Kuinka vastaamme koronaviruspandemiaan?

12/3/2020
3
minuuttia
Kuinka vastaamme koronaviruspandemiaan?

Ulla Helanti

Marketing Manager
Qred

Koronavirus on hallinnut meidän kaikkien elämää yhä enemmän. Taudin leviämisen hallitsemiseksi on tehty lukuisia suuria toimenpiteitä Suomessa.

Tauti on levinnyt nopeasti maasta riippumatta ja WHO on julistanut koronaviruksen pandemiaksi. Karanteeniin on asetettu kouluja, kaupunkeja ja kokonaisia maita. Koronavirus on vakava uhka ja vaikka sen leviämistä ei ole pystytty estämään, niin ohjeistuksilla ja rajoittavilla toimilla pyritään vielä suojaamaan riskiryhmiä sekä hillitsemään taudin etenemistä.

Koronavirus vaikuttaa meihin kaikkiin. Vaikka emme sairastaisi itse tautia, niin työssäkäyntimme vaikeutuu. Koronavirus ja sen vastustamiseksi tehdyt toimet vaikuttavat myös talouteen. Karanteenit, ihmisten varautuminen ja muutokset päivittäisissä toimissa vaikuttavat laajasti kotitalouksiin ja yrityksiin.

Kaikki tämä vaikuttaa luonnollisesti myös meihin kaikkiin yksilötasolla, mutta eri tavoin. Osalle meistä on mahdollista jatkaa työntekoa melko normaalisti kotoa käsin, mutta jos olet perheellinen ja lapsesi ovat myös kotona, niin tämä vaikuttaa tapaasi tehdä töitä. Digitalisaation hyödyntäminen uudessa mittakaavassa voi nousta tärkeäksi tekijäksi.

Yrittäjälle sairastamisen voi olla haastavampaa kuin työsuhteessa työskentelevälle. Useat yrittäjät kokevat sairaspoissaolot liian kalliiksi. Kirjoitimme aiheesta blogin, johon voit tutusta täällä.

Vaikutukset yrityksiin

Koronavirus ja sen leviämisen hidastamiseksi tehdyt toimet aiheuttavat suuria muutoksia yrityksissä. Usean yrityksen asiakasmäärät ovat romahtaneet karanteenien ja kontaktien rajoittamisen myötä. Lukuisia tapahtumia on peruttu, virkistyspalveluita suljettu ja jopa ravintolat laitettu kiinni viruksen leviämisen hidastamiseksi. Osaa liiketoiminnasta on näin rajoitettu suoraan, mutta tämän lisäksi ihmiset välttävät myös kaikkea sellaista asiointia, johon liittyy kontakteja toisiin ihmisiin. Näin asiakasmäärät ovat pudonneet roimasti myös usealla yrityksellä, jonka ovet ovat vielä auki, kuten esimerkiksi kauneudenhoitoalalla.

Ihmisten käytös voi myös muuttua ja tämä vaikuttaa heidän kulutukseen. Jotain tuotteita hamstrataan ja joistain ostoksista luovutaan kokonaan.

Toisaalta, yrityksen ei tarvitse suoraan kärsiä esimerkiksi kuluttajien katoamisesta, jotta koronaviruksen vaikutukset koskettaisivat sitä. Vaikutukset koskettavat yrityksiä myös maksuliikenteen tai toimitusketjujen häiriöiden kautta. Tässä tarvitaankin valtion, julkisten toimijoiden sekä osaltaan myös rahoittajien yhteistyötä, jotta yhteiskunnan rattaat pysyvät liikkeessä.

Maksujärjestelmän toiminta riippuu myös siitä miten me toimimme yksilötasolla, niin kuluttajina kuin yrityksinä. Nyt jos koskaan, olisi hyvä kiinnittää huomiota maksuihin liittyvään viestintään.

Jos sinulla tulee vaikeuksia laskujen maksun kanssa, pyri ehdottomasti sopimaan maksuajoista tai järjestelyistä. Tämä tarkoittaa luonnollisesti myös sitä, että toiseltakin osapuolelta pyydetään nyt myös joustoa.

Toimia talouden vakauttamiseksi

Julkinen valta pyrkii vastaamaan toimillaan koronaviruksen aiheuttamiin haasteisiin. Yritysten ja kotitalouksien tukemiseksi on esitetty poikkeuksellisia toimia.

Suomen talouden pelastamiseksi työntekijöille ja yrityksille on julkistettu suuri tukipaketti. Alle olemme koonneet joitain keskeisiä pk-yritysten tukemiseksi suuntautuvia toimenpiteitä.

Finnvera tarjoaa yrityksille takauksia lainoille ja joustoa maksuaikoihin. Valtio toivoo, että kun Finnvera takaa, pankit hoitavat oman osuutensa ja myöntävät lainoja yrityksille.

Business Finland tarjoaa yrityksille liiketoiminnan kehitysrahoitusta häiriötilanteissa.

Verottaja tarjoaa lisäaikaa veroilmoituksille. Tilapäisiin maksuvaikeuksiin voi myös hakea helpotettua maksujärjestelyä.

ELY-keskukset avaavat tiistaina 31.3.2020 uuden avustusmuodon pk-yrityksille.

Lue lista hallituksen lupaamista toimista tästä.

Mikä on tärkeintä

Tärkeintä on kuitenkin että pyrimme suojaamaan heitä, jotka ovat haavoittuvaisimpia. Parhaiten teemme tämän noudattamalla asiantuntijoiden ja julkisen vallan ohjeita, jotka koskevat kokoontumisia, etätöitä tai käsien pesemistä. Hallitus julkaisi 16.3. listan toimenpiteistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Leviämisen hidastamiseksi on sittemmin suljettu myös epidemia-alueena toimivan Uudenmaan rajat.

Vain yhdessä toimien voimme vaikuttaa siihen, että näillä raskailla toimilla on vaikutusta.

Viimeksi päivitetty 30.3.2020 08:00

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil