Arkkitehti Tuomas Siitonen

20/11/2018
3
minuuttia
Arkkitehti Tuomas Siitonen

Qredin tiimi

Arkkitehti Tuomas Siitosen mielestä talon suunnittelu on kuin psykologinen trilleri

Tuomakselle yrityksen perustaminen oli melko arkinen juttu,

kun taas jokainen suunnitteluprojekti on alussa riski tilaajalleen. Avainsana on luottamus. Luottamuksen ilmapiirissä syntyvät parhaat talot ja näyttelyt.

Tuomaksen yrittäjyyden alku on tyypillinen monille luovan alan ihmisille. Hän perusti aluksi toiminimen, jotta pystyi laskuttamaan satunnaisista freelance-töistään. Lopulta vuonna 2010 tuli aika perustaa oma arkkitehtitoimisto Tuomas Siitonen Oy. Tuomas ajatteli, että osakeyhtiö tuo uskottavuutta esimerkiksi tarjouskilpailuissa.

– Minulle on tärkeää, että saan suunnitella oman visioni näköistä jälkeä. Haluan keskittyä niihin projekteihin, joissa vahvuuteni tulevat esiin. Omassa yrityksessä tämä onnistuu hyvin, Tuomas kertoo.

Elämän suurimpia investointeja

Tuomas oppi puurakentamisen saloja Aalto-yliopiston teknillisessä korkeakoulussa. Tuomaksen suunnittelemat pientalot ovatkin usein puurakenteisia. Tuomas suunnittelee mielellään aina rakennuspaikasta ja asiakkaan toiveista lähtevää arkkitehtuuria.

– Pientalojen suunnittelussa minua kiinnostavat kunnianhimoiset ja rohkeat asiakkaat. Heitä yhdistääkin usein toivomus ratkaisusta, joka ei ole tavanomaista arkkitehtuuria, Tuomas kertoo.

Pientaloprojektit ovat asiakkaille usein heidän elämänsä suurimpia investointeja, joten jännitystä riittää.

– Suunnittelutyössä lähdetään aina tekemään uutta ikään kuin tyhjästä. Hyvä asiakas onkin mielestäni sellainen, joka toivoo rohkeaa näkemystä ja sen jälkeen uskaltaa luottaa arkkitehtiin, vaikka ei vielä tiedä mitä on tulossa, Tuomas kertoo.

Täydennysrakentaminen on Tuomaksen lempityötä. Tuomaksen käden jälkeä löytyy useilta pientaloalueilta Helsingissä.

– Lähtökohtaisesti kukaan ei halua naapuriinsa uutta taloa, joka muuttaa maisemaa. On kiehtovaa tulla valmiiseen tilanteeseen, jossa täytyy löytää tiukoissa reunaehdoissa hyviä ratkaisuja, Tuomas kertoo.

Tekniikkaa ja taidetta

Julkisissa projekteissa Tuomasta taas kiehtovat isommat resurssit. Tulevaisuudessa häntä kiinnostaisi tehdä kansainvälisiä projekteja isoille museoille sekä erilaisia vuorovaikutteisia ratkaisuja. Julkisten näyttelyiden suunnittelussa sekä oppii uutta että pääsee käyttämään jo opittuja taitoja.

– Esimerkiksi Kansallismuseon perusnäyttelyn Suomen esihistorian osuuden suunnittelussa meillä oli mahtava työryhmä. Näyttelyesineiden ympärille rakennettiin oma maailma, jotta museokävijä pystyy eläytymään historian vaiheisiin. Näyttelyiden suunnittelussa yhdistyy hauskasti tekninen osaaminen ja taiteellinen puoli!, Tuomas innostuu.

Ennustamisen vaikeus

Vaikka Tuomas näkee tulevaisuuden valoisana, hän toivoisi tulevaisuutta voisi ennustaa pidemmällä tähtäimellä.

– On tärkeää pitää huolta, että töitä riittää kaikille. Rekrytointi on vaikeaa, kun tulevaisuutta ei voi ennustaa muutamaa kuukautta pidemmälle. Nytkin olisi töitä muille jakaa, mutta täytyy silti edetä tarkkaan harkiten. Kuluja tuovat myös kalliit arkkitehdin työssä tarvittavat cad-suunnitteluohjelmistot. Onneksi yrityslaina auttaa hetkellisesti pienissä menoissa.

Pieni toimisto on iso saavutus

Tuomas on tyytyväinen arkkitehtitoimistonsa kokoon. Hänestä se on iso saavutus, että toimisto on pysynyt kahdeksan vuotta pystyssä ja työllistänyt muita.

– Pidän toimiston mieluummin ”art house” tyyppisen putiikkina kuin isona arkkitehtitoimistona. Minusta nykyinen kolmen tai neljän suunnittelijan ryhmä on hyvän kokoinen, Tuomas kertoo.

Uusia asiakkaita tulee tyytyväisten asiakkaiden ja suosittelun kautta, joten markkinointiin ei tarvitse panostaa.

– Olemme niin hyviä kuin viimeisimmät työmme ovat. Se kannustaa antamaan kaikkensa. Onnistumisten kautta tulee uusia onnistumisia, Tuomas iloitsee positiivisesta kehästä.

Tuomas myös opettaa arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa. Hänestä on tärkeää siirtää omaa osaamista ja tietoa eteenpäin. Se pitää huolta myös omasta kehittymisestä.

– Kun opetan ja kerron osaamisestani opiskelijoille, koen myös aina itse kehittyväni samalla. Jakaminen ja avoimuus kantaa ja kannattaa, Tuomas summaa.

Apua suunnitelmiin

Olemme rahoittaneet jo tuhansia suomalaisia pienyrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Voisimmeko auttaa sinunkin yritystäsi?

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil