8 vinkkiä tuoreelle yrittäjälle – ota nämä haltuun!

30/1/2020
3
minuuttia
8 vinkkiä tuoreelle yrittäjälle – ota nämä haltuun!

Ulla Helanti

Marketing Manager
Qred

Haluatko perustaa oman yrityksen? Tai ehkä olet hiljattain aloittanut liiketoimintasi?  Onnittelut! Olemme keränneet tähän kirjoitukseen asioita, jotka sinun kannattaa pitää mielessä, jotta yritystoimintasi saa parhaimman mahdollisen alun. Lue alta 8 vinkkiä tuoreelle yrittäjälle!

1. Aloita sivutoimisena

Usein alku on hiljaisempi, mitä tuore yrittäjä on mielessään olettanut. Tällöin ei tule menettää uskoa omaan liiketoimintaansa, vaan hyväksyä se tosiasia, että alku usein on hiljainen. Monet aloittavatkin yrittäjyytensä ensin sivutoimisena, mikä on alkuun hyvä vaihtoehto eritoten taloudellisesta näkökulmasta. Yrityslainaa ei juuri myönnetä vasta-aloittaneille yrityksille, joten kun siirryt sataprosenttiseen yrittäjyyteen, on oman yrityksesi toiminnan pystyttävä tuottamaan tarpeeksi tuloja.

2. Kysy apua

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ole täysin yksinkertaista, olit sitten nuori tai jo vanhempi. Aluksi saatat olla melko yksin yrityksesi kanssa ennen kuin saat rakennettua itsellesi kontaktiverkoston. Juuri liiketoiminnan alussa mielessäsi saattaa kuitenkin pyöriä monia kysymyksiä, joihin et itse löydä vastauksia. Tällöin on hyvä hakea apua oman alansa asiantuntijoilta. Tukena voi toimia esimerkiksi mentori. Mentorin löydät ottamalla yhteyttä alueesi ELY-keskukseen.

3. Hio liiketoimintasuunnitelmasi

Valmistele huolella liiketoimintasuunnitelmasi ja mieti, millainen markkinointi- ja viestintästrategia tukisi liiketoimintaasi ja sopisi budjettiisi. Netistä löydät paljon vinkkejä suunnitelman laatimiseen sekä tietoa siitä, mitä kaikkea sen olisi hyvä sisältää. Liiketoimintasuunnitelma toimii myös hyvänä pohjana hissipuheellesi eli yrityksesi napakalle myyntipuheelle.

4. Hyödynnä vahvuuksiasi

Jos olet nuori, saatat olla esimerkiksi taitava sosiaalisen median käyttäjä, sillä olet kasvanut sen parissa. Tämä voi luoda sinulle etulyöntiaseman yrityksesi markkinoinnissa. Osaat ehkä tuottaa mielenkiintoista, huomiota herättävää sisältöä tai tunnet hyvin ehkä joitain kanavia, joita kilpailijasi eivät vielä hyödynnä. Hyödynnä vahvuutesi yrityksesi markkinoinnissa ja ota itsellesi luontaiset menetelmät ja viestintäkanavat käyttöön. Usein parhaiten saa aikaan tulosta, kun tekee sellaista, mistä itse pitää ja missä tuntee olevansa hyvä.

5. Uskalla!

Uskalla kokeilla ja seurata sisäistä ääntäsi! Jos sinulla on mielestäsi mieletön liikeidea, uskalla testata sitä. Toiminimen perustaminen on vaivatonta ja nopeaa. Et varmaankaan halua myöhemmin katua sitä, ettet uskaltanut koskaan edes kokeilla. Odotellessasi joku toinen saattaa myös napata ideasi – ja asiakkaasi.

6. Älä alihinnoittele

Älä ole liian vaatimaton hinnoittelussasi. Liiketoiminnan alussa ei ole helppo tietää, mikä on sopiva hinta millekin tuotteelle tai palvelulle. Aivan liiketoimintasi alussa saatat joutua tekemään myös joitakin uhrauksia. Varaudu siihen, ettet aivan liiketoimintasi alkutaipaleella voi ehkä nostaa itsellesi ollenkaan palkkaa. Pidemmällä tähtäimellä palkan ja hinnoittelun tulee kuitenkin mahdollistaa elantosi ja liiketoiminnan pyörittäminen.

7. Verkostoidu

Suomessa yrittäjyyttä tuetaan monin tavoin. ELY-keskuksien palveluista kannattaa ottaa kaikki irti ja käydä myös paikan päällä tapaamassa yritysneuvojia. Kannattaa myös selvittää, millaisia yhdistyksiä ja sosiaalisen median ryhmiä omalla alueellasi ja toimialallasi on, ja liittyä näihin. Toisten yrittäjien kanssa verkostoituminen on sekä mukavaa että kannattavaa. Voit saada toisilta yrittäjiltä inspiraatiota ja hyviä vinkkejä. Uusien verkostojen kautta saa usein myös uusia asiakkaita.

8. Älä lannistu

Älä anna ensimmäisten vastoinkäymisten lannistaa sinua. On luonnollista, että yritystoiminnassa kohtaa erilaisia vastoinkäymisiä. Nämä opettavat ja voivat auttaa sinua ohjaamaan toimintaasi oikeaan suuntaan. Älä kuitenkaan ravistele koko liiketoimintaasi uuteen uskoon heti ensimmäisten vastoinkäymisten koittaessa. Pidä kiinni liikeideastasi, mutta tee tarvittaessa hienoisia kurssinmuutoksia.

Qred uskoo suomalaisiin nuoriin yrittäjiin

Nuoret yrittäjät ovat elintärkeitä taloudellemme ja varmistavat sen, että yhteiskuntamme pyörii tulevaisuudessakin. Yrittäjyys saattaa toisinaan olla raskasta ja joskus viedä jopa yöunet, mutta samalla se antaa paljon. Useat päivätyönsä jättäneet ja yrittäjiksi ryhtyneet harmittelevat vain sitä, että tämän päätöksen tekemiseen meni niin kauan.

Jos olet päässyt alkuun jo toiminnassasi ja tarvitset rahoitusta, klikkaa "hae lainaa" -nappia ja jätä meille lainahakemus. Hakemus ei sido sinua mihinkään ja saat meiltä lainatarjouksen jo tunnin sisällä.

Onnea ja menestystä unelmien tavoitteluun ja omaan liiketoimintaan!
Terveisin Qredin tiimi

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil