Rajoitukset päättyvät – mitä yritysten tulisi huomioida?

28/9/2021
3
minuuttia
Rajoitukset päättyvät – mitä yritysten tulisi huomioida?

Ulla Helanti

Marketing Manager
Qred

Koronavirus ja sen hillitsemiseksi asetetut rajoitukset ovat vaikuttaneet elämiimme jo yli puolitoista vuotta. Näillä on ollut suuri vaikutus erityisesti pienyrityksiin, joiden toimintaa on rajoitettu monin eri tavoin. 

Koronaviruksen aika ei ole ohi, mutta lokakuussa 2021 Suomi on taas ison askeleen lähempänä “normaalia” elämää, kun kokoontumisrajoitukset päättyvät. Kaikkien rajoitusten aika ei kuitenkaan ole vielä täysin ohi, sillä hygieniavaatimukset ja ravintolarajoitukset jatkuvat yhä. 

Kahtena kuluneena koronavuonna olemme olosuhteiden pakosta joutuneet muuttamaan työtapojamme. Osan muutoksista suhteen otamme varmasti askeleen kohti entistä rajoitusten hellittäessä, mutta toiset muutoksista jäänevät elämään myös rajoituksen jälkeisenä aikana.

Rajoitukset päättyvät, mutta jättävät jälkensä toimintatapoihimme.

Mihin yritysten tulisi kiinnittää huomiota rajoitusten jälkeen?

Uudenlaiset työtavat

Koronan on vauhdittanut uudenlaisten työtapojen muodostumista. Useille toimialoille tyypillinen toimistotyö on etätyösuosituksen myötä vaihtunut ajasta ja paikasta riippumattomaan etätyöskentelyyn. Ennen koronaa laajemmin etätyöhön siirtymistä on useilla aloilla hidastanut esimerkiksi luottamuksen puuttuminen ja valvonnan heikentäminen. Koronan myötä yritykset ovat joutuneet kehittämään toimintatapojaan vastaamaan myös näihin etätyön haasteisiin. Työskentelykäytäntöjen suhteen on otettu lukuisia harppauksia, jotka mahdollistavat ketterämmät työskentelyolosuhteet niin nyt kuin tulevaisuudessa.

Valtakunnallinen etätyösuositus loppuu 15.10.2021. Monet odottavat toimistolle paluuta ja etätyösuosituksen loppuessa. Samanaikaisesti, kun etätyöstä on tullut normaalia ja sen hallinnoimiseen on löytynyt sopivat tavat, ei täyspäiväiseen toimistotyöskentelyyn siirtyminen ole tarpeellista. Tulevaisuudessa voimme ehkä valita parhaat puolet molemmista työskentelytavoista ja toimia jonkinlaisen hybridimallin mukaisesti.

Lue tästä 10 vinkkiä etätyöskentelyyn!

Terveyden ja turvallisuuden tärkeys

Terveyteen ja turvallisuuteen kohdistuvat toimenpiteet ovat tulleet vahvemmaksi osaksi arkipäiväämme. Joitakin hygieniavaatimuksia on vielä voimassa, mutta turvallisuuteen liittyviin toimenpiteisiin tullaan varmasti yleensäkin jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota, oli vaatimuksia tai ei. Tiheämpi ja huolellisempi tilojen ja pintojen puhdistus, käsienpesupisteiden ja käsidesin tarjoaminen sekä tarpeettomien lähikontaktien välttäminen tulevat näkymään liiketoiminnassa todennäköisesti pidempäänkin. Näihin toimiin panostaminen edistää sekä terveyttä että turvallisuutta, mutta myös parantaa asiakaskokemusta. Paranna siis sekä sisäistä että ulkoista asiakaskokemusta miettimällä, millaisin toimin voit jatkossakin edistää henkilöstösi ja asiakkaidesi turvallisuutta.

Verkkoliiketoiminnan vahvistaminen

Rajoitusten poistaminen ja normaalimpaan elämään siirtyminen mahdollistaa tuotteiden ja palveluiden kuluttamisen paikan päällä. On kuitenkin todennäköistä, että jo pidemmän aikaan kasvussa ja koronarajoituksien aikana entistä merkittävämmässä roolissa ollut verkkokauppa säilyttää asemansa. 

Eikö yrityksesi ole vielä verkossa? Sitten saattaisi olla aika harkita siirtymistä myös verkkoon. Lue tästä, miten myyt tuotettasi tai palveluasi verkossa!

Onko sinulla jo liiketoimintaa verkossa? Lue tästä yksinkertaiset vinkkimme verkkokaupan myynnin kasvattamiseen!

Kassavirta kuntoon

Tasaisen kassavirran ja maksuvalmiuden merkitys korostuu epävarmoina aikoina. Monet yritykset ovat joutuneet opettelemaan erilaisia keinoja sentin venyttämiseksi. Kassanhallintaan panostaminen on tärkeää niin rajoitusten aikana kuin niiden jälkeenkin, jotta juoksevat menot saadaan katettua.

Lue tästä 10 vinkkiä yrityksen kassanhallintaan!

Tarvitsetko rahoitusta liiketoimintasi sopeuttamiseen? Qrediltä voit hakea yrityslainaa yrityksesi eri tarpeisiin. Täytä lainahakemus sivuillamme, niin saat yrityksellesi räätälöidyn tarjouksen. Tarjouksen pyytäminen on ilmaista, eikä sido ottamaan lainaa. Voit siis rauhassa selvittää, millaisin ehdoin yrityksesi olisi mahdollista saada rahoitusta meiltä.


🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil