Tasapainoilua yrittäjyyden ja elämän välissä

25/8/2023
2
minuuttia
Tasapainoilua yrittäjyyden ja elämän välissä

Riina Jalonen

Marketing Lead

Yrittäjyys on usein hyppy kohti tuntematonta. Yrittäjyys tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia, vapautta sekä oppia, mutta yrittäjyydenkin kolikossa on oma kääntöpuolensa - vapaus tuo mukanaan vastuun sekä oman yrityksen pyörittämiseen liittyviä haasteita. Liiketoiminnan menestyminen voi olla vaakalaudalla, jos omaa hyvinvointia ei laiteta etusijalle. Hyvinvointi kattaa niin fyysisen kuin henkisenkin jaksamisen. 

Miksi yrittäjän hyvinvointi on tärkeää?

Jatkuva paine, vastuu liiketoiminnasta ja sen menestymisestä, päätösten tekeminen ja työn ja vapaa-ajan rajan hämärtyminen voivat vaikuttaa negatiivisesti yrittäjän terveyteen ja hyvinvointiin. Oma hyvinvointi on kuitenkin tärkeää sekä henkilökohtaiselle jaksamiselle että liiketoiminnan menestymiselle. 

Pysähdy hetkeksi pohtimaan omaa hyvinvointiasi. Miltä ajatuksia sinulle heräsi? 

Tässä on muutamia syitä sille, miksi yrittäjän tulisi huolehtia omasta hyvinvoinnistaan:

🎨Luovuus ja ongelmanratkaisu: Hyvinvoiva yrittäjä pystyy ajattelemaan luovasti, ratkaisemaan ongelmia tehokkaasti ja kehittämään innovatiivisia ideoita liiketoimintansa kehittämiseksi.

🧘Stressinhallinta: Hyvinvointi auttaa stressin ja paineen hallinnassa ja näin ollen ehkäisee uupumusta ja loppuunpalamista. 

👩‍💼Johtaminen: Yrittäjä johtaa itseään, yritystään sekä tiimiään. Hyvinvoiva johtaja inspiroi tiimiään ja luo positiivisen työympäristön, joka tukee kasvua.

⚖️Tasapaino: Tasapaino työn ja yksityiselämän välillä on tärkeää. Se vaikuttaa yrittäjän onnellisuuteen ja auttaa ylläpitämään energiatasot korkeina.


Täytitkö kaikki yllä olevat hyvinvoivan yrittäjän osa-alueet? Jos sinulla on vielä petrattava tai vaikka ei olekaan, tässä on vielä vinkkejä siihen, miten voit parantaa omaa hyvinvointiasi ja kanavoimaan sen yrityksesi liiketoimintaan.  

🙅Aseta Rajat 
Määritä selkeät rajat työn ja vapaa-ajan välille. Jos teet töitä kotona, rakenna itsellesi työpiste, joka on tarkoitettu pelkästään työnteolle. Opi sanomaan ei, kun tarvitset aikaa itsellesi.

🕰️Hallitse aikaasi 
Suunnittele päiväsi tehokkaasti etukäteen, priorisoi tehtävät ja delegoi mahdollisuuksien mukaan. Priorisoi aikaa myös lepäämiseen ja akkujen lataamiseen.

🥦Liiku ja syö hyvin 
Säännöllinen liikunta ja terveellinen ravinto ovat avainasemassa hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Harrasta itsellesi mieluisaa liikuntaa ja suosi ravintorikkaita ruokia. Rasvainen ruoka ja sokeriherkuttelu saattavat tuoda hetkellistä mielihyvää, mutta siihen niiden positiiviset vaikutukset jäävätkin. Silloin tällöin voi herkutella ja elämästä ei kannatakaan tehdä liian kontrolloitua. 

🛏️Lepää ja nuku
Anna itsellesi riittävästi lepoa ja unta. Oppiminen ja asioiden prosessoiminen tapahtuu unen aikana ja unen laadulla on suora vaikutus energiatasoihisi, kykyysi tehdä päätöksiä sekä ennen kaikkea terveyteesi. Unesta ei kannata tinkiä.

⛹️Harrasta vapaa-ajallasi 
Käytä aikaa harrastuksiin ja vapaa-ajan aktiviteetteihin, jotka tuottavat iloa ja auttavat sinua rentoutumaan.

💚Turvaudu verkostoosi
Oli tilanteesi mikä tahansa, älä koskaan epäröi pyytää apua toisilta. Joskus pelkkä asioista puhuminen auttaa, mutta avun pyytäminen niin yritystoiminnassa kuin henkilökohtaisessa elämässä on hyvin tärkeää. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin.

🧘Tutustu mindfulnessiin ja meditaatioon 
Mindfulness-harjoitukset ja meditaatio voivat auttaa rauhoittamaan mieltäsi ja vähentämään stressiä. Jo muutama minuutti päivässä voi tehdä suuren vaikutuksen elämään.

👋Jätä aikaa sosiaalisiin hetkiin
Vietä aikaa perheesi, ystäviesi ja muiden yrittäjien kanssa. Sosiaaliset suhteet tukevat hyvinvointiasi.

Yrittäjänä menestyminen vaatii tasapainoilua ja oma hyvinvointi on tämän tasapainon kulmakivi. Liiketoiminnan pyörittäminen ja kasvattaminen on helpompaa, kun oma hyvinvointi on kunnossa.

Mukavia hetkiä hyvinvointisi parissa ja pidä huolta itsestäsi!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil