10 vinkkiä sosiaalisen eristäytymisen ajalle

28/4/2020
3
minuuttia
10 vinkkiä sosiaalisen eristäytymisen ajalle

Ulla Helanti

Marketing Manager
Qred

Vallitsevan tilanteen vuoksi vietämme tavallista enemmän aikaa kotona. Osa meistä viihtyy kotioloissa todella hyvin, kun taas toisille neljän seinän sisällä pysyminen voi tuntua todella haastavalta. Ja vaikka kotonaolo luonnistuisi, voi kontakteja välttäminen aiheuttaa yksinäisyyden tunteita ja läheisten ikävöintiä. Samanaikaisesti oman talouden väen kanssa lähes kaiken ajan viettäminen voi aiheuttaa erimielisyyksiä. Miten jaksaa paremmin vallitsevassa tilanteessa? Olemme koonneet tähän kirjoitukseen 10 vinkkiä sosiaalisen eristäytymisen ajalle. Lue vinkkimme ja tee niin omasta kuin perheesi ja läheistesi olosta mukavampaa myös poikkeusaikana.

1. Löydä yhteisiä projekteja

Järjestä yhteisiä projekteja perheesi tai puolisosi kanssa. Nämä voivat olla vaikka leipomista tai kodin uudelleen sisustamista. Yhteiset projektit ovat mukava tapa viettää aikaa yhdessä. Ne voivat myös lisätä tämänhetkiseen elämääsi merkityksellisyyden tunnetta ja olla mahdollisuus päästä oppimaan uutta.

2. Tee pitkiä kävelylenkkejä

Jos olet terveenä, voi pitkistä kävelyistä olla sinulle paljon hyötyä. Kävely kohottaa peruskuntoa ja vahvistaa vastustuskykyä. Raitis ulkoilma ja liikunta ovat myös todella hyväksi mielelle. Käy siis kävelyllä joko yksin tai vaikka perheenjäsenesi kanssa. Voit käydä turvallisesti myös ystäviäsi kanssa kävelylenkillä, kun muistat parin metrin turvavälin.

3. Kysele ja kerro kuulumisia

Vallitseva tilanne aiheuttaa monelle vaihtelevaa mielialaa. Kysele siis läheistesi ja ystävien kuulumisia heidän hyvinvointinsa varmistamiseksi. Onko kumppanisi stressaantunut töistään? Onko lapsesi tylsistynyt tai huolestunut tilanteesta? Kaipaavatko vanhempasi tai isovanhempasi juttuseuraa? Juttele perheenjäsenillesi ja soittele tuttavillesi.

Vaikka fyysisten tapaamisten määrä on vähentynyt, on kommunikoinnin merkitys korostunut, ja viestintä myös tuntuu entistä mukavammalta. Muista myös hyödyntää videopuheluita tuttaville soitellessa. Toisten ihmisten kasvojen ja ilmeiden näkeminen on meille tärkeää, ja se tekee fyysisestä etäisyydestä vähemmän etäisen tuntuista.

4. Ota ja tarjoa tilaa

Jos taloudessasi asuu useampia ihmisiä, olette varmasti poikkeusaikana saaneet viettää tiiviisti aikaa keskenänne. Pitäkää kuitenkin huoli, että saatte myös tarpeeksi omaa aikaa. Tämä voi olla tavallista hankalampaa järjestää, mutta käykää välillä yksin vaikka kävelylenkillä tai ruokakaupassa.

5. Pysähdy muistelemaan

Hyödynnä vapautunut aika ja kurkista muistojen arkkuun. Muistele menneitä juhlia, kesiä, lomamatkoja tai vaikka lapsesi syntymää. Mukavat muistot auttavat jaksamaan näissä ajoissa ja muistuttavat siitä, millaista elämä on ollut ja voi olla.

6. Jaa kotityöt

Kotona enemmän aikaa viettäessä kasvaa usein sotkunkin määrä. Jakakaa kotityöt taloudessasi asuvien kesken. Jos mahdollista, tehkää jako niin, että kaikki voivat vastata itselleen mieluisimmista hommista. Jos jokin homma on kaikkien mielestä tylsää, sopikaa vuoroista. Pientä hauskuutta arkeen tuo myös, jos päättää vuorojen jakautumisesta esimerkiksi pelaamalla kivi-paperi-sakset.

7. Pysy sovussa

Tauotta toisen näkeminen voi helposti aiheuttaa ärsyyntymistä tai erimielisyyksiä. Yritä ymmärtää toisten kiinnostuksen kohteita ja pitää sopu taloudessa, jotta kotona oleminen pysyy mahdollisimman mukana. Älä provosoi tarkoituksella puolisoasi tai perheenjäseniäsi.

8. Tee pieniä mukavia tekoja

Tavallisesti arjen keskelle pientä juhlaa usein tuovat monet nyt rajoitetut asiat, kuten ravintolassa syöminen tai harrastuksissa ja tapahtumissa käyminen. Tällä hetkellä jokainen päivä voi helposti tuntua arkiselta ja samanlaiselta kuin edellinen. Voit kuitenkin luoda arkeen erityisiä hetkiä pienten mukavien tekojen avulla. Anna perheenjäsenesi nukkua pidempään ja tuo hänelle aamupala sänkyyn. Huolehdi kotitöistä tai ruoanlaitosta yllätyksenä toiselle. Muista kehua ja kiittää puolisoasi ja perheenjäseniäsi. Näin voit aloittaa positiivisten tekojen ketjun.

9. Pukeudu arkivaatteisiin

Jatkuvasti kotona ollessa arkivaatteet vaihtuvat helposti verkkareihin ja t-paitaan. Älä kuitenkaan istu päivästä toiseen pyjamassa, vaan pue välillä arkivaatteet päälle. Kotonakin ollessa on tärkeää pyrkiä elämään mahdollisimman normaalia elämää. On myös sanottu, että etätyöskentely on tehokkaampaa, kun pukeutuu niin, miten pukeutuisi töihin tavallisestikin.

Vinkki: Lue tästä myös tärppimme tehokkaampaan etätyöskentelyyn.

10. Kirjoita päiväkirjaa

Elämme hyvin erilaista aikaa kuin muutama kuukausi sitten. Pidä päiväkirjaa tai kirjoita muistiinpanoja ajatuksistasi ja tuntemuksistasi. Myöhemmin voi olla mukavaa palata ajassa taaksepäin ja muistella, millaiselta tilanne tuntui viikko, kuukausi tai vuosi sitten. Kirjoita muutama lause ylös silloin tällöin tai talleta ajatuksiasi esimerkiksi kuvien tai videonpätkien muodossa. Tuleva sinä on varmasti kiitollinen jokaisesta pienestäkin muistosta.

Jaksamista tilanteeseen toivottaen
Qred

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil