Hur är det att jobba hemifrån tillsammans med sin partner?

Hur är det att jobba hemifrån tillsammans med sin partner?

Hur är det att jobba hemifrån tillsammans med sin partner?

Hur är det att jobba hemifrån tillsammans med sin partner?

Read time:
Lästid:
Read time:
Lukuaika:
Read time:
Læsetid:
Read time:
Leestijd:
Read time:
Leestijd:
5
mins
minuter
mins
minuuttia
mins
minutter
mins
minuten
mins
minuten
Hur är det att jobba hemifrån tillsammans med sin partner?

Rebecca Maor

Loyalwriter

Ju mer vi är tillsammans, ju…

Här är ett gästinlägg från Rebecca på Loyalwriter, som är webbskribent och driver sitt företag tillsammans med sin man hemifrån.

Jag jobbar som webbskribent och min man är programmerare samt SEO-proffs. Vi har vårt kontor i en utbyggd del av lägenheten och jobbar ofta som ett team med gemensamma projekt.

Det låter som en dröm, sade en av mina kunder. Ni måste prata om SEO till middagen varje kväll!

Middag, tänkte jag. Vem fixar den ikväll?

Det hör till saken att vi dessutom har en ganska stor familj. Det var ju det som en gång i tiden ledde till att jag kände att det vore kanonbra att jobba hemifrån. Detta för att finnas där och slippa fundera på saker som vad man gör med amningen då ungen måste börja på dagis.

Barn blir minst lika hungriga som vuxna som inte kommer i närheten av en fotboll på dagtid. Med jobbet hemma och som familjeprojekt är det inte alltid helt tydligt när saker och ting ska ske. Särskilt inte då jobbet är så otroligt intressant och engagerande.

God planering är A och O

Det här är en rad som jag ofta skriver för kunders räkning. Konceptet är ju sant oavsett om du förbereder dig för att dra igång din egen firma eller vill utveckla den du redan driver. Om du liksom jag vill jobba hemifrån är det smart att se på tips för att jobba hemifrån och undvika vissa vanliga misstag.

I och med att vi sitter på samma kontor, jag och gubben, måste vi ha regler för hur och när vi kan prata om vad. Vi har möten precis som på större företag och de bokas in. När det inte är tid för möten eller gemensamma projekt blir det inget snack. Det håller vi stenhårt på.

Ibland är det svårt att låta bli. Jag kan vilja ta upp något som rör barnen en förmiddag då vi sitter vid våra arbetsstationer. Lite privat snack har man ju på varje arbetsplats. Men den stora skillnaden ligger i att arbete hemifrån också betyder att det går att ta tag i privata saker direkt. Särskilt när ungarna är hemma från skolan på grund av pågående pandemi!

Vi hittar balansen med tydliga riktlinjer för när vi kan prata med varandra och när vi inte kan det. Om det skulle dyka upp något akut går det att boka in ett snabbt möte och det kan vi faktiskt göra via chatten eller mejl trots att vi är i samma rum!

Skilj på jobb och fritid

Nu tänker du att jag ska skriva något i stil med att jobbet ska ha sin tid och familjen sin. Att sitta och svara på jobbmejl på soffan är ingen höjdare. I varje fall inte när svärmor kommer på besök och barnen vill ha hjälp med läxorna.

Men jag tänker faktiskt på något annat. Som webbskribent påverkas jag ganska ofta av det jag skriver om. Detta oavsett om jag författar en längre guide för min egen hemsida om GPS klockor för barn eller om jag skriver om de medicinska effekterna av Ashwagandha för en kund.

Det är inte sällan så att jag efter ett nytt uppdrag talar om för min man att nu måste vi:

  • Utrusta ungarna och äldre släktingar med GPS klocka
  • Börja med rejäla doser C-vitamin och fantastiska kosttillskott varje dag
  • Köpa popcornmaskin utan olja
  • Hyra en egen ö för äkta semester
  • Börja med skrattyoga för att stärka immunförsvaret, eller i varje fall med lite Johan Glans på Youtube…

Mitt jobb betyder ju en massa spännande kunskap om så många olika områden. Ibland får jag ta ett steg tillbaka och inse att grannen som lär ett barn att cykla kanske inte är så intresserad av mina experttips om balanscyklar.

Vem gör vad?

Det här är en fråga som måste ha svar när ett par även är föräldrar och driver företag tillsammans. Vi är ju två som tillsammans måste undvika vanliga misstag småföretagare gör. Det kräver god kommunikation och tydlig fördelning av uppgifterna.

Fast jag ska också lägga till att det är roligt att ha en gemensam affärsplan som vi hela tiden jobbar med och att diskutera hur vi kan utveckla verksamheten. Det gemensamma intresset för att det ska gå bra är något som jag aldrig har upplevt då jag jobbat som anställd på större företag.

Pauser som förlänger livet

När Coronakrisen slog till våren 2020 blev det intensivt hemma hos oss. Alla var hemma precis hela tiden men jobbet tog inte paus. Det gav mig en läxa i hur viktigt det är att ta pauser från precis allting.

För att inte slita ut varandra och bli helt galna av karantänlivet var det nödvändigt att kliva ur bubblan då och då. En snabb promenad i skogen helt ensam och så var sinnet i balans igen. Det är ett tips som jag kan ge till alla som jobbar hemifrån, pandemi eller inte!

Vad pratar vi om till middagen?

Vi låter maten tysta mun!

För att återkoppla till min kunds fantasi om att vi måste sitta och snacka om SEO till middagen kan jag säga att det händer (utan mat i munnen förstås!). Att driva ett eget företag ihop bygger ju så mycket på att vi har en verklig passion för det vi gör. Då kan det vara svårt att sluta tänka på detta när kontoret är låst och routern avstängd.

En stor familj gör dock att det finns mycket mer än webbtexter och SEO att prata om. Barnen har sina behov av att diskutera det som händer i deras värld. Det är allt från gitarrlåtar till spännande händelser på fotbollsplan.

Det ju alltid födelsedagar på gång och det är ett ämne som alltid bidrar till energifulla samtal runt middagsbordet. När dessa samtal kommer igång är mina expertkunskaper om presenter alltid av intresse och det är roligt. Jag har argumenten som krävs för att såga drömmarna om farliga snabba saker och för att rikta tankarna mot sådant som vi alla kan enas om.

Tack Rebecca!

Vi tackar Rebecca för att få titta in i hennes vardag. Hur ser era vardagar ut nu? Maila oss på christian.billing@qred.com och berätta!


Newsletter

By submitting my data, I agree to Qred’s processing of personal data. You can read more in our privacy policy.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

Tilaa uutiskirjeemme

Lähettämällä tiedon annan Qredille luvan käsitellä henkilötietojani. Voit lukea lisää tietosuojakäytännöstämme.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil