hyvältä, emme rankaise yrittäjää enää yhtään lisää eväämällä hänen hakemuksensa automaattisesti. Mennyt on mennyttä, tärkeintä on nykyisyys, ja ainakin meidän huomiomme on liiketoiminnan tulevaisuudessa.

Qred Yrityslaina

Luottotietojen kanssa ei kannata riskeerata, sillä niissä näkyvät merkinnät voivat tehdä yritystoiminnan hyvin vaikeaksi. Jos on tiukka tilanne, kannattaa mieluummin ottaa muutaman kuukauden laina meiltä ja maksaa sillä ajoissa pois se summa, joka on vaarassa lähteä perintään. Sitten maksaa rauhassa laina takaisin meille, kun odotetut tilitykset ovat saapuneet.

Terveisin Qredin Tiimi!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil