Google Adwordsista

7/5/2018
6
minuuttia
Google Adwordsista

Qredin tiimi

Markkinointisi peruskivi on orgaaninen näkyvyytesi, joka hyvin rakennettujen ja optimoitujen verkkosivujesi -aktiivisten tai ainakin kiinnostavien sosiaalisen median kanaviesi lisäksi- pyrkii kasvattamaan asiakaskuntaasi ja myymään tuotteitasi/palveluitasi.

Tämän lisäksi sinulla on käytettävissäsi kaikki eri maksulliset vaihtoehdot. Google Adwordsin käyttö on näistä yleisin. Googlen Adwords-markkinointi ei ole monimutkaista, mutta sen aloittamista usein lykätään. On totta, että siihen täytyy hiukan laittaa aikaa ja vaivaa, mutta ei se vaikeaa ole. Päinvastoin, Adwords-tilin ja omien avainsanojen suorituskyvyn seuraamisesta saattaa muodostua todella mielenkiintoista ja niiden tutkimisesta jännää.

Kampanja

Kampanja on se kokonaisuus, joka pitää kaiken muun sisällään. Liikkeelle siis lähdetään antamalla kampanjalle nimi, määritellään maantieteellinen alue, jossa mainos näkyy, siinä käytetty kieli ja päätetään kampanjalle päiväbudjetti.

Valitse hakuverkkokampanja kahdesta kampanjatyypistä. Mainoksesi näkyvät tällöin Googlen hakutuloksissa sivun ylä- ja alaosassa aina, kun potentiaalinen ostaja tekee haun sillä hakutermillä, jonka olet valinnut mainostesi avainsanaksi.

Tässä kohdassa valitaan myös mahdolliset mainoslaajennukset. Niihin saa kätevästi sijoitettua tärkeitä avainsanoja, jolloin ne myös parhaimmillaan tuovat lisää liikennettä sivuillesi. Tällaisiä ovat mm. verkkosivulinkit ja puhelulinlaajennus. Mainoslaajennukset näkyvät muuta tekstiä pienemmällä fontilla mainoksesi viimeisellä rivillä.

Display-verkostossa mainostaminen noudattaa aivan eri lainalaisuuksia, joita emme tässä käy läpi.

Lue lisää kampanjoista täältä: https://support.google.com/adwords/answer/1704395?hl=fi

Budjetti

Sinun on päätettävä, paljonko olet valmis maksamaan mainostesi näytöstä per päivä. Päiväbudjettia voi tarkistaa matkan varrella, joten tämä ei ole mikään kohtalonkysymys. Budjettiin vaikuttavat monet asiat (lue lisää alta), mutta ennen kaikkea alallasi vallalla oleva kilpailu. Hintahan määräytyy sen perusteella, mitä kilpailijasi ovat päättäneet maksaa, sillä kyse on huutokaupasta.

Tee testi ja hae omien myytäviesi kaltaisia tuotteita Googlen hakuverkosta. Silmiesi eteen asettautuvat tulokset ovat tarkassa järjestyksessä ja perustuvat kylmään matematiikkaan. Ylimmäinen on joko osannut optimoida kampanjansa paremmin kuin muut tai sitten hän maksaa paljon muita enemmän.

Määriteltyäsi klikkaushinnan/päiväbudjetin kampanjoillesi, näet nopeasti, mihin se riittää. Summaa alentamalla tai korottamalla vaikutat sijaintiisi maksettujen mainosten osalta. Google laskuttaa sinua jokaisesta kerrasta, kun mainostasi klikataan. Mitä enemmän sitä klikataan, sitä paremmaksi Google mainoksesi arvioi ja sitä edullisemmaksi klikkaukset käyvät.

Jos et ole tuloksissa mukana ensimmäisten joukossa, sinua ei löydetä eikä mainostasi juuri klikata. Klikkihinnat (CPC, cost per click) vaihtelevat muutamasta sentistä moniin kymmeniin euroihin. Eli ei kun pelaamaan! Täällä lisää päiväbudjetista.

Mainosryhmät

Kun kampanjan luonne on määritelty, on aika suunnitella mainosryhmät. Mieti ensin tarkkaan, mitkä ovat ne avainsanat, joilla oletat asiakkaittesi hakevan sinun kaltaistasi yritystä. Näistä avainsanoista muodostuvat käyttämäsi mainosryhmät.

Jos sinulla on myynnissä vaikkapa kotieläimille tarkoitettuja välineitä, niin silloin esim. kissan ja koiran tarvikkeiden pitäisi muodostaa kaksi eri kampanjaa, joihin molempiin määritellään mainosryhmät eri avainsanatyyppien pohjalta. Tällaisia voisi olla esimerkiksi kaulapanta, peti, ruokakuppi ja mitä muita välineitä onkaan... (ainoastaan Ninalla asiakaspalvelussamme on kaksi kissaa, muuta tietoa meillä ei kotieläimistä ole.)

Seuraavasta voit lukea, mitä näiden avainsanojen kanssa tehdään ja miten ne vaikuttavat hakutuloksiin.

Avainsanat

Jokainen mainosryhmä on jaettu siihen loogisesti kuuluvien avainsanojen kesken. Avainsanat ovat niitä termejä, joilla yrityksesi tuotteita tai palveluita todennäköisesti haetaan.

Niiden avulla voit hallita, missä tapauksissa mainoksesi on esillä ja milloin taas ehdottomasti ei. Avainsanakategorioita on kolme: tarkka haku, lausevastaavuus ja laaja vastaavuus.

Tarkka haku, exact match, on avainsanailmaus, joka edellyttää, että käyttäjän kirjoittama termi on tarkalleen sama kuin se, jonka olet liittänyt avainsanaksi mainokseesi. Jos määrittelet avainsanaksesi [kaulapanta], ilmoituksesi näkyy vain silloin, kun asiakkaan hakutermien joukossa on tuo sana tuossa ulkoasussa. Tähän kategoriaan sisältyy kuitenkin hyvin läheiset muunnelmat, kuten "kaulapantaa" tai kirjoitusvirheet "kaula panta" tms.

Lausevastaavuus, phrase match, on laajempi. Se sisältää asettamasi termit, mutta siihen voi olla yhdistettynä muitakin sanoja. Näin siis "kaulapantoja koirille" -avainsanalla määritelty mainos tulee esiin, jos hakija etsii vaikkapa metallisia kaulapantoja koirille tai kaulapantoja koirille netistä jne. Se ottaa huomioon myös pienet muunnelmat varsinaisesta avainsanasta.

Laajan vastaavuuden haku, broad match, on laajin. Jos avainsana on +kaulapanta, se ottaa huomioon eri variantit kuten kaulapannat, kaulapantoja jne. tai, jos olet asettanut avainsanaksi esim. +kaulapantoja +koirille, sellaisetkin haut kuten koirien kaulapannat tai kaulapannat pienille koirille otetaan mukaan.

Käytä koko mielikuvituksesi ja testaile eri sanayhdistelmien kanssa, minkälaisia tuloksia Google antaa. Keksit varmasti jokaiseen avainsanaluokkaan lukuisia liiketoimintaasi sopivia termejä.

Suomen kieli on Googlelle joskus haastavaa ja voi olla, että seuratessa kampanjoitasi tulet huomaamaan, että joku vaihtoehto sisältyy jo jonkun toisen avainsanan kattamaan hakuun. Tällöin kannattaa huonomman tuloksen sisältämä avainsana poistaa käytöstä.

Laskeutumissivut

Laskeutumissivut ovat sivuja, joihin ohjaat mainostasi klikanneet potentiaaliset ostajat. Silloin sivujen täytyy lunastaa tarkoituksensa ja myös vastata siihen kiinnostukseen, jonka ilmoituksesi on herättänyt.

Jos laskeutumissivu on huono, kukaan ei osta sinulta ensinnäkään mitään, mutta myös Google huomaa, että nyt et tarjoa sitä, mitä ilmeisesti lupaat, jolloin se rankaisee sinua korottamalla mainostesi hintaa. Mainoskampanjasi onnistunut toteutus on kokonaisuus, jossa jokainen osa-alue on tärkeä.

Tämä ei ole rakettitiedettä. Aloita mainoksesi seuraaminen päivittäin, niin huomaat, että Google antaa sinulle päivittäistä tilastotietoa, erilaisia lukuja ja prosentteja pisteyttämään mainostesi arvioitu laatu ja niiden asianmukaisuus avainsanoihisi nähden.

Mainokset

Sitten itse mainoksiin. Hakuverkoston mainoksiin ei voi sisällyttää kuvaa, joten olet kokonaan oman tekstinkirjoituksesi varassa. Eikä sinulle anneta kovin paljon tilaa.

Sinulla on käytössäsi kaksi otsikkoriviä, joihin ei montaa merkkiä mahdu ja sitten itse kuvaelma (80 merkkiä). Otsikot ovat kuitenkin tärkeimpiä ja ensimmäiselle riville on syytä sisällyttää avainsanasi siinä muodossa, että se varmasti vastaa avainsanakatogoriaasi (oli se sitten tarkka, lause tai laajennettu).

Tässä vaiheessa on myös aiheellista katsoa, minkälaisiksi kilpailijasi ovat suunnitelleet omat mainoksensa. Muista, että jokaiselle avainsanalle kannattaa laatia vähintään kolme keskenään hieman erilaista mainosta.

Mainostesi on saatava kiinnostuneet klikkaamaan itsensä laskeutumissivuillesi. Ylempänä tuli esiin, että tuon sivun on oltava relevantti, sillä Google arvioi sen laatua. Samalla tavoin Google pisteyttää mainoksesi, joista eniten klikkauksia aikaansaaneet saavat parhaimman luokituksen, jolloin niitä myös näytetään eniten. Voit siten tehdä omat johtopäätöksesi, miten huonommin menestyneitä kannattaisi parantaa.

Kuvaelma vaatii kikkailua, jotta kaiken oleellisen saa sanottua ja vielä niin hyvin, että potentiaalisen asiakkaasi reagoi haluamallasi tavalla. Tekstin täytyy olla myyvä ja sen on sisällettävä yksinkertainen toimintakehote.

Negatiiviset avainsanat

Negatiiviset avainsanat säästävät sinulta selvää rahaa. Sinulle tulee ehkä heti mieleen toimintasi tai tuotteesi osalta sellaisia termejä, joihin et vahingossakaan haluaisi yrityksesi liittyvän, mutta jotka voivat aiheuttaa sekaannusta ulkopuolisen mielessä. Määritä nämä termit negatiivisiksi avainsanoiksesi.

Jos myyt koirien, mutta et kissojen kaulapantoja, voit kieltää Googlea näyttämästä mainostasi silloin, kun hakutermeissä esiintyy esim. "kissojen", "kissalle" jne. Näin et tule turhaan maksaneeksi niistä klikeistä, joita kissoilleen kaulapantaa etsivät muuten voisivat tulla aiheuttaneeksi.

Suurin osa näistä epätoivotuista termeistä valkenee sinulle luultavasti vasta sitten, kun mainokseksi ovat jo jonkin aikaa pyörineet. Voit nimittäin seurata hakutermejä, joita nettisivujesi vierailijat ovat käyttäneet luoksesi päätyäkseen.

Listaa kannattaa tarkistaa säännöllisesti, sillä joukossa on varmasti hakuja, jotka eivät vastaa ollenkaan sivujesi sisältöä. Voit merkitä ne huoletta negatiivisiksi avainsanoiksi, jotta ne eivät enää jatkossa aiheuttaisi turhia klikkauksia. Vähän ajan kuluttua ei ole enää mitään poistettavaa, jolloin tiedät kampanjasi olevan tältä osin hyvin optimoitu.

Google Analytics

Mitä enemmän vietät aikaa Adwordsin kanssa, sitä paremmaksi pelaajaksi tulet. Miten paljon optimointia kampanjasi tarvitsee, riippuu paljolti, miten kilpaillulla alalla toimit. Jos alallasi on paljon yrittäjiä, on selvää, että panokset ovat silloin suuremmat ja joudut olemaan kekseliäämpi kuin, jos kilpailijoita ei juuri ole.

Saadaksesi hyvän kokonaiskuvan mainoksesi vaikutuksesta, käytä myös Google Analyticsia. Sen kautta saat otettua kopin mainostasi klikanneista sivustosi vierailijoista, laskeutumissivuistasi ja kaikesta muusta, mitä sivuillasi tapahtuu. Kuinka kauan vierailija viipyi? Jättikö hän yhteystietonsa? Ostiko hän tuotteesi? Kävikö hän muilla sivuillasi? jne.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil