Tunnettuja yrittäjiä

2/10/2020
5
minuuttia
Tunnettuja yrittäjiä

Jukka Alestalo

Me Qredillä inspiroidumme yrittäjyydestä. Yrittäjät tekevät maailmasta paremman paikan älykkäiden keksintöjensä sekä hyödyllisten palveluiden ja tuotteidensa avulla. Lukuisat elävät ja jo edesmenneet yrittäjät ovat omalla työllään mahdollistaneet sen, että maailma on nyt sellainen kuin se on.

Tässä kirjoituksessa haluamme nostaa esille muutamia tunnettuja yrittäjiä, jotka ovat inspiroineet niin meitä kuin myös monia muita.

Heidän menestyksensä taustalta löytyy varmasti monia tekijöitä, mutta tässä olemme luokitelleet nämä yrittäjät seuraavien ominaisuuksien mukaan: kekseliäs, ahkera, luova, innovatiivinen

Steve Jobs

Innovatiivinen

Steve Jobs syntyi Kaliforniassa vuonna 1955. Jobsia voidaan pitää yhtenä aikakautemme merkittävimpänä yritysjohtajana. Hän oli karismaattinen visionääri, mutta tunnettiin myös hyvin vaativana johtajana. Hän toi maailmaan henkilökohtaisen tietokoneen ja uudisti sekä musiikkisoittimen että matkapuhelimen. Applen perustamisen lisäksi Jobs johti animaatioelokuvien tuottamiseen keskittynyttä Pixaria sekä omisti ja johti ohjelmointiyritys NeXT:iä ennen paluutaan Appleen vuonna 1996.

Steve Jobs menehtyi 5. lokakuuta 2011. Hänen perinnökseen jäi mm. Mac, iPhone, iPad, iPod.

Kirsti Paakkanen

Luova

Kirsti Paakkanen tunnetaan parhaiten Marimekon kasvoina, mutta hänen yrittäjäuransa on alkanut jo vuonna 1969, kun hän perusti mainostoimisto Womenan. Vuonna 1991 Paakkanen osti konkurssiuhan alla olleen Marimekon ja on sittemmin ollut mukana nostamassa sitä kansainväliseen menestykseen asti. Marimekko on tuonut suomalaista designia paremmin kansainväliseen tietoisuuteen ja siten auttanut muitakin suomalaisia yrityksiä raivaamalla tietä. Suomessa Marimekko on kärjessä arvostetuimpien muotibrändien listalla.

Ingvar Kamprad

Kekseliäs

Ingvar Kamprad aloitti yrittäjän uransa viisivuotiaana myymällä tulitikkuja. 17-vuotiaana hän perusti IKEA:n, jonka myyntituotteena oli pöytä, jonka malli oli kopioitu hänen setänsä keittiönpöydästä. IKEA aloitti postimyyntiyrityksenä (ensimmäinen luettelo tuli vuonna 1951), ennen kuin se kehittyi nykyiseksi. Ingvar oli ongelmanratkaisija, aivoriihi, ahkera ja riippumaton yrittäjä. Tosin jotkut saattavat olla sitä mieltä, että hän ei vain ratkaissut ongelmia, vaan myös loi niitä käyttöohjeillaan.

Heikki Salmela

Ahkera

Heikki Salmela on Suomen suurimman hampurilaisketjun Hesburgerin perustaja. Vuonna 2019 Hesburgerin liikevaihto oli 347 miljoonaa euroa ja se työllisti yhteensä 7 900 työntekijää Suomessa ja ulkomailla. Yrittäjä, joka aloitti yhdestä turkulaisesta grillikioskista vuonna 1966, on onnistui luomaan pikaruokalastaan Suomen markkinajohtajan, jota edes maailman suurimmat pikaruokaketjut Subway ja McDonalds eivät ole pystyneet ohittamaan. Salmela tunnetaan myös poliittisista kannanotoistaan, joissa puhutaan markkinatalouden ja kovan työnteon puolesta.

Jeff Bezos

Ahkera

Jeff Bezos, alun perin Jorgensen, syntyi vuonna 1964 New Mexicossa, Yhdysvalloissa. Hän osoitti suurta kiinnostusta tekniikkaan jo varhaisessa iässä. Lukioaikana hän työskenteli osa-aikaisesti McDonaldissa ja valmistui lukiosta huippuarvosanoin.

Valmistumisensa jälkeen Bezos loi uraa Wall Streetillä. Neljä vuotta myöhemmin hän perusti Amazonin autotalliinsa. Vuonna 1997 Amazon listattiin pörssiin, jolloin yrityksen myyntikatalogi koostui kirjoista, CD-levyistä sekä VHS:istä. Nykyään on helpompaa luetella, mitä Amazonissa ei myydä.

Älykkäiden logistiikkaratkaisujen ja kumppaniverkostojen avulla Amazon on kasvanut yhä suuremmaksi ja on nykyään yksi "viidestä suuresta". Muut viiden suuren jäsenet ovat Apple, Google, Facebook ja Alibaba. Liiketoiminnassa menestymisen lisäksi Jeff Bezos on myös sijoittanut hyvin. Vuonna 1998 hänestä tuli yksi ensimmäisistä ihmisistä, jotka investoivat Googleen, ja vuonna 2013 hän osti The Washington Postin 250 miljoonalla dollarilla. Bezos on hallinnut maailman rikkaimman henkilön titteliä vuodesta 2017.

JK Rowling

Luova

Vaikka häntä pidetään ensisijaisesti nerokkaana kirjailijana ja Harry Potter -kirjojen luojana, on JK Rowling myös todellinen yrittäjä. Nykyään hän myy kirjojen ja elokuvien lisäksi kauppatavaraa ja ansaitsee miljoonia seikkailupuistoista ympäri maailmaa. Harry Potterista on tullut ilmiö, ja kirjojen ympärille on rakentunut kokonainen tuoteperhe.

Elon Musk

Kekseliäs

Elon Musk. Myyttinen yrittäjä Etelä-Afrikasta on SpaceX:n toimitusjohtaja ja teknologiajohtaja, Teslan toimitusjohtaja, Neuralinkin toimitusjohtaja ja Solarcityn puheenjohtaja.

Elon Musk syntyi vuonna 1971 Pretoriassa, Etelä-Afrikassa. Musk oli kiinnostunut teknologiasta ja alkoi opettelemaan ohjelmointia jo 9-vuotiaana. Musk valmistui fysiikan kandidaatiksi 24-vuotiaana ja aloitti myöhemmin soveltavan fysiikan tohtoriohjelman Stanfordissa. Hän kuitenkin lähti yliopistosta kahden päivän jälkeen jatkaakseen internetyrittäjänä. Tästä alkoi menestystarina, johon on kuulunut PayPalin ja SpaceX:n perustaminen sekä Teslan johtaminen, josta Musk ehkä parhaiten tunnetaan. Elon Musk ei ole vain menestynyt yrittäjä, vaan myös keksijä. Avaruusrakettien ja sähköautojen lisäksi Musk on myös mukana kehittämässä tekoälyratkaisuja Neuralink yrityksen kautta, joten hänen aluevaltauksensa tuskin jäävät nykyiselleen.

Elon Musk tunnetaan kovana työnantajana, joka asettaa työntekijöilleen korkeat vaatimukset. Vaatimukset tulevat ilmi usein Twitter-tilillä, jolla on tätä blogikirjoitusta kirjoittaessa yli 22 miljoonaa seuraajaa.

Oprah Winfrey

Ahkera

Oprah Winfrey on yhdysvaltalainen talk show -ikoni, joka tunnetaan anteliaisuudestaan. Oprah ei suinkaan ole syntynyt rikkaana ja kuuluisana, vaan hänen tarinasa on amerikkalaisen unelman ilmentymä. Oprah syntyi Missisippissä köyhälle yksinhuoltajaäidille. Hänen lapsuutensa ei ollut ruusuinen. Oprahin media-alan ura alkoi radiossa lukioaikoina. Sittemmin hän on haalinut yli 3 miljardin omaisuuden ja kuuluu maailman menestyneimpien ihmisten joukkoon.

Vesa Keskinen

Kekseliäs

Vesa Keskinen on syntynyt Pohjamaalla kauppiassukuun. Kun opiskelupaikkaa ei auennut, Keskinen lähti mukaan perheen yritykseen, jonka johtajaksi hänet valittiin vuonna 1994. Sittemmin Tuurin kyläkauppa on kasvanut melkoisesti ja sen liikevaihto on yltänyt toiseksi suurimmaksi suomalaisten tavaratalojen joukossa. Keskinen on tunnettu mediapersoona ja julkisuus on varmasti auttanut kasvattamaan kyläkaupan suosiota. Keskinen on myös tunnettu monista tempauksista, kuten Miljoonapilkin, Etelä-Pohjanmaalla järjestetyn pilkkikilpailun, järjestämisestä.

Anders Wiklöf

Ahkera

Anders Wiklöf on Ahvenanmaan varakkaimpia henkilöitä. Hänen yksin omistamaansa konserniin Wiklöf Holding Ab:hen kuuluu mm logistiikan-, kaupan- ja turismialan yrityksiä. Wiklöf omistaa myös merkittävän osuuden Ålandsbankenista. Wiklöf on todella aloittanut tyhjästä ja aloitti yrittäjän uransa autokauppiaana ja siirtyi myöhemmin varustamotoimintaan. Nykyään hän on myös tunnettu hyväntekeväisyystyöstään sekä mittavan taidekokoelman omistajana.

Anu Pentik

Luova

Anu Pentik on suomalainen muotoilija. Hän perusti Pentikin yhdessä miehensä kanssa  vuonna 1971. Keramiikkaan ja sisustustavaroihin keskittynyt yritys aloitti toimintansa yhden myymälän voimin, mutta on vuosien saatossa kasvanut kansainväliseksi yritykseksi. Vuonna 2019 yrityksellä oli Suomessa 70 myymälää ja se työllisti noin 250 henkilöä. Pentik on osannut yhdistää taiteellisen näkemyksen teolliseen muotoiluun ja luoda tästä menestyksekkään brändin. Pentik on tänä päivänä suomalaisten rakastama brändi, jonka tuotteita löytyy useasta suomalaisesta kodista.

Rabbe Grönblom

Ahkera

Toisen suomalaisen ravintola-alan menestystarinan takana on Rabbe Grönblom. Hän aloitti uransa 17-vuotiaana laivan keittiössä. Grönblom perusti ensimmäisen pizzeriansa vuonna 1976 ja kasvatti tästä 19 ravintolaa käsittävän pizzeria No 1 -ketjun, jonka hän myöhemmin myi Elannolle. Heti tämän jälkeen Grönblom kuitenkin perusti toisen ketjun, Kotipizzan, josta kasvoi Suomen suurin pizzeriaketju.

Alfred Nobel

Kekseliäs

Alfred Nobelista tulee useimmille mieleen hänen nimeään kantava Nobelin palkinto sekä dynamiitin keksiminen. Harvat ovat tietoisia siitä, että Nobel perusti aikanaan noin 30 yritystä ympäri maailman. Monet näistä ovat edelleen olemassa, vaikkakin eri muodossa tai nimellä kuin ennen. Alfred Nobel eli 1800-luvulla ja piti hallussaan aikanaan 30 % Ruotsin kaikista patenteista. Nobelin jättämä perintö on siis valtava.

Nämä ihmiset ovat innoittaneet meitä. Toivottavasti he inspiroivat myös sinua. Tulisiko listaan mielestäsi lisätä vielä joku muu? Kerro siitä meille!

/Qred

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil