Viisi virhettä, joita jokaisen yrittäjän tulisi välttää

12/8/2022
5
minuuttia
Viisi virhettä, joita jokaisen yrittäjän tulisi välttää

Ulla Helanti

Marketing Manager
Qred

Yrittäjyys on mutkikas polku, jonka varrella on useita sudenkuoppia. Virheitä, jotka voivat tulla yritykselle kalliiksi. Näihin kuoppiin astumista ja niiden tuhoisia seurauksia kannattaakin pyrkiä välttämään. 

Me Qredillä olemme olemassa pienyrittäjiä varten. Keskustelemme päivittäin sadoille yrittäjille ja kuulemme heidän tarinansa. Kuulemme lukuisia menestystarinoita, mutta tarjoamme kuuntelevan korvamme myös niille yrittäjille, joiden matkassa on ollut useita vastoinkäymisiä. Kaikkia virheitä ei elämässä voi välttää – eikä pidäkään – mutta sekä omista että toisten aikaisemmista virheistä oppimalla voit kiertää ylimääräiset sudenkuopat matkallasi. Siksi haluamme jakaa kanssasi viisi virhettä, jotka jokaisen yrittäjän tulisi karttaa.

Nämä ovat viisi virhettä, joita sinun yrittäjänä tulisi vältellä:

  1. Liian lyhytnäköinen ajattelu
  2. Et ole joustava
  3. Et investoi asiakassuhteisiin
  4. Et uskalla pyytää apua
  5. Et valmistaudu taloudellisiin takaiskuihin

Liian lyhytnäköinen ajattelu – Panosta pitkän aikavälin suunnitelmaan

Erityisesti yrittäjyyden alkumetreillä voi olla todella houkuttelevaa keskittyä lyhyen aikavälin tavoitteisiin ja nopeisiin tuloksiin. Kuulostaako tutulta? Ole kuitenkin varovainen. Tämä on vaarallinen sudenkuoppa, johon monet yrittäjät putoavat. Lyhyellä aikavälillä menestyminen on toki tärkeää, mutta älä unohda pitkän aikavälin tavoitteita.  

Missä toivoisit yrityksesi olevan kahdessa vuodessa? Onko tavoitteenasi laajentaa yritystäsi? Investoi uusiin koneisiin lyhyellä aikavälillä kasvattaaksesi yrityksesi pitkän aikavälin tuotantokapasiteettia. Tai tahdotko kasvattaa yrityksesi tunnettuutta ja bränditietoisuutta, jotta ajan saatossa yhä useampi asiakas löytäisi luoksesi? Sitten on aika istahtaa alas ja luoda markkinointisuunnitelma.

Varaudu siihen, että joidenkin panostusten tulokset tulevat viiveellä. Pitkällä aikavälillä ei haeta pikavoittoja. Jos et kuitenkaan investoi yrityksesi tulevaisuuteen nyt, voi lyhyen aikavälin menestys todella jäädä lyhytaikaiseksi ja pidemmällä tähtäimellä toimintaan panostanut kilpailija ampaista ohitsesi.


Et ole joustava – Älä jumitu suunnitelmaan

Yrittäjyydessä monet asiat tulevat sujumaan eri tavalla kuin olisit ennen yrittäjäksi ryhtymistä odottanut. Voit yllättyä myönteisesti, kun markkinointikampanjasi toimiikin odotettua paremmin, mutta saatat myös pettyä syvästi, kun uudelle tuotteellesi ei olekaan kysyntää. Yrittäjänä sinun tulee uskaltaa joustaa ja sopeutua muutoksiin.

On tärkeää, että yritykselläsi on liiketoimintasuunnitelma. Se on kuin kartta, joka auttaa sinua navigoimaan kohti yrityksesi päämäärää eli visiota. Kerran tehtyihin karttoihin ei kuitenkaan voi luottaa aina sokeasti. Kaikkia teitä ei ole aina piirretty karttoihin, sillä niitä ei ehkä ole kartan luomisvaiheessa ollut edes olemassa, ja toisinaan myös Google Maps paikantaa väärin. Pysy siis avoimena muutoksille ja muista päivittää suunnitelmaasi.


Et investoi asiakassuhteisiin – Kannusta asiakkaitasi antamaan palautetta

Asiakassuhteisiin investoiminen on yksi niistä avaintekijöistä, jotka mahdollistavat yrityksesi menestyksen pitkällä aikavälillä. Palaavat asiakkaat tekevät elämästäsi yrittäjänä helpompaa (ja kannattavampaa) olit sitten rakennusurakoitsija, maanviljelijä tai kosmetologi. Sitoutuneen asiakaskunnan saavuttaminen ei tapahdu itsellään. Se vaatii asiakassuhteiden aktiivista rakentamista, huolenpitoa ja hoitoa.

Kuinka voit sitouttaa asiakkaita paremmin? Investoimalla asiakastyytyväisyyteen ja reagoimalla asiakaspalautteisiin aktiivisesti. Jotta voit kehittää liiketoimintaasi asiakaspalautteiden perusteella, tulee sinun kerätä palautetta. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi kannustamalla asiakkaita aina antamaan sinulle palautetta tai jopa arvioimaan tuotteesi tai palvelusi julkisesti vaikkapa Facebookissa tai Googlessa. Näin saat jatkuvasti tietoa siitä, miten asiakkaat ovat palvelun kokeneet. Pääset myös lujittamaan asiakassuhdetta palautteen jättäneiden asiakkaan kanssa kiittämällä heitä palautteesta ja vastaamalla heitä mahdollisesti vielä askarruttaviin kysymyksiin. Julkisesti esimerkiksi Facebookissa tai Googlessa näkyvät positiiviset asiakasarviot tukevat myös itsellään uusasiakashankintaa, sillä valtaosa ihmisistä huomioi yrityksen saamat arviot ostopäätöstä tehdessään. Voit myös sijoittaa kanta-asiakasohjelmaan, kuten leimakorttiin, jossa asiakkaat palkitaan, kun he ostavat sinulta uudestaan.


Et uskalla pyytää apua – Hyödynnä verkko ja verkostot

Avun pyytäminen voi toisinaan tuntua todella vaikealta, mutta se on ehdottoman tärkeää. Jokaisen yrittäjän tulisi uskaltaa ja osata pyytää apua. On ymmärrettävää, että joskus haluaa tehdä itse niin paljon kuin mahdollista, mutta kukaan ei voi osata kaikkea. Avun pyytäminen tarjoaa sinulle myös mahdollisuuden kehittää omaa osaamistasi entisestään. Apu voi tarkoittaa sitä, että palkkaat kirjanpitäjän hoitamaan yrityksesi talouspuolen, kysyt neuvoja verkkosivun rakentamiseen IT-alalla työskentelevältä naapuriltasi tai haet Qrediltä yrityslainaa voidaksesi investoida yritykseesi. Apua voit saada myös esimerkiksi suorittamalla verkkokursseja aiheista, jotka ovat liiketoimintasi kannalta olennaisia, mutta joista et entisestään tiedä vielä paljoa. Älä epäröi pyytää apua. Usein saamme yhdessä aikaiseksi enemmän.


Et valmistaudu taloudellisiin takaiskuihin – Tehosta kassanhallintaa

Kassanhallinta voi olla haastavaa usealle pienyrittäjälle. Monet saattavat kiinnittää asiaan tarkemmin huomiota vasta sitten, kun raha ei enää riitä. Koronakriisi on osoittanut meille, että tällainen tilanne saattaa tulla vastaan hyvinkin yllättäen. Ihan kaikkeen (kuten nykyiseen tilanteeseen) ei voi koskaan täysin varautua, mutta yrittäjänä sinun kannattaa pyrkiä valmistautumaan myös taloudellisiin takaiskuihin. Kerrytä yrityksellesi puskurirahastoa ja mieti, miten voisit tehostaa kassanhallintaa jo ennen kuin se on aivan välttämätöntä. Taloudellisen puskurin kanssa pääset alkuun pieninkin säästösummin ja olemme keränneet sinulle tänne 10 vinkkiä yrityksen maksuvalmiuden parantamiseen.

Tahdotko kasvattaa tai kehittää liiketoimintaasi?

Haluatko kehittää liiketoimintaasi investoimalla pitkän aikavälin tavoitteisiin tai asiakaskokemuksen kehittämiseen? Qred auttaa sinua sekä yrityksesi lyhyen että pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamisessa.


Mikäli tahdot investoida uusiin tuotantokoneisiin tai markkinointiin, palkata lisää henkilökuntaa tai tasata kassatilannetta, voit kääntyä Qredin puoleen. Ketterä yrityslainamme on luotu pienyritysten tarpeisiin, ja saat rahat käyttöösi vain päivässä. Täytä lainahakemus täällä. Hakemuksen täyttäminen on nopeaa ja ilmaista, eikä sido ottamaan lainaa.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil