Yritysmuodon muutos

11/6/2018
3
minuuttia
Yritysmuodon muutos

Qredin tiimi

Onko sinulle tullut yrittäjänä vastaan tilanne, että haluat vaihtaa yritysmuotoa? Mitä ongelmia saatoit kohdata ja oliko muutos jälkeenpäin katsottuna hyvä ratkaisu? Olisi mielenkiintoista tietää.

Yritysmuodon vaihdoksessa liiketoiminta pysyy samana, mutta oikeudellinen rakenne muuttuu. Yritysmuodon muutos tulee monelle yrittäjälle ajankohtaiseksi jossain vaiheessa. Syyt tällaiseen vaihdokseen saattavat johtua omista tarpeista tai ovat muuttuneen tilanteen sanelemaa. Tässä muutama pohdinta, milloin yritysmuotoa kannattaa ja milloin taas ei kannata vaihtaa.

Toiminimi voi olla liiketoiminnan alussa hyvä ja nopea vaihtoehto, jos työskentelee yksin vaikkapa kotoa käsin ja riittää, että siellä on yksi tietokone ja tulostin. Työstä ansaitut tulot kustantavat yrittäjän arkea ja omaa elämistä sekä velat ja velvoitteet kuuluvat hänelle henkilökohtaisesti. Sitten kun oman vuokratilan hankkiminen, isommat laite- tai tarvikeostokset, ehkä muutaman työntekijän palkkaaminenkin tulevat kuvaan sekä yleensäkin isommat menot ja tulot, voisi olla viisasta vaihtaa osakeyhtiöön.

Oikea hetki yritysmuodon vaihdokseen on silloin, kun liiketoiminta on rauhallisimmillaan. Ja kirjanpidon kannalta olisi yksinkertaisempaa, jos se osuisi kirjanpitokauden loppuun.

Y-tunnus muuttuu

Kun vaihdat yritysmuotoa, Y-tunnuksesi muuttuu. Silloin myös pankkiasiat ja kaikki olemassa olevat muut sopimukset kuten esim. työ- ja maksupäätesopimukset joudutaan laatimaan uudestaan. Jos sinulla on esim. ravintola tai kahvila, niin kaikki mahdolliset anniskeluluvat haetaan uudestaan.

Myös verotus muuttuu. Lisää tietoa verohallituksen sivuilla löytyy oman tilanteen mukaan: https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/yrityksen-elinkaari/muutokset_toiminnassa/liikkeen-ja-ammatinharjoittaja/yritysmuodon_muuto/.

Huomioi, että jos haluat uudelle osakeyhtiölle vanhan yrityksesi nimen, sinun täytyy poistaa toiminimesi kaupparekisteristä tai sitten muuttaa sen nimi.

Yritysmuodon vaihdos osakeyhtiöön saattaa olla imagokysymys. Isommista asiakkaista kilpaillessa toiminimi ei vakuuta jatkuvuudesta ja osaamisesta samalla tavoin kuin osakeyhtiö. Mielikuva siitä, että OY on isompi ja luotettavampi toimija on vahva. Kahden yrityksen välinen kaupankäynti on uskottavammalla pohjalla.

Aloitat liiketoimintasi "tyhjin" paperein

On monia tilanteita, joissa entisillä ja pitkään alalla olleilla yrittäjillä on etulyöntiasema verrattuna juuri aloittaneisiin.

Lainan hakijana tähän kannattaa varautua, koska yritysmuodon vaihdoksen jälkeen, olet uudestaan liikkeellä "puhtain" tai ennemminkin "tyhjin" paperein. Jos yritysmuodon vaihdos liittyy tuulta siipiensä alle ottaneeseen liiketoimintaan ja jos samalla uusien investointien rahoitukseen haetaan yrityslainaa, tietojen puuttuminen voi hankaloittaa lainan myöntämistä.

Otamme Qredissä huomioon vanhan yritysyhteyden ja aikaisempi positiivinen historia on luonnollisesti pelkkää plussaa silloin, kun tarkastelemme tulevia lainaehtoja. Y-tunnuksen muuttuminen heittää kuitenkin yleensä yrityksesi takaisin maaliruutuun monien tahojen silmissä.

Muutokseen kuuluu n. 1-3 kk liiketoiminnan koosta riippuen.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil