Miten valmistautua yrityslainan hakemiseen?


Yrityslaina voi olla yritykselle avuksi useissa erilaisissa tilanteissa. Yrityslainaa voi hyödyntää huippusesonkiin valmistautuessa tukipilarina, matalasesonkia pehmentävänä puskurina, ja yrityksen kasvuinvestointien mahdollistajana.
Yrittäjällä voi myös tulla vastaan tilanteita, joissa yrityksen käyttöpääoma ei riitä kaikkiin suunnitelmiin. Yrittäjänä olet saattanut kokea sen turhauttavan tunteen, kun sinulle tarjottavaan kiinnostavaan toimeksiantoon ei löydykään kassasta tarvittavaa tukea. Tällöin uusiin välineisiin investoimisen tai työvoiman palkkaamisen saa unohtaa, jos ei lisärahaa jostain löydy.
Oletko harkinnut yrityslainan ottamista? Huomioi seuraavat vinkit, kun rahoituksen hakeminen tulee yrityksellesi ajankohtaiseksi.
1. Laske tarvitsemasi lainasumma
Laske, kuinka paljon yrityksesi tarvitsee rahoitusta. Lainasummaa ei kannata turhaan paisutella. Hae lainaa vain sen verran, mikä on todella tarpeen ja auttaa liiketoimintaasi toivotulla tavalla.
Lainan suuruus määrittää olennaisesti myös sen, mistä lainaa on järkevintä hakea. Osa lainantarjoajista keskittyy vain suurempiin yrityksiin ja suuriin lainasummiin. Toiset, kuten Qred, myöntävät myös pieniä lainoja ja ovat keskittyneet pienyritysten rahoittamiseen.
Lainasumma määrittää myös lainan takaisinmaksusuunnitelman ja kuukausittaiset lyhennykset.
2. Tarkista yrityksesi profiili
Rahoittajat etsivät yrityksestäsi tietoa lainapäätöksen tueksi. Tämä ei tarkoita pelkästään tilinpäätöksen ja tunnuslukujen läpikäymistä, vaan myös esimerkiksi yrityksesi nettisivuja voidaan tarkastella. Ovatko nettisivusi ajan tasalla? Vahvistavatko sivusi sitä kuvaa, jota haluat liiketoiminnastasi välittää? Päivitä tarvittaessa verkkosivusi kuvat ja tarkista, että tekstistä varmasti selviää heti liiketoimintasi ydin ja idea.
Valmistaudu myös vastaamaan yritystäsi koskeviin kysymyksiin. Sinulta saatetaan kysyä esimerkiksi seuraavat kysymykset:
- Mikä on yrityksesi liikeidea?
- Mikä on yrityksen liikevaihto ja millaiset ovat sen tulevaisuudennäkymät?
- Onko yrityksellä muita lainoja?
3. Vertaile rahoittajia
Tutustu rahoitusyritysten toimintatapoihin niiden nettisivuilla. Tarkista, että löydät vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin:
- Annetaanko nettisivulla tietoa lainojen kuukausikuluista tai koroista?
- Mitä sanotaan muista mahdollisista kuluista, kuten aloitusmaksuista tai järjestelypalkkioista?
- Voiko lainan maksaa takaisin ennenaikaisesti? Jos voi, miten vanhan sopimuksen kanssa menetellään?
- Kuinka kauan lainan saaminen yrityksen tilille kestää?
Voit myös ottaa selvää siitä, miten muut asiakkaat ovat arvioineet yrityksen. Asiakasarvioita voi löytää esimerkiksi Trustpilotista, Googlesta ja Facebookista. Muista vertailla yrityksiä omista lähtökohdistasi. Keskity niihin ominaisuuksiin, jotka ovat tärkeitä juuri sinun yrityksesi lainatarvetta ajatellen.
Lue tästä 10 lisävinkkiä rahoittajien vertailuun.
4. Vertaile hintoja
Niin lainoissa, kuten kaikessa muussakin kaupankäynnissä, hinnalla on merkitystä. Useiden rahoittajien sivuilta löytyy lainalaskuri, jonka avulla voit helposti laskea lainan hinnan. Muista, että laskuri antaa kuitenkin vain viitteellisen kuvan lainasi hinnasta ja lopullisista maksueristä. Lopulliseen hintaan vaikuttavat myös esimerkiksi yrityksesi liikevaihto ja luottohistoria.
Hintojen vertailu voi olla hankalaa, jos kaikista laskutettavista elementeistä ei ole mainittu. Tällaisia voivat olla esimerkiksi aloitusmaksu ja erilaiset järjestelypalkkiot. Myös näiden lisämaksujen tulisi olla selvillä, jotta vertailu onnistuu. Kokonaiskustannukset selviävät viimeistään lainatarjouksesta. Mikäli sinulle jää kysymyksiä vielä tarjouksen saamisen jälkeen, ole yhteydessä rahoittajan asiakaspalveluun ennen tarjouksen hyväksymistä.
5. Tarkista asiakaspalvelu
Sinulla saattaa matkan varrella tulla lisäkysymyksiä lainaasi liittyen. Tarkista siis jo etukäteen, että valitsemallasi yrityksellä on kunnollinen asiakaspalvelu, joka palvelee sinua henkilökohtaisesti. Kiinnitä myös huomiota siihen, missä kanavassa voit olla asiakaspalveluun yhteydessä. Palvelukanava voi vaikuttaa merkittävästi palveluaikaan.
Koska valinnanvaraa löytyy, kannattaa se hyödyntää, ja valita itselleen paras vaihtoehto. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua sopivan yrityslainan valinnassa.
Onnea liiketoimintaan!
Qred