Öka företagets försäljning – investera i en hemsida

Öka företagets försäljning – investera i en hemsida

Öka företagets försäljning – investera i en hemsida

Öka företagets försäljning – investera i en hemsida

Read time:
Lästid:
Read time:
Lukuaika:
Read time:
Læsetid:
Read time:
Leestijd:
Read time:
Leestijd:
7
mins
minuter
mins
minuuttia
mins
minutter
mins
minuten
mins
minuten
Öka företagets försäljning – investera i en hemsida

Alexandra Eriksson

We Optimize

Samhällets digitalisering har på kort tid förändrat hur vi köper varor och tjänster. Majoriteten av dagens kunder befinner sig online, både på datorer och mobiler, men trots det saknar fyra av tio småföretagare en hemsida. Detta visar en undersökning gjord av Visma.

Mer än hälften av de tillfrågade menar att en hemsida, i deras mening, inte skulle förbättra deras försäljning. Samtidigt anger 37 procent att ingen i företaget har de kunskaper som krävs för att sköta om webbplatsen.

För att inte förlora viktiga kunder är det viktigt att hålla sig uppdaterad och ha förståelse för den moderna kundens köpbeteenden. Oavsett vilken bransch du som småföretagare är verksam inom kan en hemsida öka din lönsamhet. Nedan ska vi berätta hur.

3 skäl till att skaffa hemsida till småföretaget

Det finns många anledningar till varför du som småföretagare bör investera i en hemsida om du inte redan gjort det. Är du inte övertygad kanske följande statistik från Blue Corona gällande digital marknadsföring kan ändra din uppfattning:

 • 97 procent av dagens konsumenter söker efter lokala verksamheter på internet.
 • Mellan 70 – 80 procent av konsumenterna kollar upp småföretagare online innan de väljer att köpa en vara eller tjänst.
 • 82 procent av mobila användare använder en sökmotor för att hitta lokala verksamheter.

Nedan ska vi lista ytterligare tre skäl till varför en webbplats kan gynna småföretagare.

1. Nå större målgrupper

Genom att vara tillgänglig online kan du nå fler potentiella kunder. Enligt statistiken ovan söker majoriteten av dagens konsumenter efter butiker och tjänster online, framförallt lokala sådana.    

Med en hemsida kan din verksamhet dyka upp i sökmotorer där kunder gör sina sökningar, inte bara i datorn, utan även i mobilen och surfplattan. Med andra ord kan du nå större målgrupper över samtliga enheter, vilket med största säkerhet kommer att leda till ökad lönsamhet.

2. Förbättrade möjligheter för marknadsföring

Bortsett från att synas i sökmotorernas resultat kan en hemsida underlätta företagets marknadsföring. För att öka sin synlighet online kan företaget till exempel använda sig av Google Adwords för att synas högst upp på vissa sökord.

Det finns dessutom möjlighet att jobba med SEO (sökmotoroptimering) för att synas bättre i sökresultaten. Även annonser på sociala plattformar kan hjälpa dig att nå rätt kunder. Via dessa verktyg kan du till exempel ställa in i vilka län dina annonser ska synas samt för vilken åldersgrupp.

Marknadsföring är A och O för att öka lönsamheten i företaget och med hjälp av en hemsida har du bättre förutsättningar att lyckas med just detta.

3. Öka förtroendet

Som tidigare nämnt väljer de flesta i jakt på lokala verksamheter att kolla upp dem online i förväg. Detta för att få en bättre överblick av vad verksamheten har att erbjuda. Genom att erbjuda en seriös och informativ webbplats kan du ge potentiella kunder all information de behöver inför sitt köp.

På hemsidan bör det finnas information om vad företaget sysslar med, men också kontaktuppgifter, adress och kanske till och med recensioner från tidigare kunder. Detta kommer att öka kundens förtroende för din firma, vilket kan leda till bättre konverteringar.

Tips! Läs inlägget 5 misstag som småföretagare gör – och hur du undviker dem.

Företag som tror att de inte behöver en hemsida - men som gör det

Hemsidor kan underlätta för alla företagare, oavsett bransch. Dock finns det vissa branscher som bör satsa lite extra på sin digital närvaro. Nedan listar vi några av dem.

 • Snickare och elektriker.
  Företag som är verksamma inom hantverk och elektronik kan ofta hitta nya kunder via recensionssidor. Dock bör dessa leda till en hemsida där kunden kan hitta mer information om tjänsten. Dessutom ger en seriös webbplats större trygghet för kunden som ska bjuda in okända personer i sitt hem.  
 • Revisorer.
  Småföretag inom revision börjar vanligtvis med att jobba inom det egna nätverket, men med hjälp av en hemsida kan verksamheten enkelt hitta nya kunder i det lokala området.
 • Fordon.
  Hemsidor är extra förmånliga för företag som driver fordonsverksamhet, till exempel verkstäder. Via hemsidan kan du enkelt lista dina priser, villkor och andra servicedetaljer samt visa upp dina tidigare bedrifter.  
 • Konstnärer.
  Som konstnär kan det vara svårt att hitta möjligheter att visa upp sina verk, men med en hemsida kan du alltid ställa ut din konst. Denna virtuella ateljé är dessutom tillgänglig dygnet runt, alla dagar i veckan, vilket ökar chansen att nå ut till köpare.
 • Läkare och tandläkare.
  Är du verksam inom sjukvården kanske du räknar med att försäkringsbolag ska hjälpa dig att hitta nya kunder. Samtidigt finns det många potentiella kunder som inte går via försäkringsbolagen, utan som själva söker efter mottagningar online. Med en seriös och informativ hemsida kan du skilja dig från konkurrenterna.

Så skaffar du en hemsida – steg för steg

Att skaffa en hemsida som småföretagare är inte så svårt som det kanske låter. Det mesta kan du klara själv, men om du behöver hjälp och har råd kan du alltid anlita en professionell webbyrå.

Nedan ska vi gå igenom hur du går tillväga, steg för steg.

1. Hitta en passande domän

Steg ett är att hitta ett domännamn – alltså det namn som visas i webbadressen - som passar din verksamhet. Namnet bör inte vara för långt, men ändå ge besökaren ett hum om vad det är du sysslar med.

Kontrollera att domännamnet är ledigt och försök om möjligt att välja en domän som slutar på .se om du enbart är verksam i Sverige. En domän kostar vanligtvis omkring 100 kronor per år.

2. Välj ett bra webbhotell

Nästa steg är att hitta ett passande webbhotell. Ett webbhotell är en plattform som hyr ut lagringsutrymme och support till företag som driver hemsidor. Enkelt beskrivet kan man säga att webbhotellet hyr ut ett rum till dig där du får förvara alla dina saker (hemsidans data).

Hur mycket ett webbhotell kostar kan variera en hel del beroende på lagringsutrymme och övriga funktioner. Det viktigaste att tänka på inför ditt val är dock att tjänsten erbjuder en bra support. Med en bra och lättillgänglig support kan du få hjälp när du behöver det.  

3. Flytta domänen till webbhotellet

När du hittat ett webbhotell är det dags att flytta domänen till hotellet – om du inte köpt domän och webbhotell som ett paket förstås. Om du behöver hjälp med flytten kan du vända dig till webbhotellets support.  

4. Installera ett CMS-system

Efter flytten måste du installera ett så kallat CMS-system (content management system) som hjälper dig att hantera innehållet på hemsidan. Ett av de mest kända CMS-systemen idag är Wordpress. Wordpress är enkelt att förstå sig på och dessutom helt kostnadsfritt att använda.

5. Ladda upp ett tema

Temat är själva framsidan på webbplatsen, det vill säga det kunden ser när de besöker webbplatsen. Du kan antingen installera ett gratistema direkt via Wordpress, betala för ett lite mer avancerat tema eller anlita en webbutvecklare som bygger en skräddarsydd hemsida åt dig.

Det sista alternativet är såklart det mest kostsamma, men samtidigt kan det löna sig i längden. Detta eftersom du får möjlighet att utforma hemsidan precis som du vill ha den med funktioner som dina kunder kan tänkas uppskatta.

Finansiera webbplatsen med lån från Qred

Om du är i behov av en lite mer avancerad webbplats, men saknar finansiering kan du alltid ansöka om företagsfinansiering hos oss på Qred. Eftersom lånet saknar krav på säkerhet kan du använda pengarna till valfritt ändamål, till exempel för att anlita en webbyrå.

En webbplats är en investering för din verksamhet och kommer med största sannolikhet förbättra lönsamheten i företaget. Ansök på 1 minut och få pengarna redan samma dag.

Lycka till!

Newsletter

By submitting my data, I agree to Qred’s processing of personal data. You can read more in our privacy policy.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

Tilaa uutiskirjeemme

Lähettämällä tiedon annan Qredille luvan käsitellä henkilötietojani. Voit lukea lisää tietosuojakäytännöstämme.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil