Valmistaudu rajoitusten jälkeiseen aikaan

14/5/2020
3
minuuttia
Valmistaudu rajoitusten jälkeiseen aikaan

Ulla Helanti

Marketing Manager
Qred

Koronaviruksen aiheuttamat ajoitukset ja sosiaalinen eristäytyminen on vaikuttaneet elämäämme monin tavoin. Kuluttajakäyttäytymisen muutos on vaatinut useilta pienyrityksiltä digiloikan ottamista. Epävarma tilanne pitää yritykset myös jatkuvasti varpaillaan. Vaikka koronaviruksen aika ei olekaan ohi, aletaan Suomessa rajoituksia pikkuhiljaa lieventää. Rajoitusten lieventämiseen ja sen mahdollisiin liiketoimintavaikutuksiin kannattaa alkaa valmistautua.

Miten yritykset voivat valmistautua rajoitusten jälkeiseen aikaan? Olemme keränneet tähän kirjoitukseen neljä vinkkiä.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kun ravintoloita ja muita suljettuja yrityksiä avataan uudestaan, tullaan terveyteen ja turvallisuuteen varmasti keskittymään entistä enemmän.

Mitä voit tehdä henkilöstösi terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi?

  • Varmista, että tiloista löytyy käytännölliset käsienpesupisteet ja että käsidesiä on saatavilla.
  • Kasvata tarvittaessa siivouksen määrää ja tiheyttä. Tärkeää on säännöllisessä puhdistuksessa muistaa huomioida perussiivouksen lisäksi kaikki kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, näppäimistöt ja valokatkaisimet.
  • Jos yrityksesi liiketoiminta on sellaista, että sitä voi tehdä käsin kotoa, voisiko henkilöstösi jatkaa vielä etätyöskentelyä?
  • Kerro henkilökunnalle tekemistäsi muutoksista heidän terveytensä eteen ja osoita, että heidän turvallisuutensa ja hyvinvointinsa on prioriteetti numero yksi.

Turvatoimenpiteissä ei tietenkään tule unohtaa asiakkaita. Mitä voit tehdä asiakkaiden turvallisuuden eteen?

  • Pohdi, miten voisit muokata yrityksen liiketilan käyttöä vähentääksesi tartuntariskiä ja parantaaksesi asiakaskokemusta.
  • Mieti, kuinka monta asiakasta mahtuu tiloihisi turvallisesti sisään samanaikaisesti. Järjestä tapa kontrolloida asiakkaiden määrää.
  • Suunnittele, miten asiakkaat voivat tarvittaessa jonottaa sisään, ja miten fyysisiä kosketuksia voidaan vähentää.
  • Viesti asiakkaille toimintatavoista, joilla heidän tartuntariskiä pyritään minimoimaan.

Verkko vetää

Kun rajoituksia poistetaan, saavat kuluttajat taas enemmän vapautta. On kuitenkin todennäköistä, että rajoituksien aikana ensisijaiseksi kanavaksi muodostunut verkkokauppa säilyttää merkittävän asemansa. Verkkoalustoihin sijoittaminen palkitsee.

Varmista, että yrityksesi ei jätä verkkoa hyödyntämättä seuraavien vinkkien avulla:

  • Jos yritykselläsi ei vielä ole verkkokauppaa, harkitse sellaisen perustamista. Useat palveluntarjoajat kuten Shopify, Vilkas ja MyCashflow tarjoavat ilmaisen kokeilujakson.
  • Varmista, että sivusi on käyttäjäystävällinen ja asiakkaiden on helppo tutustua yrityksesi tarjoamiin tuotteisiin tai palveluihin.
  • Muista markkinoida verkkosivuasi, jotta asiakkaat löytävät sinne. Kivijalkamyymälän markkinointiin asetetuista panoksista osa kannattaa nyt suunnata verkkokauppaan.
  • Tarkista sivustosi tilausten toimitusprosessi. Voisiko sitä tehostaa tai tehdä joitain muutoksia, jolloin sen saisi hoidettua mahdollisimman vähäisillä fyysisillä kontakteilla?

Kassavirta on kaiken A ja O

Kassavirran merkitys ei ole varmasti jäänyt viimeaikoina kenellekään epäselväksi. Sen merkitys rajoitusten jälkeen vaan korostuu. Monet yritykset ovat jo rajoitusten aikana joutuneet opettelemaan erilaisia keinoja sentin venyttämiseksi. Rajoitusten jälkeen kassanhallintaan panostaminen tärkeää, jotta sekä kasaantuneet menot että tulevat kustannukset saadaan katettua.

Vinkki: Lue tästä 10 vinkkiä kassanhallintaan!

Miten kassan muutoksiin rajoitusten jälkeen voi valmistautua?

  • Kuvittele mahdolliset skenaariot etukäteen. Mitä teet, jos myynti moninkertaistuu yhtäkkiä? Miten vastaat tähän kysyntään? Entä mitä sitten, jos myynti ei lähdekään kasvuun vielä parin ensimmäisen kuukauden aikana? Miten turvaat liiketoiminnan tällöin?
  • Virtaviivaista liiketoimintaa niin paljon kuin voit. Tehosta yrityksen toimintoja, ja supista kustannuksia sieltä, missä se on mahdollista.
  • Ole valmis palkkaamaan lisää henkilökuntaa, jos kysyntä kasvaa merkittävästi

Viestintä näkyy viivan alla

Viestintä on aina tärkeää, ja sen avulla voidaan sitouttaa sekä työntekijöitä että asiakkaita. Rajoitusten loppuessa on tärkeää panostaa niin ulkoiseen kuin sisäiseen viestintään.

Mitä tulisi huomioida asiakasviestinnässä?

  • Viesti asiakkaillesi uusista toimintatavoista avoimesti ja rauhallisesti.
  • Vältä asiakkaiden turhaa spämmäämistä, jotta olennainen sanoma ei huku muun postin joukkoon.
  • Asiakkaillasi herää varmasti kysymyksiä yrityksesi uusista käytännöistä. Ole tavoitettavissa kysymyksiä varten.
  • Kerro asiakkaillesi avoimesti asiakaspalvelun vasteajoista. Tiedota heitä siitä, missä ajassa he voivat odottaa saavansa vastauksen kyselyihinsä. Tämä vähentää asiakkaiden turhautumista vastausta odotellessa.
  • Kotisivuille kannattaa mahdollisuuksien mukaan lisätä chat-toiminto, jolloin kysymyksiin vastaaminen onnistuu helposti ja nopeasti.
  • Harkitse myös usein kysyttyjen kysymyksien keräämistä ja julkaisemista kotisivuille vastausten kera.

Mitä nyt kannattaisi huomioida sisäisessä viestinnässä?

  • Pidä työntekijäsi ajan tasalla heidän työskentelyynsä vaikuttavista muutoksista.
  • Ole myötätuntoinen työntekijöitäsi kohtaan. Yrittäjänä olet voinut kokea hyvin suuren kolauksen kriisin myötä. Muista kuitenkin, että tilanne on voinut vaikuttaa myös työntekijöihisi suuremmin kuin tiedätkään.
  • Kunnioita ja jousta. Ymmärtäväisyys kasvattaa henkilökunnan kunnioitusta. Tämä vaikuttaa myös myönteisesti työmotivaatioon, jolloin he todennäköisesti panostavat työtehtäviinsä paremmin, mikä näkyy tuloksessa.

Emme koskaan voi tietää, mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan. Tästä syystä emme voi koskaan olla täysin valmistautuneita. Toivottavasti löysit tästä kirjoituksesta kuitenkin joitain vinkkejä tulevaan valmistautumiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Onnea yritystoimintaan!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil