Miten parantaa maksuvalmiutta poikkeusaikana?


Käynnissä oleva koronapandemia koskettaa meitä kaikkia. Pandemialla on Suomen taloudelle kielteisiä vaikutuksia, joista pienyrittäjät kärsivät ensimmäisten joukossa. Usean pienyrityksen asiakasmäärät ovat romahtaneet julistetun poikkeustilan myötä. Tämä on pienentänyt usean yrityksen myyntituloja ja joillain tulovirta on jopa kokonaan pysähtynyt. Heikentyneistä tuloista huolimatta yrityksillä on useita juoksevia menoeriä. Miten parantaa maksuvalmiutta poikkeusaikana? Yrityslaina voi auttaa tilapäisen kassavajeen ratkaisemisessa. On kuitenkin olemassa myös muitakin keinoja, joilla yrityksen likviditeettiin voi poikkeustilan aikana vaikuttaa.
Lue alta seitsemän vinkkiä likviditeetin kasvattamiseen koronakriisin aikana.
1. Järjestä korvaavaa liiketoimintaa
Useiden yritysten toimintaa on rajoitettu, jotta koronaviruksen tarttumisvauhti saataisiin pidettyä kurissa. Rajoitukset ovat todella tiukat esimerkiksi ravintola-alan yrityksillä, jotka joutuvat pitämään ovensa suljettuna toukokuun loppuun asti. Monet yritykset ovat romahtaneen asiakasmäärän takia joutuneet oma-aloitteisesti myös rajoittamaan aukioloaikojaan tai laittamaan lapun luukulle.
Yrittäjän kannattaakin tässä tilanteessa pohtia, olisiko yrityksen mahdollista järjestää korvaavaa liiketoimintaa.
- Voisiko ravintolasi myydä ruokaa takeawayna tai kotiinkuljetuksella? Mikäli kotiinkuljetuksen järjestäminen on hankalaa, auttavat siinä ruokalähettipalvelut, kuten Wolt ja Foodora, joiden palvelun piiriin voit liittyä helposti netissä.
- Jos sinulla on kivijalkamyymälä, olisiko sinun mahdollista myydä tuotettasi verkossa? Voit lukea tästä myös vinkkimme verkkokaupan konversion parantamiseen.
- Oletko palveluyrittäjä? Voisitko myydä alennuksella lahjakortteja palveluusi myöhemmin käytettäväksi?
2. Neuvottele vuokrasta
Poikkeustila vaikeuttaa monen yrityksen vuokranmaksua. Käytettävissä olevan rahan määrä on entistä rajallisempi. Pahimmillaan vuokrattu tila saattaa seisoa ovet kiinni ilman ainuttakaan asiakasta.
Neuvottele liiketilasi vuokranantajan kanssa, olisiko liikehuoneiston vuokraan mahdollista saada tilapäistä alennusta. Vuokranantajalla ei ole velvoitetta alentaa vuokraa, mutta usein molempien osapuolten intresseissä on, että vuokrasopimus jatkuu kriisin jälkeenkin.
3. Neuvottele uudestaan sopimuksia
Käy neuvotteluja vuokrasopimuksen lisäksi muistakin sopimuksista. Poikkeustilan vuoksi yrityksen voi olla kannattavaa keskittää toimintojaan ydintoimintoihin ja karsia kuluja niiltä osa-alueilta, joilla se on mahdollista. Onko yritykselläsi toimintoja, josta se voisi hetkellisesti tinkiä? Neuvottele uudestaan sopimuksista yhteistyökumppaneiden ja tavarantoimittajien kanssa. Tarvittaessa voit jopa purkaa sopimuksia kokonaan. Tilanteen normalisoituessa voi taas luoda uusia sopimuksia.
4. Realisoi varastoja
Varastojen optimointi on kannattavaa myös koronatilanteessa. Kun kauppa käy odotettua huonommin, saattaa varasto olla suurempi kuin olisi tarpeen. Yksi keino saada lisää rahaa kassaan on realisoida varastoja.
5. Lomauta henkilöstöä kunnes toiminta jatkuu
Kassan kuivuessa palkanmaksukin vaikeutuu. Palkkakustannukset muodostavat monella yrityksellä merkittävän osan kuukausittaisista kuluista. Voisiko yrityksesi lomauttaa henkilöstöä siihen saakka kun yritystoiminta taas jatkuu?
Lomautusprosessia on koronakriisin vuoksi helpotettu. Hyvän työntekijän lomauttaminen voi tuntua yrittäjästä ikävältä. Koronan vuoksi lomautettu saa kuitenkin lomautuksen ajalta ansiopäivärahaa työttömyyskassalta. Palkkakulujen pienentäminen nyt voi olla merkittävää yrityksen tulevaisuuden ja siten myös tulevan palkanmaksukyvyn kannalta. Lue lisää koronahelpotuksista lomautuksiin ja muuhun työlainsäädäntöön liittyen tästä.
6. Hyödynnä verohelpotukset
Koronatilanne voi aiheuttaa yrityksille hankaluuksia hoitaa veroasioita. Yrityksille on koronatilanteen vuoksi myönnetty joitakin verohelpotuksia. Yritys voi hakea esimerkiksi helpotettua maksujärjestelyä tai ennakkoveron muutosta. Verohallinto panostaa koronakriisin vuoksi myös alv-palautusten käsittelyyn. Lue tästä lisää Verohallinnon myöntämistä helpotuksista.
7. Hyödynnä muut tukipaketit
Yrittäjien on mahdollista saada myös joitakin tukipaketteja avuksi koronatilanteeseen. Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta kertaluontoista 2000 euron suuruista toimintatukea menojen kattamiseen. Tukea haetaan yrityksen sijaintikunnasta. Haku pyritään avaamaan mahdollisimman pian. Toimintatukea voi hakea Suomessa liiketoimintaa harjoittava päätoiminen yrittäjä, jonka taloudellinen tilanne on heikentynyt merkittävästi koronaviruksen vuoksi. Tukea ei voida kuitenkaan myöntää, mikäli yrityksellä on ollut taloudellisia vaikeuksia jo ennen koronakriisiä.
Huhtikuussa on myös astunut voimaan laki yrittäjien väliaikaisesta oikeudesta työttömyysturvaan. Lakimuutos mahdollistaa yrittäjälle työmarkkinatuen ilman, että liiketoimintaa tulee täysin lopettaa. Tuen saaminen edellyttää, että yritystoiminnan tulot ovat alle 1089,67 € kuukaudessa tai yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt. Lue lisää yrittäjän työttömyysturvasta tästä.
Lisää vinkkejä koronavirustilanteeseen löydät myös Qredin koronasivulta.
Toivottavasti näistä tärpeistä oli yrityksellesi apua. Lisää vinkkejä löydät myös aikaisemmasta kirjoituksestamme “10 vinkkiä yrityksen maksuvalmiuden parantamiseen”.
Terveisin
Qred Yrityslaina