Korkovähennys yrityslainassa

Lyhyt yhteenveto

Pienyrittäjänä voi kohdata tilanteita, joissa tarvitaan lisäpääomaa esimerkiksi odottamattomiin menoihin tai suuriin investointeihin. Yrityslaina ja sen tarjoama korkovähennys voivat auttaa vähentämään lainan kustannuksia verotuksellisesti, mikä tapahtuu voittoveron alentamisen kautta. Qred tarjoaa yrityslainoja 10 000 eurosta kahteen miljoonaan euroon ilman piilokuluja, ja lainahakemuksen käsittely on nopea ja vaivaton.

Pienyrittäjänä kohtaa usein tilanteita, joissa tarvitaan lisäpääomaa – odottamattomia tilanteita, investointeja kalliiseen laitteistoon tai alkupääoman tarvetta. Yrityslaina voi olla ratkaisu, ja sen edut vahvistuvat jotakin kutsuttua korkovähennyksen kautta. Mutta mitä korkovähennys oikein on? Tule mukaan Qredille tutkimaan, mitä korkovähennys on ja miten se voi vaikuttaa pienyritykseesi.

Viidessä minuutissa tai vähemmässä opit korkovähennyksestä yrityslainassa sekä siitä, miten se lasketaan eri malleilla.

Mikä on korkovähennys yrityslainassa?

Kun otat lainan, sinun on maksettava korkoa - korvaus sille, joka lainaa rahaa. Jotta useammalla olisi varaa ottaa ja maksaa takaisin lainoja, valtio on ottanut käyttöön jotakin, jota kutsutaan korkovähennykseksi - keino vähentää lainan kustannuksia.

Yrityslainan korkovähennys on mahdollisuus yrityksille vähentää lainan kustannuksia vähentämällä osa korkokustannuksista voittoverosta. Tämä tehdään vuosittain yrityksen tuloveroilmoituksessa. 

Kuka voi tehdä korkovähennyksen?

Korkovähennys on saatavilla oikeushenkilöille ja tietyille kommandiittiyhtiöille. On tärkeää tietää vaatimukset, jotka koskevat korkovähennyksen tekemistä yrityslainasta:

  • Vain lainan maksuvelvollinen voi tehdä vähennyksen 
  • Negatiivinen korkonetto (jossa korkokulut ylittävät korkotulot) on oltava olemassa
  • Korko ja velka on myös maksettava verovuoden aikana

Korkovähennyksen laskeminen

Korkovähennyksen laskemiseksi aloita laskemalla korkonettosi: korkotulot miinus korkomenot. 

  • Korkotulot: tulo siitä, että sinulla on rahaa pankissa
  • Korkomenot: lainan koron kustannus (ei lyhennys)
  • Korkonetto = korkotulot - korkomenot

Esimerkki: Jos korkotulosi ovat 10 000 € ja korkomenosi 15 000 €, korkonettosi on -5 000 € (negatiivinen), mikä tarkoittaa, että voit tehdä vähennyksen.

Vähennyksen suuruuden laskemiseksi on olemassa kaksi mallia:

EBITDA-malli

Tässä mallissa aloitetaan laskemalla ero korkotulojen ja korkomenojen välillä. Tämä summa kerrotaan sitten 30%:lla laskemaan vähennysvara. On tärkeää tietää, että vähennys voi olla rajoitettu, joten muista tämä.

Esimerkki: Yritys saa 10 000 euroa korkotuloja ja sillä on 100 000 euron korkomenot vuodessa:

10 000 - 100,000  = - 90 000

- 90 000 x 0,3 (30%) = - 27 000 

Tässä tapauksessa maksimivähennys on 27 000 euroa. 

Yksinkertaistamissääntö

Tämä malli on erityisen edullinen pienyrittäjille. Se sallii vähennyksen jopa 5 miljoonaan euroon asti riippumatta 30%-säännöstä EBITDA-mallissa. Tämä sääntö on erityisen sopiva yrityksille, joilla on pienemmät lainakustannukset.

Esimerkki: Yritys saa 10 000 euroa korkotuloja ja sillä on 100 000 € korkomenot.

10,000 - 100,000  = - 90,000

Korkonetto = - 90 000 

Tässä tapauksessa maksimivähennys on 90 000 euroa voittoverosta! Tämä pätee, vaikka vähennys olisi suurempi kuin EBITDA-mallissa, kunhan se on alle 5 miljoonaa kokonaisuudessaan. 

Muista veroilmoituksessa

Kun pienyrityksesi tekee veroilmoituksen, on tärkeää tarkistaa esitäytetyt tiedot korkomenoista. Muista, että yrityksen korkovähennys on liitettävä kyseiseen verovuoteen eikä sitä voi siirtää tuleviin vuosiin.

Hanki yrityslaina Qrediltä

Tarvitsetko yrityslainaa? Viisaaseen lainaan valitse Qred! Ainoa kustannus Qredin lainasta on kiinteä kuukausimaksu, joka määräytyy lainan suuruuden ja yrityksen luottokelpoisuuden perusteella. Qred tarjoaa yrityslainoja 1 000-200 000 euroa, jotka voivat auttaa sinua investoimaan uuteen laitteistoon, lisäämään markkinointiasi tai laajentamaan liiketoimintaasi. Meillä ei ole piilokuluja tai sitoutumisaikaa lainallesi - nopealla hakuprosessilla voit saada pääsyn pääomaan nopeasti ja helposti. Jos kaikki näyttää hyvältä, saatat jopa saada rahat tilillesi samana päivänä! 

Älä missaa yrityksesi korkovähennystä

Korkovähennyksen ymmärtäminen ja käyttäminen yrityslainassa voi olla merkittävä taloudellinen etu yrityksellesi. Tämä pätee erityisesti pienyrittäjiin, jotka voivat hyödyntää yksinkertaistamissääntöä - huolellisesti laskemalla ja hakemalla korkovähennystä voit vähentää yrityslainasi kustannuksia ja edistää yrityksesi taloudellista vakautta. Onnea yrittäjyyteen! 

UKK korkovähennyksestä yrityslainassa

Saako korkovähennystä kaikista lainoista?

Ei, korkovähennys ei ole saatavilla kaikentyyppisille lainoille. Se on suunniteltu erityisesti tietyille yrityslainoille ja asuntolainoille. Korkovähennyksen ehdot voivat vaihdella, ja on tärkeää ymmärtää erityisvaatimukset lainalle, jota olet ottamassa.

Kuka on oikeutettu korkovähennykseen?

Korkovähennys on saatavilla oikeushenkilöille ja tietyille kommandiittiyhtiöille. On tärkeää, että yrityksellä on negatiivinen korkonetto, eli korkokulut ylittävät korkotulot, jotta se kelpaa korkovähennykseen.

Saako koko korkovähennyksen takaisin?

Ei, et saa koko korkovähennystä takaisin maksuna. Sen sijaan korkovähennys vähentää yrityksen maksamaa veromäärää. Tarkka vähennysmäärä riippuu yrityksen korkonetosta ja käytetystä laskentamallista.

Kuinka suuri osa korosta on vähennyskelpoista?

Vähennyskelpoinen osuus korosta lasketaan yleensä 30 %:iin korkonetosta (korkokulujen ja korkotulojen ero), niin kutsuttu EBITDA-malli. On kuitenkin olemassa rajoituksia ja erityissääntöjä, kuten yksinkertaistamissääntö, jossa yritykset voivat tehdä vähennyksiä jopa 5 miljoonaan euroon asti riippumatta 30 %:n säännöstä.

Jaa artikkeli