Så gör du en Facebookkampanj

Så gör du en Facebookkampanj

Så gör du en Facebookkampanj

Så gör du en Facebookkampanj

Read time:
Lästid:
Read time:
Lukuaika:
Read time:
Læsetid:
Read time:
Leestijd:
Read time:
Leestijd:
9
mins
minuter
mins
minuuttia
mins
minutter
mins
minuten
mins
minuten
Så gör du en Facebookkampanj

Christian Billing

Content and Social Media Manager
Qred AB

Tiden då du tog upp telefonen och ringde till den lokala tidningen och bokade en tidningsannons är förbi. Idag stavas marknadsföring s o c i a l a  m e d i e r. På sociala kanaler som Facebook och Instagram kan du på ett enkelt och snabbt sätt inspirera, sätta upp kampanjer och locka till köp eller besök. Att tidningar och s k “gammelmedia” har gått sämre syns inte minst på rapporter kring medieinvesteringar för våren 2018, enligt Dagensanalys.

Enligt rapporten Svenskarna och Internet 2017 så besöker 81% av alla svenskar något socialt nätverk någon gång i månaden och 56% gör det varje dag. Att nästan 6 av 10 svenskar besöker något socialt nätverk varje dag är fler än de som läser tidningen varje dag. Facebook är just den plattform som flest personer använder. Hela 71% i Sverige använder Facebook varje dag och både antalet användare och frekvensen av användandet ökar för varje år.

Sedan Facebook grundades år 2004 har man fått över 2 miljarder globala månatliga användare och siffran ökar. Lägg även till att över 50 miljoner företag har Facebooksidor. Beteendet har också förändrats på plattformen. Det har gått från att kolla på semesterbilder och publicera egna inlägg, till ett infrastrukturverktyg för hantering av kontakter, evenemang, grupper och meddelanden.

Så sätter du upp en kampanj i Facebook

Innan du börjar så behöver du:

 • En företagssida på Facebook
 • Ett businesskonto på Facebook
 • En annonsbudget
 • En landningssida

Annonsen och landningssidan är de två delar som är viktigast för din kampanj. Det är inte lika viktigt att din Facebooksida har tusentals gilla-markeringar eller mycket inlägg. Även om det såklart är positivt att ha det. Något som många rekommenderar är att ha en specifik landningssida för just den kampanjen/annonsen och inte bara skicka all trafik till första sidan på din hemsida. På så sätt kan du anpassa budskap och ha erbjudanden kopplade till en specifik Facebookkampanj.

Vad är en landningssida?

En landningssida är den sida som ofta kampanjer eller annonser riktas till. Landningssida är alltså inte samma sak som första sidan på hemsidan. Den här sidan kan t ex ligga under en URL (webbadress) som endast går att nå om man har länken. Att ha dedikerade landningssidor för dina kampanjer, oavsett kanalval, är bra för att kunna mäta utgången av dina investerade kronor och ören.

Ett exempel på landningssida med ett erbjudande:
(OBS! Detta är en exempelbild och inget faktiskt erbjudande.)

Vad är en hemsida?

En hemsida är numera en hygienfaktor för de allra flesta företag. Många har en hemsida som sin butik för produkter eller tjänster. På hemsidan brukar man berätta lite om företaget, lägga upp öppettider, kontaktuppgifter, etc.

Vad är då skillnaden mellan en landningssida och en hemsida? Försök att se din webbplats som en butik där landningssidan är kampanjhyllan där man radar upp erbjudanden, medan personalen i butiken är sidan för “Om oss” och kassan är hemsidans “Check-out”.

Installera en Facebook-pixel

Du behöver installera två s k pixlar på din landningssida. Den första pixeln ska hjälpa dig med målgruppsstyrning så att annonsen visas för rätt personer. Den andra pixeln ska hjälpa dig att skapa en händelsekod för att spåra specifika aktiviteter som t ex när någon fyller i ett kontaktformulär.

 1. Gå till fliken “Pixlar” i Ads Manager
 2. Klicka på “Skapa en pixel”
 3. Välj ett namn som representerar ditt företag
 4. Skapa pixeln

När du skapar den andra pixeln så ska du välja vad pixeln ska rapportera. Är syftet att t ex generera kontakter genom ett formulär så väljer du “Skapa lead” i listan av händelser du vill spåra. Till sist kopierar du händelsekoden och placerar den på sidan där formuläret är ifyllt, t ex en tacksida. Infoga koden på tacksidan på samma vis som landningssidan. Lägg till händelsekoden direkt under taggen , då läses händelsekoden ihop med pixelkoden när den sidan laddas. Klart!

Sätt en annonsbudget

Oavsett storleken på ditt företag och om du har en butik, restaurang eller en konsult, så behöver du sätta en budget för din annonsering. Det har stor betydelse för resultatet av din kampanj. Du kan göra flera olika inställningar för att styra kostnaden, t ex ett maxbelopp för hela kampanjen eller ett tak för vad du vill betala per vecka. Budgeten begränsar din räckvidd och hur många s k “ad sets” (målgruppsvarianter) som du kan köra samtidigt.

Märker du att kampanjen går bra så är en tumregel att höja budgeten med 10-20%/dag.

Vad är en kund värd?

Många vet inte vad en kund, kontakt (lead), besök eller annan konvertering är värd. Ta reda på vad livstidsvärdet på en kund är och hur mycket du faktiskt tjänar på en lojal kund. Tänk också på värdet i att den här kunden rekommenderar er till andra och kanske t o m recenserar ditt företag på Google, Facebook, Trustpilot, The Fork eller liknande. Utifrån det värdet så kan du bestämma hur mycket du vill investera i den här kampanjen. Du kan räkna ut värdet på en kund på flera olika sätt. Anpassa det till din verksamhet för det beror lite på om du säljer produkter eller tjänster och om du har en butik eller är konsult.

Målgrupp

Du kan skapa din målgrupp med hjälp av Facebooks data om sina användare:

Demografi

Här kan du ställa in ålder, språk, ort och kön.

Intressen

Ställ in baserat på intressen om mat och dryck, familj och relationer, shopping, träning, sport, teknologi och underhållning.

Beteende

Under den här kategorin kan du bläddra mellan köpbeteenden, digitala aktiviteter, användande av mobila enheter, resor och årsdagar.

Fler kategorier

Under den här kategorin kan du välja mellan Facebook-kategorier och partnerkategorier.

Tips om målgruppsstyrning

Vårt råd är att börja brett och att inte lägga till för många intressen i samma målgruppsvariant. Det kan bli svårt att lista ut vilket eller vilka av de val som faktiskt generar leads eller driver trafik till din landningssida och hemsida. Försök att använda en målgrupp med minst 10 000 personer och vartefter att kampanjen ger resultat kan du smalna av och sakta öka budgeten för de ad sets som har presterat bäst.

Hur skapar jag den perfekta annonsen för Facebook?

Människans ögon och hjärna är fantastiska. Studier visar att vi ger inlägg på Facebook och Instagram under 1 sekund i uppmärksamhet i snitt. På den korta tiden tar vi genom ögat in mängder av information som skickas till hjärnan som sedan avgör om man ska scrolla vidare eller inte. Därför är annonsbilden extremt viktig för resultatet av din annons. Bilden måste vara relevant för vad du marknadsför och vad du vill sälja. Ett tips är att A/B testa flera bilder samtidigt och du kan välja upp till 6 bilder till din annons i Ads Manager. Då skapas det automatiskt flera olika varianter med samma inställningar för målgruppen och annonstext men med olika bilder.

Att tänka på när du ska välja annonsbilder

 1. Välj bilder som skiljer sig mycket från varandra och A/B testa de samtidigt. Efter ett tag så märker du vilken som presterar bäst och då höjer du budgeten för den eller de som funkar.
 2. Undvik bilder som innehåller text. Bilden ska tala för sig själv och annonstexten ska tala för sig. Facebook tycker inte om text i bilder så då finns det en stor risk att bilden inte blir godkänd.
 3. Människor älskar att se människor. Försök att bli personlig och ha människor i dina bilder. Säljer du kläder kan det därför vara en god idé att A/B testa en produktbild med en tröja och sen en bild med samma tröja fast med en modell som bär den.

Texten i annonsen, den s k annonstexten, måste ha en tydlig (CTA). En knapp eller uppmaning om man kunden ska göra. Texten, ofta kallad “copy”, bör också gå i linje med vad man har skrivit på landningssidan. Annars kan man förvirra kunden. Precis som med annonsbilder bör man testa olika annonstexter för att se vilken eller vilka som presterar bäst.

Analys och utvärdering

Marknadsföring är precis som snickeri. Du som är hantverkare behöver många verktyg för att kunna bygga ett hus. Det räcker inte med en hammare utan du måste ha flera verktyg på vägen. Det är samma sak med marknadsföring. Om du bemästrar Facebook, Google Analytics, Adwords, Tag manager, Instagram, med flera så kan du bygga din marknadsföring kring ditt företag.

Spårning och mätning

Känns Google Analytics för krångligt så kan Google Tag Manager vara ett bra alternativ för dig. Men det ena utesluter inte det andra. GTM (Google Tag Manager) är ett gratisverktyg för att hantera taggar på webbsajt eller mobilapp. En tagg är en bit kod som bl a kan skicka information om din webbplats till olika tjänster. T ex så har GA (Google Analytics) sin egen tagg och Adwords konverteringsspårning har sin tagg.

Vill du verkligen upptäcka beteenden och fel på din landningssida eller webbplats i överhuvudtaget så kan Hotjar vara ett bra verktyg för dig. Med Hotjar så kan du se vad besökaren gör på din hemsida. Förutom känslig information som döljs med hjälp av asterisker p g a GDPR som träder i kraft 25 maj 2018.

Kom ihåg! Det viktigaste är inte hur många som har sett annonsen eller interagerat med den. Det viktigaste är vad som händer på din landningssida. Gör folk det du vill att de ska göra?

Nästa steg?

Har du inte utvärderat din kampanj och sett vilket värde den har tillfört så vet du ju inte heller om det är något som du ska fortsätta med. Därför är analys och utvärdering en viktig del för ekonomin och hur ni ska gå vidare i framtiden.

Kan jag inte bara lägga ut mina inlägg gratis?

Självklart kan du försöka få din företagssida på Facebook att växa organiskt och lägga upp inlägg där - helt gratis. Men du ska veta att Facebooks algoritmer har stramat åt räckvidden för de organiska inläggen vilket betyder att ca 30% av de som gillar din sida får se de organiska inläggen. Har du alltså 100 gilla-markeringar är det bara 30 personer som får se ditt inlägg.

Men! Det är bra att lägga ut inlägg organiskt också. Det får din sida att verka mer levande och du kan trots allt skapa en del engagemang med de allra mest trogna följarna. Du kan dessutom sponsra de organiska inläggen. Det betyder att du marknadsför de organiska inläggen och ger dessa en liten push mot betalning.

Tips! Läs vår artikel Gratis marknadsföring för ditt företag

Finansiera din tillväxt

Som småföretagare behöver du finansiering för att växa. Vårt smarta företagslån online passar inte bara de som behöver pengar för att lösa ett problem. Det passar även företagaren som vill investera i marknadsföring inför en kampanj, utöka varulagret eller anställa mer personal inför högsäsong. Med kort lånetid och fri återbetalning är du i kontroll över ditt lån. Så skicka in en ansökan för att se vad ditt erbjudande blir. Ansökan tar 1 minut, är gratis och inte bindande.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Newsletter

By submitting my data, I agree to Qred’s processing of personal data. You can read more in our privacy policy.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

Tilaa uutiskirjeemme

Lähettämällä tiedon annan Qredille luvan käsitellä henkilötietojani. Voit lukea lisää tietosuojakäytännöstämme.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil